hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in "yaşam odası" yanıtı

    Çalışma Bakanı Faruk Çelikin yaşam odası yanıtı
    expand

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili Manisa'da konuştu. Bakan Çelik'e kazanın ardından gündeme gelen yaşam odalarının Türkiye'deki iş güvenliği mevzuatında neden zorunlu olmadığı soruldu. Çelik, "Bizim iş güvenliği yasamız AB mevzuatı çerçevesinde düzenlenmiş çok önemli bir yasa. Bu mevzuatın o standartta olması eksiklik olmadığı anlamına gelmez. Bu dinamik bir alan. Orada ilave bir güvenliğe ihtiyaç varsa, bunu sağlamak işletmenin görevi. Şu cümle mevzuatta yok diye insanlar ölüme gönderilebilir mi?" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili Manisa'da konuştu. Bakanlık müfettişlerinin ocakta çalışmalara başladığını söyleyen Çelik, "İncelemelerle ilgili henüz ortaya çıkmış bir rapor olmadığını söylemek istiyorum" dedi.

    "Madende Suriyeli işçiler var" iddiası soruldu

    Bakan Çelik, madende Suriye'den gelen mültecilerin çalıştırıldığı yönündeki iddialar soruldu. Bakan Çelik, kriz masası kurduklarını ve kamuoyunu şeffaf bir şekilde bilgilendirdiklerini belirterek, "Ocakta kaç kişi kaldığı bilgilendiriliyor. Bunun dışındaki bütün haberler spekülatif ve kamuoyunu yanlış bilgilendirme ve bunun neticesinde de istenmeyen bazı şeylerin oluşmasına sebebiyet veriyor. Bunlar doğru bilgiler değil. Kriz merkezinden verilen bilgilere itibar edilmesini istirham ediyorum. Kim neyi nerede görmüş, var mı böyle bir belge? Böyle bir acının üzerine, maden camiasının acısını daha katlayacak böyle şeylerin medyanın görevi olmaması gerekiyor. Kriz masasından gelecek bilgiler, doğru ve uygun bilgiledir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Medyayı eleştirdi, çıkan haber sayılarını verdi

    Yürütülen adli ve idari soruşturmanın sonucunda mevzuatın ne kadar doğru uygulanıp uygulanmadığının tespit edileceğini ifade eden Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı yeniden hatırlatarak, medyaya yönelik eleştiriler yöneltti. Çelik, "Yasa Meclis'e geldiğinde Bakanlık olarak geriye doğru baktırdık 7 kez haber olmuş. Bugün, kaza gazetelerin manşetlerinde, sürmanşetlerinde 4 gün içerisinde 400'ün üzerinde haber oluyor. Bu farkındalığın normalin üzerinde olması çok önemli. Bakanlık olarak bu konuda bulaşmadık kapı bulaşmadık iş yeri bırakmadık."

    Taşeron yasası

    Hazırladıkları taşeron yasasına değinen Bakan Çelik, "Taşeron yasası var, taşeronluğun sömürüye dönüştüğünü söyleyen bir bakanım ben. Bunun hayata geçmesi için tarafların, alt işverenler, asıl işverenler, odalar, sendikalar, işveren sendikaları var. Çalıştık, bunu bir an önce getirip çıkarmak gerekiyor. Buradaki fazla çalışma, koşulların sağlıksızlığı yeni sorunlar açıyor. Bu nedenle bu çalışmalar bir an önce bitirilmeli" şeklinde konuştu.

    Yaşam odaları yanıtı

    Bakan Çelik'e kazanın ardından gündeme gelen ve Türkiye'de iş güvenliği açısından zorunlu olmayan "yaşam odaları" soruldu. "Bizim iş güvenliği yasamız AB mevzuatı çerçevesinde düzenlenmiş çok önemli bir yasa" diyen Çelik, şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bu ocak 2 yıl içerisinde 16 kez teftiş geçirmiş. Yalnız burası değil diğer maden ocaklarının tümünde de eksiklerin giderilmesi, eğer koşullar başka ise oralarda ocaklar kapatılmış. Kimsenin gözünün yaşına bakılmamış. Bu mevzuatın o standartta olması eksiklik olmadığı anlamına gelmez. Bu dinamik bir alan. İki yıl içinde yeni gelişmeler olmuş olabilir, 5 yıl sonra yeni şeyler eklemek gerekebilir. Orada yerin altında çalışan bir sürü insan var, orada ilave bir güvenliğe ihtiyaç varsa, bunu sağlamak onların görevi. Şu cümle mevzuatta yok diye insanlar ölüme gönderilebilir mi? Havalandırmayla ilgili bir şey yapmak gerekiyorsa, bunları yapmak da insanidir. Biz mevzuatımızı sürekli yeniliyoruz. Olması gereken ne varsa, biz onları yapmaya hazırız."

    Soma Savcısı yanıtı

    Faruk Çelik'e Soma Cumhuriyet Başsavcısının geçmişte AK Parti İl Başkanlığı için aday olduğu bilgisi de soruldu. Bakan Çelik, "Savcılarımızı bu şekilde töhmet altına almak doğru değli. Soma'ya bir savcı değil bir çok savcı görevlendirildi. Asli olan oradaki teknik heyetlerimizin bu olayın neden ortaya çıktığını aydınlatmaları son derece önemli. Ondan sonra konuşmak daha sağlıklı. Bizim teknik heyetlerimiz, farklı farklı şeyler söyleniyor da bu tablonun daha önce karşılaşılmadık bir şey olduğunu söylüyorlar" yanıtı verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow