hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bülent Arınç, Şah Fırat Operasyonu'nun detayların açıkladı

    Bülent Arınç, Şah Fırat Operasyonunun detayların açıkladı
    expand

    Şah Fırat Operasyonuna ilişkin konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "IŞİD bir delilik yapabilirdi. Bunu karşılamakta bütün bu tedbirlerimize rağmen sonuç alamayabilirdik" dedi. Süleyman Şah'ın naaşının da nakledildiği tahliye operasyonuna ilişkin bilgi veren Arınç, "dini merasim" de yapıldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yıldırım Belediyesinin araç filosunun teslimi ve 3 bin amatör sporcuya malzeme dağıtımı dolayısıyla Bursa'da düzenlenen törende konuştu. Arınç, Şah Fırat Operasyonu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve operasyonun başarıyla sonuçlanmasından dolayı sevinçli olduğunu söyledi. Suriye'de feci olaylar yaşandığını hatırlatan Arınç, Suriye'de başta DAİŞ (IŞİD) olmak üzere aşırı unsurların hayatiyet kazandığını ve insanları vahşice katledip, savaş açtığını anlattı.

    Musul Başkonsolosluğu'nun 46 personelinin rehin alınması olayını anımsatan Arınç, Şah Fırat operasyonuna ilişkin şunları anlattı:

    "Bu kez de IŞİD kuşatması altında bulunan Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik tehditlerin arttığını biliyorduk. Bu tehditler ciddiyet kazanınca elbette Türkiye bir şeyler yapmak zorundaydı. Bulunabilen yöntem şu oldu; yine Suriye topraklarında kalmak üzere geçici olarak Süleyman Şah Türbesi, nakli kubur yoluyla yani nakledilmesi yönünde yine Suriye toprakları içerisinde ama Türkiye sınırına çok yakın bir yere nakledilecekti. Bütün bunlar yapılırken bütün incelikler, bütün detaylar da dikkate alındı. Çok ince bir planlama yapıldı. O yüzden hükümetimizin bu direktifini, bu talimatını başarıyla uygulayan ve sonuçlandıran Türk Silahlı Kuvvetlerini, başta Genelkurmay Başkanımız olmak üzere, harekatı bizzat yöneten Kara Kuvvetleri Komutanımız ve ona bağlı unsurlar olmak üzere bütün askerlerimizi, komutanlarımızı tebrik ediyorum. Milletim adına kendilerine teşekkür borcumuz var."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "IŞİD bir delilik yapabilirdi"

    Operasyon sırasında bir askerin, kaza sonucu şehit olduğunu ifade eden Arınç, duyduğu üzüntüyü belirterek, ailesine başsağlığı diledi. Süleyman Şah Türbesi'ne yapılacak bir tecavüzün Türkiye'ye karşı yapılmış sayılacağı için bu konuda önceden tedbirler alındığını anlatan Arınç, IŞİD'in cami ve türbeleri hedef alan eylemlerini hatırlattı. Arınç, "Allah saklasın, bize karşı böyle bir şey yapması Türkiye adına affedilemez, kabul edilemez bir davranış olurdu çünkü onların menzili içerisindeydik. Bir delilik yapabilirlerdi. Bunu karşılamakta bütün bu tedbirlerimize rağmen sonuç alamayabilirdik. O yüzden birinci şartımız bu oldu. İkincisi; şüphesiz DAİŞ'in çemberinin daraldığını, başka unsurların da devreye girdiğini ve Türkiye'nin egemenlik hakkı bulunan bu yer üzerindeki müdahalesinin zaman içerisinde mümkün olamayabileceği düşünüldü. Her türlü ince hesaplar dikkate alındı" şeklinde konuştu.

    "Dini merasim yapılmıştır"

    Bülent Arınç, operasyonun herkesi gururlandıracak bir olay diye niteleyerek, başarıyla tamamlandığını belirtti. Muhalefetin, Türkiye'nin toprak kaybettiğini söyleyebileceğini ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Biz de bunları doğrusu şöyle düşündük; bu ülkedeki muhalefetin kalitesi az çok belli olduğu için böyle bir operasyondan sonra acaba ne söylerler, iç politikada ne yaparlar diye de endişe etmiştik. Çok şükür operasyonun her anı Türkiye Devleti'nin izzetini, azametini, varlığını ve egemenliğini ortaya koyacak biçimde yapılmıştır. Bir defa toprak kaybetmedik. Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun bulunduğu arazi kadar yine Suriye toprakları içerisinde, geçmişte de birkaç defa nakil yaşandığı için, bir arazi üzerinde bu nakil gerçekleştirilmiştir, İkincisi; operasyonun her anı kameralarla tespit edilmiştir, dini merasim yapılmıştır. Nakledilecek kabrin nasıl alınacağı, nasıl nakledileceği her anıyla tespit edilmiştir. İnancımızda dikilen bayrak, bir daha asla inmez. O yüzden Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda bulunan bayrağımız inmeden hemen naklin gerçekleştirileceği yerde bayrağımız dikilmiştir, saygı duruşunda bulunulmuştur, askerlerimiz görevlerini yapmıştır. Oradaki binanın ve bayrak direğinin tahrip edilmesi bizim kararımızdır çünkü biz oradan ayrıldıktan sonra IŞİD'in yani DAİŞ'in burayı ele geçirmesi, oraya kendi bayrağını asması ve o binada başka gösteriler yapması mümkündür. Biz onun aynısını Suriye Eşmesi'nde gerçekleştireceğiz. Onların eline enkazdan başka bir şey bırakmamak gayretiyle bu yapılmıştır."

    "Toprak kaybetmedik"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İnanıyorum ki çok kısa bir zamanda yeni yerinde nakli kubur suretiyle yine aziz hatırasını yaşatacağız" diyen Arınç, "Muhalefet, 'toprak kaybedildi, çekildik', bunların arkasına saklanmasın, bunlarla siyaset yapmasın. Türk halkı bugün olanla, yapılanla gurur duyacak noktadadır. Toprak kaybetmedik, bayrağımız dalgalanıyor ve Süleyman Şah'ın bizce mukaddes emaneti de şu anda elimizde geçici olarak bulunuyor. Suriye Eşmesi'ndeki inşallah ikametgahına da en kısa zamanda götürülecektir" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte Şah Fırat Operasyonu'ndan ilk görüntüler...

    Şah Fırat Operasyonu karargahtan böyle yönetildi

    Başbakan Davutoğlu Şah Fırat'ın detaylarını açıkladı

    Süleyman Şah Türbesi havaya uçuruldu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow