hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyükerşen'den Cumhurbaşkanlığı açıklaması

    Büyükerşenden Cumhurbaşkanlığı açıklaması
    expand

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Yılmaz Büyükerşen, isminin cumhurbaşkanı adayları arasında geçmesinin kendisi dışında cereyan ettiğini söyleyerek, "Benim hiç talebim yok. Olmadı da" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski bakanlarından Yaşar Okuyan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i ziyaret etti.

    Basın mensupları ziyaret sırasında Okuyan'a Büyükerşen'in isminin cumhurbaşkanı adayları arasında geçtiğini, bu konudaki düşüncelerini sordu.

    Gazetecilerin sorularına Yaşar Okuyan şu yanıtı verdi:

    "Mükemmel de olur. Devlete itibar kazandırır. Ama bu niyet istek başka bir şeydir, bir de realiteler var. Bu realiteler içerisinde bakmak lazım. Cumhurbaşkanlığı seçiminde isim mutabakat, destek bunlar çok önemli. Ama bunun ötesinde mevcut kanun yok. Cumhurbaşkanlığı seçiminin kanunu yok. Bir şey çıkarmışlar ne olduğu belli değil. Düşünün başbakanlık koltuğunda oturan zat diyelim ki aday, oradan istifa etmiyor, devletin bütün imkanlarını kullanıyor ve siz onun karşısında kim olduğu önemli değil. Bir defa eşit değil, yasal değil hukuken ve vicdanın ve demokratik değil."

    Büyükerşen: "Kılıçdaroğlu, benim ifademi tekrarladı"

    Bir gazeteci de Yılmaz Büyükerşen'e "Bu konuda sizin görüşünüz nedir? CHP milletvekillerinin aday belirlemede isminiz ön sırada çıktı" sorusunu yöneltti.

    Yılmaz Büyükerşen soruyu şöyle yanıtladı:

    "Benim görüşüm yok. Çünkü benim dışımda cereyan eden şeyler. İl başkanları arasında yapılan seçimin sonucu olarak benim ismim zikredildiğinde beni arayan gazeteciye aynen şunu söyledim; Dedim ki böyle onurlu bir görev için benim ismimi aklına getiren herkese çok teşekkür ediyorum, ama galiba yeni yanlış bir noktadan başladık dedim. Önemli olan kimin cumhurbaşkanı olacağı değil, Türkiye'nin oturup nasıl bir cumhurbaşkanı Türk halkının seçmesi lazım geldiğini tartışmalıyız. Bunu tarif etmeliyiz.

    İşte kucaklayıcı olmalı, partizanlığıyla öne çıkmamış, particilik yapmamış herkesi kucaklayacak, bugüne kadar adaletli davranmış, adaletsizliklerden hak yeme gibi konulardan uzaktaki insanların diğer vasıfları da dahil olmak üzere bunu tartışalım. Bunu tartışsın Türkiye dedim. Benim hakikaten haberim yoktu. Benim öyle bir talebim de olmadı. Ve ondan sonra da sayın Kemal Kılıçdaroğlu benim ifademin aynısını altına bazı ilaveler de yaparak aynen tekrarladı. Yanlış oluyor isim belirlemek yanlış olur. Nasıl bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Bu gün Türkiye koşulları karşısında nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı. Bunun vasıflarını tartışmalı halk ve onun hakkında bir mutabakata varmalıyız. Bu bahsettiğiniz basına ve medyaya intikal eden değerlendirmeler, tercihlerdir."

    Ecevit aday olmasını istemişti

    Büyükerşen bir gazetecinin "Peki sizin bu konuda talebiniz var mı?, istiyor musunuz?" sorusu üzerine Büyükerşen, "Benim hiç talebim yok. Olmadı da" dedi.

    Yılmaz Büyükerşen 2006 yılında Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığı süresinin bitiminde Bülent Ecevit'in bir televizyon programında kendisini cumhurbaşkanı adayı olamısını istediğini söylediğini belirterek şunları kaydetti:

    "Sevgililer günüydü, bir televizyon programında Rahşan hanımla ilgili Bülent Ecevit'le sohbet ediliyordu. Gülgün Feyman usta bir programcı olduğu için hemen sordu 'Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşıyor, kim olacak ne düşünüyorsunuz?' O da dedi ki 'Ben sayın Ahmet Necet Sezer'in tekrar cumhurbaşkanı olmasını isterim, ama Anayasa elvermiyor. Çünkü 7 yıl yaptı bir 7 yıl yapma şansı yok. Ama Türkiye bir cumhurbaşkanı bulur her halükarda' dedi. Gülgün Feyman onun üzerine 'Peki kim? sizin aklınızda böyle biri var mı?' deyince rahmetli Ecevit 'Bizim Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı aklımda, bu işi yapabilir diye inanıyorum' diye cevap vermişti."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow