hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bülent Arınç'tan tokat açıklaması

    Bülent Arınçtan tokat açıklaması
    expand

    Başbakan Erdoğan'ın Soma'da bir markette tokat attığı iddiasını yalanlayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in bir vatandaşı teklemesi için ise "Bu çok feci bir olay. Doğrudur, yerindedir diyecek değilim. Zaten bu adam bir eylem yapmış, yerde olan bir insana niçin tekme atılır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, "(Başbakan Erdoğan'ın Soma'da markette tokat attığı iddiası) Sayın Başbakanımız kimseye yumruk atmadı. Kendisine yumruk atıldığını söyleyen kişi de dördüncü defa ifadesini değiştirdi. Bulunduğum yerden Başbakanımızın yumruk attığını görmedim. Bir başbakanının yumruk atacağını nasıl düşünebilirsiniz" dedi.

    Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan'ın Soma'daki maden ocağı kazasından sonra  ilçeyi ziyaret etmesi sırasında yaşanan 'yumruk' tartışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

    Başbakan Erdoğan'ın kimseye yumruk atmadığını söyleyen Arınç şöyle konuştu: "Başbakanımız Belediye önünde bir konuşma yaptı. Konuşmaya başladı ki 'yuh' sesleri 'hükümet istifa' sesleri geldi. Başbakanımız, 'Ben sizin acınızı paylaşmaya geldim, siyaset yapmaya gelmedim' dedi. Daha sonra Akhisar'a gitmek üzere araca bindik. Orada el sallayanlar oldu, alkışlayanlar oldu. Araçla giderken Başbakan, 'Onlarla selamlaşacağım' dedi. İnsanlar mutlu oldu.

    O insanların yanında yuhalayanlar oldu. Başbakan 'İstifa et' diyenlerin yanına gitti. 'Ben neden istifa edeyim' dedi. Kızlar mahçup oldu. Orada abartanlar oldu. Başbakan'ın 'Neden katil olayım ben' dediğini duydum. Kızlarla konuştu. Sola doğru yalpalanma oldu. Saldırgan bazı kişiler gördüm. Sola doğru bir geçiş oldu. Orada bir market varmış, başbakanımız markete girdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7-8 kişi bir markete doğru süratle girdiler. Ben biraz geride kaldım. Görebildiğim kadarıyla Başbakanımız kimseye yumruk atmadı. Yumruk atıldığını söyleyen kişi de 4. kez ifadesini değiştirdi. Ne kadar itibar edilir?  Başbakanımızın yumruk attığını görmedim.

    O görüntülere bakarken yapılan yorumlarda,  yanlışlıklar yapıldı. Bir ülkenin ismini zikrederek Başbakanımızın 'filanın filanı' diye bir beyanı var. Yemin ederim ki böyle bir cümlesini de duymadım. Orada birinin elini tutmak için elini uzatmış olabilir mi?  Bir ihtimal olabilir.  Bir başbakanın nasıl yumruk atabileceğini nasıl düşünebilirsiniz. Hangi ülkenin Başbakanı bunu yapabilir. Bizim Başbakanımız neden böyle bir şey yapsın? Oraya kimseyi yumruklamak için gitmedik."

    Yusuf Yerkel'in tekme atması

    Arınç, "(Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in Soma'da vatandaşı tekmelemesi) Görüntüleri izledim. Olayı görmedim. Çıplak gözle baktığım zaman bu fotoğrafta yerde birisi var, iki özel haraketçı onu etkisiz hale getirmişler, isminden bahsettiğiniz kişi onu tekmeliyor. Bu çok feci bir olay. Doğrudur, yerindedir diyecek değilim. Zaten bu adam bir eylem yapmış, yerde olan bir insana niçin tekme atılır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma'da yere düşen bir kişiye tekme atarken görüntülenen ve 7 günlük iş göremez raporu alan Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in durumuna ilişkin bir soruya Arınç, "Ben de o görüntüleri izledim. Herhalde bizim çok arkamızdaydı o olaylar. Ben onu görmedim. Çıplak gözle baktığım zaman, bu fotoğrafta veya videoda, yerde birisi var. İki tane özel harekatçı veya emniyet mensubu, onu yere yatırmışlar, etkisiz hale getirmişler. İsminden bahsettiğiniz kişi onu tekmeliyor. Bu çok feci bir olay, yerindedir diyecek halim yok. Zaten polis etkisiz hale getirmiş, yerde olan bir insana niçin tekme atılır. Atılmaması lazım. Taşıdığı sıfat itibariyle böyle bir şeyi düşünmemek lazım. Kendisi keşke böyle bir şey olmasaydı diye açıklama yapmış.  Olayı tasvip etmiyorum, savunacak durumda değilim. Kim olursa olsun" diyerek yaşanan olaya tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Soruşturma sonunda gereğini yapacaktır"

    "Başbakanlık Müsteşarlığı, olay ve kişiyle ilgili olarak idari soruşturma yaparsa, bunun sonucunda sayın Başbakanımız da müsteşarlıkta, mutlaka gerekeni yapacaktır" diyen Bülent Arınç, "Yerde yatan bir kişiye tekme atmış, eğer o kişi şikayet ederse, bu bahsettiğiniz kişi hakkında bir adli soruşturma yapılabilir. Darp tekmelemek diyoruz. İdari bakımdan ne yapılabilir. Bunu yapmaması gerekir. Niçin yapmıştır? Bu da bir idari soruşturmaya konu olabilir. İdari soruşturma sonucunda da elbette bunu atayan makam, kendisi hakkında bir işlem yapabilir. Olay ve kişiyle ilgili olarak, idari bir soruşturma yapılırsa, bunun sonucunda sayın Başbakanımız da müsteşarlıkta, mutlaka gerekeni yapacaktır" ifadelerini kullandı.

    "Şehitlik için bir karara varamadık"

    Soma'daki maden kazasında hayatını kaybedenlerin sivil şehit sayılması için bugün alınan bir kararın olmadığını belirten Bülent Arınç şöyle konuştu: "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız bir taslağı bizimle paylaştı. Maden faciasında vefat eden işçilerimizin şehit olması konusunda konuşma yapılmıştır, ama verilen bir karar yok. Bu feci bir olay. Vefat edenlerin hepsi erkektir. Bu arkadaşlarımızın ailelerini düşünüyoruz. Ölenleri geri getirme imkanımız yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hak sahiplerine, yardım kampanyaları açılmıştır, burada toplananlar hak sahiplerine ulaşacaktır. SGK kanunda, iş kazaları sonucunda vefat edenlerle ilgili özel hükümler var. Burada prim ödeme gün sayısının önemi yok. O gün bile işe başlasa, ölüm geliri bağlanmaktadır. Kanundaki tabir ölüm aylığıdır. İş adamlarının sosyal amaçlı talepleri var. Ev ve konut gibi.

    Genel sağlık sigortası ve SGK'ya göre çalışma yapıyoruz. İnanıyoruz ki onlar şehittirler. Pozitif ayrımcılığa tabi tutarak düzenleyebilir miyiz? Kanunen şehit sayılmalarından ziyade belki, şehitlerimize özellikle geçen yıl çıkardığımız kanunla tanınan hakları burada vefat eden insanlarımız için de uygulayabilir miyiz?  Bugün için bir karara varmadık. Mevcut yasa zaten, bu imkanları veriyor. Genel sağlık sigortası ve SGK'ya yeni bazı hükümler koymak suretiyle hak sahiplerinin alabileceği imkanı devlet olarak biz verebilir miyiz? Bir düzenlemeyi umarım ki yakın zamanda sizlere açıklama fırsatımız olur."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow