hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BBC'den Yeni Şafak'ın ve Başbakanın iddiasına yalanlama

    BBCden Yeni Şafakın ve Başbakanın iddiasına yalanlama
    expand

    Soma'daki katliam gibi maden kazasının ardından BBC Türkçe muhabirinin ölen işçi ailelerinin AK Parti'ye yönelik tepkilerinin yer aldığı "AKP işten atma tehdidiyle oy topladı" başlıklı haberi tartışmalara yol açmıştı. Hükümete yakın Yeni Şafak gazetesi, BBC Türkçe'nin haberinin uydurma olduğunu ileri sürerek, ölen madenci yakınlarının ise gerçekte "başörtüsü taktırılmış Gezi eylemcisi olduğunu" ileri sürmüştü. Önce editörleri aracılığıyla Twitter'dan yanıt veren ve haberinin arkasında duran BBC'den bu defa da yazılı açıklama geldi. Başbakan Erdoğan'ın da grup konuşmasında başvurduğu Yeni Şafak'ın iddiası, "gerçek dışı bir senaryo" olarak nitelenerek, "Eleştirilere her zaman açığız fakat yalan ve tahrifatı kabullenmemiz mümkün değil" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BBC Türkçe'de 15 Mayıs tarihinde yayınlanan ve Soma'da ölen işçilerin ailelerinin AK Parti'ye yönelik tepkilerin yer aldığı "AKP işten atma tehdidiyle oy topladı" başlıklı haberle ilgili hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinde iddialar yer almıştı. Görüntülerde konuşan kadınların "Gezi eylemcisi olduğu" ve "başörtü takılarak AK Parti karşıtı olarak konuşturulduğu" iddia edilmiş, BBC Türkçe ve haberi yapan muhabir Rengin Arslan ile videoda konuşan madenci eşleri aleyhine haber yapılmıştı.

    O iddialara yanıt geldi: "BBC Türkçe haberinin arkasındadır"

    İŞTE BBC'NİN O HABERİ VİDEO

    Yeni Şafak'ın bu iddialarına önce BBC Türkçe Editörü Murat Nişancıoğlu'ndan Twitter aracılığıyla yanıt gelmiş, iddiaların tümünün asılsız olduğu belirtilerek, "Soma'da AKP'yi eleştiren görüşler dile getiren kadın bir madenci eşidir. Asılsız saldırıda bulunan bu medya ölçüyü o derece kaçırmıştır ki, bizim kendisini ölen bir işçinin eşi olarak sunduğumuzu da uydurmuştur" demişti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Yeni Şafak gazetesinin hiçbir kanıta dayanmadan ortaya attığı, yalanlanan bu iddialarına değindi. Erdoğan, “İki tane figürana madenci yakını gibi rol yaptırıp dünyaya servis ediyorlar. Bir başka zavallı AKP'ye oy verenler evlat acısı yaşasın diyor. Uluslararası basına da yalan servis ediyorlar” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BBC Türkçe'den bu iddialar mesnetsiz olarak nitelenerek, "Soma’daki mezarlıkta, o sırada zaten medyaya konuşmakta olan kadınların görüntülerini içeren 59 saniyelik video klibini BBC Türkçe’nin canlı anlatım sayfasında ve daha sonra da multimedya sayfasında yayınladık. BBC Türkçe bu kadınlarla mülakat yapmamıştır. Aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi, iki kadın medyaya konuşurken görüntülerini almıştır. Madenci eşi olduklarını da teyit etmiştir. Bu nedenle haberimizin tamamıyla arkasındayız” açıklaması yaptı.

    BBC Türkçe’den yapılan açıklama şöyle:

    "1- Görüntülerini yayınladığımız kadınların faciada “ölen” madencilerin eşleri olduğunu hiçbir yerde söylemedik. Bu iki kadın sağ olan iki madencinin eşidir.

    2- Sözkonusu medyada habere eşlik eden fotoğraflarda başka iki kadının fotoğrafı da yer almakta, bunların görüntülerini yayınladığımız iki madenci eşine ait olduğu ve bu iki kadının ‘Gezi eylemcileri’ oldukları söylenmektedir. Bu iddialar tamamen uydurmadır. Nitekim yukarıdaki haberde fotoğrafları verilerek videodaki kadınlar oldukları iddia edilen kişiler ortaya çıkıp kimliklerini açıkladılar ve olayla ilgileri olmadığını söylediler. Manisa Eğitim Sen görevlisi olan bu kadınların fotoğraflarının Eğitim Sen internet sayfasından alındığı ortaya çıktı. Eğitim Sen bu konuda bir açıklama yaptı ve bu iki kadın bu haberi yayınlayanlara karşı yargı yoluna gitmiş durumda. Eğitim Sen’in açıklamasını tıklayınburadanokuyabilirsiniz:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3- Bu tahrifatın ortaya çıkmasından sonra bazıları bizim iki madenci eşinin isimlerini açıklamamız talebinde bulundu. Biz kamuoyu önünde konuşan iki kadının görüntülerini aldık, madenci eşi olduklarına ilişkin kimliklerini teyid ettik. Gazeteci olarak görevimizi yaptık. Bu kişilerin isimlerini kendi istekleri olmadıkça açıklamak bizim işimiz değil.

    4- Mezarlıkta basına konuşan iki kadın hiçbir kanıt olmadan "madenci eşi" değil diye lanse edilmiş, provokatörlükle suçlanmış ve özel hayatları ve güvenlikleri de tehlikeye atılacak şekilde hedef gösterilmişlerdir.

    5- Olayla hiçbir ilgisi olmayan iki kadın, fotoğrafları bir sendika sitesinden habersiz alınarak gerçek dışı bir senaryoya bulaştırılmış ve hedef haline getirilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6- Muhabirimiz asılsız saldırıların hedefi olmuş, fotoğrafı ve ismi internet sitelerinde kullanılmış ve hedef gösterilmiştir. Sosyal medyada sayısız ve çeşitli hakarete maruz kalmıştır.

    7- Soma’da hükümeti eleştiren, çoğu madenci, onlarca kişi benzer açıklamalar yapmışken, bunların bazılarıyla BBC de konuşmasına rağmen, nasılsa ilginçtir, beş kadın hedef alınmıştır.

    8- BBC tarafsızlığı, dengeli ve doğru haberciliği ilke edinmiş, buna büyük önem veren 92 yıllık bir yayın kuruluşudur. Soma faciasıyla ilgili yayınımızda hükümeti eleştirenler kadar savunanlara, muhalifler kadar hükümet yetkililerinin görüş ve açıklamalarına yer vermeye çalıştık. Provokasyonla suçlandığımız günden bir gün önce AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Hüseyin Çelik’le ayrıntılı bir tıklayınmülakatyayınladık. Eleştirilere her zaman açığız fakat yalan ve tahrifatı kabullenmemiz mümkün değil."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow