hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bedelli açıklaması: "15 bin TL’yi iade ediyoruz"

    Bedelli açıklaması: 15 bin TL’yi iade ediyoruz
    expand

    Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 2011 yılındaki bedelli askerlik yasasından faydalanmak için ilk taksit olan 15 bin lirayı ödeyip, ikinci taksiti ödemeyenlerin paralarını iade ettiklerini, devletin paraya el koyması gibi durumun söz konusu olmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulunda devam eden Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, “Daha önce bedelli askerlik için bedel yatırıp sonra onu karşılayamadığı için parası devlette kalanların üstüne mi koyacaksınız, yoksa onları yok sayıp yeniden para mı talep edeceksiniz? Bu doğru bir şey olur mu? Bu durumda kaç kişi vardır Türkiye'de?” şeklindeki sorusuna cevap veren Bakan İsmet Yılmaz, bir önceki bedelli askerlik yasasından faydalanmak için ilk taksit olan 15 bin lira ödeyip üstünü ödemediği için bedelli askerlikten faydalanamayanların verdikleri parayı iade ettiklerini belirtti.

    Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine bu yönde talep geldiğini ve nasıl bir yol izlediklerini açıklayan Bakan Yılmaz, “Bir önceki çıkarılan bedelli yasada bedel 30 bin liraydı, iki taksitle ödeme imkânı getirmiştik. Bir taksiti ödediler, 15 bin. Ancak ikinci taksiti ödemediler. Bizim Hukuk Müşavirliğimiz var, Genelkurmay’dan da görüş alıyorlar, bir görüş verdiler. Onlara bu talep geldi, ‘15 bin ödemiştim, dolayısıyla da 3 bin daha ödeyeyim de ben de bu bedelliden yararlanayım’ diye talepler vardı.

    Bank Asya'nın ortakları mahkemeye başvurdu

    Hukuki görüş şu şekilde verildi, ‘yasada böyle bir talep olmadığından, siz 18 bin lira yatırın’ diye. Ancak siz söylediniz, devlet el koymaz. Biz bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık, çünkü verilmemiş olan hizmetten dolayı bir bedel alınmaz. Yani devlet bir şey alacaksa mutlaka bir hizmet vermesi lazım. Dolayısıyla, biz bedelli askerlikten dolayı 15 bin lira ödeyip ancak üstünü ödemediği için bedelli askerlikten yararlanamayan insanların bu parasını iade ediyoruz. Demek ki iade edeceğiz, alacak, 3 bin lira da üzerine koyacak, geri bize yatıracak” diye konuştu.

    “BAZEN BAKAN DA HER ŞEYE DE KARAR VERMİYOR”

    Kendisinin hukukçu olduğunu hatırlatarak, diploması herhangi bir şekilde denkliği kabul edilmediği için iptal olanların da bedelli askerlik yasasından yararlanması gerektiğini söylediğini, ancak Bakanlığından verilen cevabın bunun karşısında olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz şöyle konuştu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Dedim ‘niye böyle’ diye, işte hukukçuyum, hukuk doktoruyum… Hatta bir husus daha diyeyim, bazen bakan da her şeye de karar vermiyor, onu da çok net söyleyeyim yani. İşte, hukuk müşavirlikleriniz var, her yerden görüş geliyor, önünüze gelen görüş şu, diplomasının denkliği sayılmamış, askerliğini bitirmiş, tezkere de vermişsiniz; daha sonra, bitirdikten sonra diploması iptal edildiğinden dolayı veya sayılmadığından dolayı ‘sizin askerlik süreniz eksik kaldı’ diyerek askere çağırıyoruz. Bu insanlar diyor ki, ‘bak, hiç askerlik yapmamış olanı bedelliden yararlandırıyorsunuz.

    DOLİ ile otobüs içinde İstanbulkart'ınızı doldurabileceksiniz

    Ben ise askerliğimin bir kısmını yaptım, hiç değilse bedelle, 18 binin tamamını değil de, hepsini de ödeyeyim’ Ancak hukuk müşavirliğinden gelen görüş… Bana gelen yazıyı ben de imzalamadım ama bir şekilde Millî Savunma Bakanı namına Müsteşarımız bir şekilde cevap vermek durumunda kaldı. Doğru bir yaklaşım değil ancak bazen hukuk müşavirliğinden gelen o görüşlere de uymak durumunda kalıyorsunuz. Bunlar ne yapacaklar?

    İdarenin kabul etmeme işlemlerine karşı yargıya gidecekler, yargıda da benim yapmış olduğum bu açıklama da onlar lehine ilave bir delil olacak diyoruz. Dolayısıyla, diploması herhangi bir şekilde denkliği kabul edilmediği için iptal olanların da bedelli askerlik yasasından yararlanması gerektiğini söylüyorum ancak Bakanlığımdan verilen cevap bunun karşısındadır. Yani bazen usul vardır, bürokrasinin de ağırlıklı eğilimine uymak durumundasınız."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow