hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ATAK helikopterleri artık TSK'da

    ATAK helikopterleri artık TSKda
    expand

    Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaçlarını karşılamak için milli imkanlarla geliştirilen taarruz ve taktik keşif helikopteri (ATAK), TSK envanterinde yerini aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, 3 adet ATAK helikopterinin Kara Havacılık Komutanlığındaki teslim töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin jeostratejik konumunun, fırsatlar sağlamasının yanı sıra bir çok riski de beraberinde getirdiğini belirtti.

    İŞTE ATAK

    ATAK pek çok ilki bünyesinde barındırıyor

    Taarruz ve taktik keşif helikopteri üretilmesi amacıyla 2007 yılında imzalanan sözleşmenin ardından TUSAŞ tesislerinde üretilen ATAK, sahip olduğu tasarım özellikleri ve görev kabiliyetleriyle ilkleri bünyesinde barındırıyor.

    Türk mühendisler tarafından üretilen ilk taarruz helikopteri olma özelliği taşıyan ATAK, aynı zamanda Türk mühendislerinin üretimi "cirit" ve "mızrak" gibi füze sistemlerini de ilk kullanan helikopter olma özelliği taşıyor.

    Üçü bugün envantere kazandırılan ATAK helikopteri projesi kapsamında, 2018 yılına kadar 50 taarruz helikopteri teslim edilecek. 3,3 milyar ABD dolarına mal olacak projeyle iki bin kişinin istihdamı sağlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Helikopterin özellikleri
    Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip tasarlanan ATAK helikopteri, ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor.

    ATAK, yakın hava desteği görevleri için güdümsüz roketler (76 adet) ve 20 milimetre top ile donatılmasının yanı sıra çok amaçlı görevlere uygun biçimde en modern elektronik harp gereçleri entegre edilerek, 8 güdümlü anti-tank füzesi "mızrak", 12 güdümlü "cirit", 2 "stinger" ile görev yapabiliyor.

    TSK için 50 helikopterin tedarikine yönelik başlatılan program kapsamında, milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan ATAK helikopteri, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma özelliği taşıyor.

    TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ATAK helikopteri prototipi, ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow