hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AYM'den Mansur Yavaş'a ret

    AYMden Mansur Yavaşa ret
    expand

    Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş ile CHP'nin yerel seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı başvuruları reddetti. Yüksek Mahkeme ret kararında seçme ve seçilme hakkı ihlalinin sedece milletvekili seçimlerinde söz konusu olabileceğine hükmetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP'li Ankara Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş'n seçim sonuçlarına yaptığı itirazı Anayasa Mahkemesi reddetti.

    Sırasıyla ilçe, il ve Yüksek Seçim Kurulu'na yaptığı itirazlar reddedilince Yavaş son olarak Anayasa Mmahkemesi'ne başvurmuştu.

    Yavaş, Melih Gökçek'in kazandığı seçime şaibe karıştırıldığını iddia etmişti.

    Ancak Anayasa Mahkemesi Yüksek Seçim Kurulu'nun gönderdiği belgeler üzerinde yaptığı inceleme sonucunda oy çokluğuyla itirazın reddine karar verdi.

    Ankara'da ilçe ilçe seçim sonuçları

    Yavaş'tan ilk açıklama

    İtirazı reddedilen Mansur Yavaş, karara ilişkin ilk açıklamayı Twitter'dan yaptı.

    Yavaş şunları yazdı:

    "Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin bazı açıklamalar yapacağım. Henüz gerekçeli karar açıklanmamakla birlikte basından aldığım bilgilere dayanarak yazıyorum. AYM, 'Ankara seçimlerinde hile ya da usulsüzlük yoktur' demiyor. 'Anayasanın 79. maddesine göre, YSK'nın kararları aleyhine bireysel başvuru yapılamaz da demiyor. 30 Mart seçimi yerel seçimdir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de yerel seçime ilişkin hüküm yoktur bu nedenle inceleyemiyoruz' diyor. Yani, 'Bu seçim genel seçim olsaydı incelerdik' diyor. O zaman benim anladığım yerel seçimlerde herşey serbesttir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsteyen dilediği usulsuzlüğü v.s yapabilir anlamı çıkıyor. Ayrıntılı açıklamalara devam edeceğim. Halkına zam ile personeline zulüm ile davrananları sonuna kadar takip etmek aldığımız oyların hakkı için boynumuzun borcudur.

    Bu sonuçtan hiç kimse 'Ankara seçimlerinde usulsüzlük hile v.s yoktur' sonucunu çıkarmamalıdır. Yaradanın da bir hesabı vardır şüphesiz.

    AYM kararı oybirliği ile değil oy çokluğu ile vermiştir. Aylardır 'AYM üzerine YSK kararları aleyhine bireysel başvuru olmaz' diyenler haksız çıkmış ve mahkemeyi baskı altına almaya çalıştıkları ortaya çıkmıştır. Sonuç genel seçimde usulsüzlük, hile yasak. Yerel seçimde herşey serbest anlamı çıkmaktadır. AYM'nin dosyayı yetkisizlik nedeniyle incelememiş olması yüzünden araştırma yapılmamış ve şaibe aynen devam etmektedir.

    Oysa Mahkemelerin en temel görevi Anayasal hakların ve seçme seçilme hakkının güvence altına alınmasıdır. Bu durumda kime güveneceğiz????"

    Bülent Tezcan: "Karar eksik"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir açıklama da CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'dan geldi.

    Bülent Tezcan, "Yerel seçimler seçme ve seçilme hakkının ihlali çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi içtihatları doğrultusunda sözleşme kapsamı doğrultusuna girmiyor diye ret kararı vermiş" dedi.

    Tezcan, kararın eksik olduğunu savundu:

    "Taleplerin asıl ağırlık noktası da ifade özgürlüğü eksenindeydi. Bu yönden değerlendirme yapmasını bekliyorduk ama aldığımız halbere göre sadece seçme ve seçilme hakkının ihlali sözleşme kapsamında değildir bu nedenle incelenemez diye bir karar vermiş."

    Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla birlikte Mansur Yavaş için iç hukuk yolları tüketilmiş oldu.

    Peki yavaş ya da CHP itirazlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacak mı?

    Tezcan, "Sayın Yavaş ile görüşeceğiz. Ondan sonra tek bir yol kalıyor: AİHM. Gidilebilir. Gidilip gidilmeyeceği konusunda kendisiyle istişareden sonra karar vereceğiz" dedi.

    Arınç: "İsrail ile ticaret devam ediyor"

    Dalan'dan dönüş başvurusu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow