hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balyoz davasında Süha Tanyeri o defteri en son teslim ettiği kişiyi açıkladı

    Balyoz davasında Süha Tanyeri o defteri en son teslim ettiği kişiyi açıkladı
    expand

    Yeniden görülen Balyoz Davasında, dosyanın en kritik delillerinden emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'ye ait olduğu öne sürülen defter ve notlar gündeme geldi. Defterin ve içindeki notların pek çoğunun kendisine ait olduğunu kabul eden Tanyeri, "Ancak içinde bana ait olmayan yazılar var, bu da polis kriminal laboratuvarınca belirlendi" dedi. Tanyeri defteri en son emanet ettiği kişinin ise, o dönemde Birinci Ordu'daki plan seminerinde Proje Subayı olarak görevli olan Kurmay Yüzbaşı Tanju Poshor olduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesi'nin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından yeniden görülen "Balyoz Planı" davasında 236 sanığın yargılanmasına devam edildi.

    Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'ndaki duruşmaya, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 91 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. 236 tutuksuz sanıklı davada dosyaya giren evrakların okunmasının ardından sanıklar taleplerde bulundu.

    Duruşmada önceki celselerde savunması alınamayan tutuksuz sanıklar emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Kurmay Albay Çetin Can ve emekli Albay Levent Çehreli'nin savunmaları alındı.
    Anayasa Mahkemesi'nin ihlal ile mahkemenin yargılamanın yenilenmesi kararları hatırlatılan sanıklar, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini söyledi.Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam, sanık emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'ne, adli emanetten getirilen ve el yazılarının olduğu defterin kendisine ait olup olmadığını sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Sahte CD'leri Baransu hazırladı" iddiası

    "Defter bana ait, bazı yazılar bana ait değil"

    Tanyeri de defterin kendisine ait olduğunu belirterek, "Defterdeki ve notlardaki çoğu el yazıları bana aittir. Ancak içinde bana ait olmayan yazılar vardır. Bana ait olmayan yazıların bir kısmı polis kriminal laboratuvarınca belirlenmiştir. Bu defter benim harekat başkanlığımda not almak için kullandığım defterdir. Seminerde bu deftere not aldım" dedi.

    "Defteri en son Kurmay Yüzbaşı Tanju Poshor'a verdim"

    Karaçam, "Bu defteri nerede muhafaza ediyorsunuz?" sorusuna Tanyeri, "Sonuç raporunu hazırlaması amacıyla proje subayına verdiğimi hatırlıyorum. Daha sonra defterin bana geldiğini hatırlamıyorum. Proje subayının defteri nerede sakladığını bilmiyorum. İsmi Tanju Poshor'u. O tarihte kendisi kurmay yüzbaşıydı" diye konuştu.

    Mahkeme Başkanı Karaçam, bilirkişi heyetinin raporlarını hazırlamak için 16 Şubat'a kadar süre talep ettiğini tutanağa geçirdi.

    Duruşmada, suça konu 11 ve 17 nolu CD üzerindeki sanık Tanyeri'ye ait olduğu iddia edilen yazılarla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu okundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başkan Karaçam, duruşmada bir önceki celse dijital verilerin içeriğiyle ilgili talep edilen bazı belgelerin mahkemeye ulaştığını bildirdi. 

    Poshor daha sonra Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı oldu

    Davaya konu plan seminerinin sunumunu yapan subay olduğu belirtile Muhammet Tanju Poshor daha Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayının komutanlığına getirilmişti. O sırada tutuklu bulunan Balyoz sanığı askerler ise, bu duruma, "Balyoz semineri sırasında hükümetin başında bulunan Abdullah Gül’dü. O dönemin Başbakanı Abdullah Gül olduğu için güya ona darbe yapılacaktı. Ancak o zaman o seminerin sunumunu yapan asker bugün Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı” diyerek suçlamaların absürdlüğünü dile getirmişti.

    Balyoz'un sahte CD'sine soruşturma

    "Uyarı üzerine yeniden açıp baktığında bulmuştur"

    Emekli hakim Albay Ahmet Erdem, Hakan Büyük'ün ev aramasındaki görüntü kayıtlarının duruşmada da seyredilmesini istediğini belirterek, "Çünkü seyredilecek kayıtlara göre güvenlik görevlilerinin tanık olarak dinlenilmesi söz konusu olabilir. Arama sırasında suça konu flaş diskin bulunduğu çekmeceyi, aramayı yapan güvenlik görevlisi kapattıktan sonra başka bir güvenlik görevlisinin tekrar bakması yönündeki uyarı üzerine yeniden açıp baktığında bulmuştur. Bu nedenle bu görüntülerin duruşmada izlenmesini talep ediyoruz" dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bu komployu kuranları sanık sandalyesine oturtmanızı talep ediyorum"

    Emekli Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, yargılamanın derhal sonlandırılması gerektiğini ifade ederek, "Mahkemenizce dosyaya celp edilen belgeler ve raporlar dikkate alınarak hepimizi beraat ettirmenizi ve bu komployu kuranları da sanık sandalyesine oturtmanızı talep ediyorum" diye konuştu.

    "Bizler Türk halkı nezdinde beraat ettik"

    Emekli Albay Erdem Ülgen de, "Şu anda gerçekten hayatımız tutuklu durumda. Ben bugün özel bir şirkete gittiğimde istenen belgeler yüzünden çalışamıyorum. Bunu biz ne kadar daha yaşayacağız. Bizler Türk halkı nezdinde beraat ettik" şeklinde konuştu. Emekli Kurmay Albay Hanifi Yıldırım ise seçilme hakkını kullanmak istediğini ifade ederek, davanın bir an önce sonlandırılmasını talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkemeden ara karar

    Sanık ve avukatların taleplerinin alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bilirkişilere raporlarını hazırlayıp sunabilmeleri için 16 Şubat'a kadar ek süre verilmesini kararlaştırdı.

    Sanıklara ve müdafilerine bir dahaki celseye kadar bilirkişi raporunu inceleyip beyanda bulunmaları için süre veren heyet, bazı sanıkların yargılama giderlerinin iptali talebini reddetti.

    Heyet, sanık Halit Nejat Akgüner'in duruşmalardan vareste tutulma talebini kabul ederek, sanık Dursun Çiçek'in Taraf gazetesi yazarları Alper Görmüş, Yasemin Çongar ve Mehmet Baransu ile polis tespit tutanaklarını düzenleyen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerinin tanık olarak dinlenilmesi, bu kişilerin telefon ve e-mail kayıtları ile banka hesaplarının araştırılması talebini esasa etkisi olmayacağı gerekçesiyle reddetti.

    Suça konu 5 nolu harddisk üzerindeki 1 parmak izinin yeniden Otomatik Parmak İzi Teşhis Sistemi'ne kayıtlı parmak izleriyle karşılaştırılarak, kime ait olduğunun belirlenmesi halinde buna ilişkin düzenlenecek tutanağın mahkemeye gönderilmesinin istenmesini kararlaştıran heyet, sanık Ahmet Erdem'in Hakan Büyük'ün evinde yapılan aramalara ilişkin görüntülerin duruşmada izlenmesi talebini esasa etkisi olmayacağı gerekçesiyle reddetti. Heyet, sanık Süha Tanyeri'ne ait defterin yeniden adli emanete iadesine karar verdi.

    Heyet, bazı sanıkların adli sicil kayıtlarının silinmesine ilişkin talebini konusunda bu işlemin Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'ne ait olduğu ve mahkemenin karar verme yetkisi bulunmadığı için karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

    Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararında belirtilen delillerin henüz toplanmadığı gerekçesiyle bazı sanıkların derhal karar verilmesi yönündeki taleplerinin reddini kararlaştıran heyet, duruşmayı 31 Mart'a erteledi.

    Fethullah Gülen'in pasaportu iptal edildi

    Demirtaş'ın önündeki seçim raporu

    Bahçeli'den iç güvenlik paketine sert tepki

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow