hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arınç: "Göreceğiz bakalım Sultan Recep Altepe"

    Arınç: Göreceğiz bakalım Sultan Recep Altepe
    expand

    Bursa'da bir yol açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yola Osmanlı padişahı Mehmed Çelebi'nin adının verilmesini önerdiği Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi işaret ederek, "Bakalım göreceğiz, 'Sultan Recep Altepe' Belediye Meclisini toplayacak, bir karar verecek" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursa Büyükşehir Belediyesince merkez Osmangazi ilçesi Fatih Mahallesi'nde yaptırılan 30 metre genişlik ve bin 200 metre uzunluğa sahip yolun açılış törenine katıldı. Arınç, buradaki konuşmasında mezarı Bursa'da bulunan Osmanlı Devletinin 5. padişahı Çelebi Mehmed'e değinen Arınç, "Yıldırım Bayezid 1402 yılında Ankara Muharebesi'nde mağlubiyete uğradı ve Osmanlı Devleti bu tarihten itibaren parçalanır hale geldi. Birbirinden kopmalar, ayrılıklar yaşandı. Buna 'Fetret Dönemi' derler. Bir karışıklık, başı bozukluk, parçalanma, sarsılma dönemi. O zaman Yıldırım'ın evlatlarından Çelebi Sultan Mehmed ortaya çıktı, ciddi bir mücadele verdi, o dağılmayı, fetreti önledi ve Osmanlı'nın büyüme, yükselme dönemi ortaya çıktı" diye konuştu.

    Arınç, Çelebi Mehmed'in adının bir bulvara ya da caddeye verilmesini önerdi.

    "Sultan Recep Altepe"

    Arınç, açılışı yapılan yol için 42 milyon lira harcandığını ve Ankara-İzmir yoluna bir alternatif güzergah oluşturulduğunu belirtti. Yola, Mehmed Akif Ersoy, Osman Gazi, Çelebi Mehmed ya da başka isimlerden hangisinin verileceğini Büyükşehir Belediye Meclisinin belirleyeceğini anlatan Arınç, şunları kaydetti:

    "Bakalım göreceğiz, 'Sultan Recep Altepe' Belediye Meclisini toplayacak, bir karar verecek. Gönlümden geçen Çelebi Mehmed ama Meclisimiz bu konuda yetkili. Yeni bir isim bulalım arkadaşlar, düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım, bugün yeni bir gün, yeni şeyler söylemek lazım. Bugün yeni şey; Çelebi Mehmed. Türkiye'yi bir 'Fetret Dönemi'ne sokmak isteyenler var. Biz de Türkiye'de, 'Devlet-i Aliyye'yi fetretten çıkaran Çelebi Mehmedlere muhtacız. Allah ondan razı olsun."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow