hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avukatlardan "Güvenlik Yasa Tasarısı" protestosu

    Avukatlardan Güvenlik Yasa Tasarısı protestosu
    expand

    Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yapan avukatlar daha sonra içeriye girerek oturma eylemi yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kamuoyunda "İç güvenlik paketi" olarak bilinen yasa tasarısı, İstanbul Barosu'na kayıtlı bir grup avukat tarafından protesto edildi. Tasarının geçmesi durumunda özgürlüklerin kısıtlanacağını öne süren avukatlar, adliye içinde oturma eylemi düzenledi. 

    Avukatlar , Meclis'te önümüzdeki günlerde görüşülmesi planlanan "Güvenlik Yasa Tasarısı"nın özgürlükleri kısıtlayıcı tedbirleri beraberinde getireceğini öne sürdü. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın 'C' kapısı önünde toplanan avukatlar, "Özgürlüklerimiz ve güvenliğimiz için polis devletine dur de" yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptı. Topluluk adına basın açıklamasını okuyan Avukat Züleyha Gülüm, "Herkesten zorunlu olarak parmak izi, damar izi, avuç alası gibi kişisel verilerin alınmasına neden olacak "Güvenlik Yasa Tasarısı"nın meclis genel kurulunda görüşülmesine sayılı günler kaldı. Tehlikede olan bizlerin değil, iktidarın güvenliğidir. 'Kanuna aykırı' döviz taşımanın bile hapis cezası ile cezalandırıldığı bir düzenleme bizlerin yaşamını daha mı güvende kılacaktır? Bu tasarı polis devletine giden yolun son adımıdır. Tasarıyı meclis kuruluna getirmeyin. Bir an önce gündemden kaldırın ve özgürlükleri kısıtlayıcı düzenlemelerin kaldırılması için yasa taslakları hazırlayın" dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bu yasa valilere derebeyi kurma, hakimlere özel yetki vermektedir"

    Daha sonra söz alan Avukat Ercan Kanar da, "Güvenlik tedbiri denilen bu yasa faşist bir yasadır. Bir nazi yasasıdır " diye konuştu.Bu yasa ile kalıcı olağanüstü hal ve sıkı yönetim getirilmek istendiğini ileri süren Kanar, "Bu yasa, valilere derebeyi kurma yetkisi vermektedir. Süper özel yetkili bir hakim yaratılmakta, yürütmenin emrinde Türkiye'nin her tarafındaki insanları dinleme yetkisine haiz bir özel hakimlik kurulmak istenmektedir" ifadesinde bulundu. 

    "Sen o koltuktan in, önce bir istifa et"

     HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş ise, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın "Güvenlik Yasa Tasarısı"yla ilgili yaptığı açıklamalara tepki göstererek, "Biz bu güvenlik paketini meclisten geçirmeyeceğiz. Halkımız buna izin vermeyecek" dedi. Beştaş, "Dün İçişleri Bakanı Efkan Ala bir tv programında yaptığı açıklamada, halkın yüzde 80'inin bu güvenlik paketini desteklediğini ifade ediyor. Biz İçişleri Bakanı'na önce diyoruz ki, 'sen o koltuktan bir an önce bir istifa et.' Nihat Kazanhan'ı öldüren polisleri, ilk gün polislerin verdiği yalan bilgilerle, olay yerinde polis olmadığını, gaz bombalarının kullanılmadığını söyledikten sonra, Ümit Kurt'tan sonra, Abdulkadir Çakmak'tan sonra o koltukta oturman zaten büyük bir ayıptır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Berkin Elvan'ın elinde molotof kokteyli mi vardı?"

    İçişleri Bakanı Ala'nın, aynı tv programında molotof kokteylle ilgili yaptığı açıklamaya da değinen Beştaş, "Bakan Ala, 'molotof taşımasınlar, ben gidip o yürüyüşün en önünde onların güvenliğini sağlarım' diyor. Ben de buradan soruyorum kendisine '12 yaşındaki Nihat'ın elinde molotof kokteylimi vardı. Berkin Elvan'ın elinde molotof kokteyli mi vardı. Ümit Kurt'un, Muzaffer Görül'ün, Uğur Kaymaz'ın, Ceylan Önkol'un elinde molotof kokteyli mi vardı? Siz verdiğiniz talimatla hergün çocukları, gençleri öldürüyorsunuz" dedi.

    Beştaş "Bu kadar ölümün, bu kadar cinayetin, bu kadar haksız tutuklama ve gözaltının olduğu bir ülkede hala 'bu ileri bir pakettir' diyerek bunu getirmek AKP darbesidir" diye konuştu. Açıklamaların ardından avukatlar, adliye binasına girdi. Buradaki "Themis heykeli" önünde toplanan avukatlar, burada yaklaşık 2 saat oturma eylemi düzenledi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow