hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'nin Doğu ve Güneydoğu'yu kazanma formülü

    CHPnin Doğu ve Güneydoğuyu kazanma formülü
    expand

    Seçimlerde yüzde 30 bandını aşmak için Güneydoğu'dan vekil çıkarmak isteyen CHP'de Kılıçdaroğlu bölgeden oy getirecek etkini isimleri liste başı yapacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7 Haziran seçimlerinde özellikle Doğu ve Güneydoğu’da oylarını artırmak isteyen CHP, yüzde 30 bandını aşmak için geniş bir aday yelpazesiyle seçime katılacak. Cumhuriyet'ten Fırat Kozak'ın haberine göre eski bakanlar, diplomatların yanı sıra çok sayıda gazetecinin aday adaylığı başvurusunda bulunduğu CHP’de aday adayı sayısı 2 bini aştı. Seçim sürecinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun en büyük sıkıntısı ise 39 kişilik kontenjan hakkı.

    Suriye'de keskin nişancılardan korunmak için otobüs barikatları


    Kılıçdaroğlu’nun özel çalışma yürüttüğü Doğu ve Güneydoğu için CHP sürpriz isimler arayışında. Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığına getirilen DYP döneminin eski devlet bakanlarından Cemil Erhan’ın Ağrı’da liste başı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Diyarbakır’da yine eski bakanlardan Salih Sümer’in aday olması bekleniyor. Elazığ’da eski TBMM Başkanvekili Ali Rıza Septioğlu’nun oğlu Feyzi Septioğlu’nun liste başı olacağı konuşuluyor. Kars’ta ise eski SHP milletvekili Zeki Nacitarhan ve eski DSP milletvekili Çetin Bilgir’in aday adaylığı başvurusu yaptığı öğrenildi. Şanlıurfa’da 30 Mart seçimlerinde SP’den Eyyübiye Belediye Başkan adayı olan ve oyların yüzde 22’sini alan Hasan Oğul’un birinci sıradan aday gösterileceği belirtiliyor. Bölgenin etkili ailelerinden Bucak ailesinden Ali Sait Bucak’ın da aday adaylığı başvurusu yaptığı öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mansur Yavaş CHP'den ayrılıyor

    Çeviköz ve temizel de başvurdu

    Dış politikasını Eylül 2014’teki kurultaydan sonra Kürt sorununun çözüm sürecinin mimarlarından Murat Özçelik’e emanet eden partide, Özçelik’in kontenjan adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu alanda sürpriz bir başvuru da emekli diplomat Ahmet Ünal Çeviköz’den geldi. Halen parlamentoda görev yapan eski diplomatlar Faruk Loğoğlu kontenjandan, Osman Korutürk ise sürpriz bir kararla önseçimden aday adayı olmak için başvurularını yeniden yaptı. Partiye aralarında eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’in de olduğu 10 eski bakan da başvurdu. Eski bakan Fikri Sağlar da Meclis yolunu garantiledi.

    Sanayici adaylar

    Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski başkanı Osman Çetin Budak’ın yeni dönemde Meclis’in işadamı kökenli milletvekillerinden olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Başvurular arasında Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası’nın eski başkanı Muhsin Alkan, iş adamı Mehmet Necati Yağcı, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay da bulunuyor. 1 Mayıs resmi tatil olmadan önce işçilerine 1 Mayıs’ı tatil ilan eden işadamı Tahsin Tarhan da, Kocaeli’nden aday adaylığı başvurusu yaptı.

     Roman, Ermeni adaylar

    Partide bazı dini ve etnik azınlık temsilcilerinin de parlamentoya girmesi konusundaki çalışmalar da sürüyor. Romanları temsilen Özcan Purçu’nun İzmir 2. bölge 5. sıradan milletvekili adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. İstanbul’dan aday adaylığı başvurusu yapan Ermeni cemaatinden Arev Cebeci ve Talin Ergüneş Gazer, öne çıkan isimler. Kulislerde Mardin’den bir Süryani adayın listeye alınması konusunda görüş birliğine varıldığı ifade ediliyor. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş ve PM üyesi Cemal Canpolat’ın isimleri de öne çıkıyor.

     "İki dil bir bavul" meclis yolunda

    Kendi yaşamlarından yola çıkarak hazırladıkları ödüllü “İki Dil Bir Bavul” filminin senaryo danışmanlarından Dr. Ali Haydar Fırat da CHP’den aday adaylığı için başvurusunu yaptı. 4. sınıfta Türkçe öğrenen iletişim doktoru Fırat, “Benim kuşağım dünyada bir devrimi körüklüyor. Sınıf siyasetine dönerseniz, Kürtleri de Alevileri de kazanırsanız” diyor. Eski Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan, eski PM Üyesi Umut Akdoğan ve PM üyesi Gül Çiftçi de genç adaylar arasında öne çıkan isimler arasında yer alıyor.

    Gençler sürpriz yapabilir

    Gençlik Kolları’nın başkanı İrfan İnanç Yıldız’ın, Meclis’in en genç milletvekillerinden biri olabileceği belirtiliyor. Genç isimler arasında dikkat çeken bir diğer aday adayı da seçim süreci için Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanlığı’ndan istifa eden Baran Bozoğlu, “Türkiye genelinde seçim süresince 10 bin ton kağıdın harcanacağını hesaplıyoruz ve bir ton kağıt için 17 ağaç kesildiğini düşünürsek, 170 bin ağaç seçim çalışmaları için yok olacaktır” diyor.

    Kadınlar ön sıralara...

    Ankara, İstanbul ve İzmir’den 7 kadın aday ilk sıralardan seçilerek Meclis’e gelecek. Şair Metin Altıok’un kızı, PM üyesi Zeynep Altıok ve Prof. Dr. İştar Gözaydın’ın İstanbul; MYK üyesi Selin Sayek Böke’nin Ankara’da birinci sıradan aday gösterilebileceği konuşuluyor. Ankara’daki diğer seçim çevresi için ise Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu ile Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’ın isimleri geçiyor. Eskişehir’de PM üyesi Gaye Usluer’in ilk sıradan gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

    Gazeteci aday bolluğu

    CHP’de aday adayları arasında yoğun bir gazeteci grubu da yer alıyor. Mete Belovacıklı, Çiğdem Anad, Emel Yıldırım, Atilla Sertel, Barış Yarkadaş, Can Ataklı, Şaban Sevinç ve Eren Erdem aday adaylarından bazıları. PM üyesi Tuncay Özkan İzmir’den kontenjan adaylığı için başvuruda bulundu. İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da İzmir’den önseçime katılmaya hazırlanıyor.

    Sürpriz aday adaylar

    Sürpriz isimler de aday adaylığı başvurusunda bulundu. O isimlerden bazıları şöyle: Türkiye Körler Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Ali İlhan, Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Eski uluslararası hakem Lale Orta, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Yalçın Karatepe, Eski Devlet Bakanı Zehra Önay Alpago, Eski HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Zeki Kılıçaslan, Eski Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar, Eski Kültür Bakanı İstemihan Talay.

    Asıl yarış İstanbul’da

    CHP’de milletvekilliği yarışında kıyamet İstanbul’da kopacak. 88 milletvekili adayının çıkacağı İstanbul’un 3 seçim çevresinde 470 aday adayı başvuru yaptı. 14 adayın kontenjandan belirleneceği kentte, ön seçim yarışına 406 aday girecek. Kılıçdaroğlu, milletvekilliği adaylığı için bazı kentlerde kullanacağı 39 kontenjan sırası için 500’e yakın başvuru olması nedeniyle tercihte zorlanacak. İstanbul’daki önseçim yarışına katılacak aday adaylarından bazıları şunlar: Ataşehir Belediye Başkanı’nın eşi Gamze Akkuş İlgezdi, manken Tuğba Özay, Eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, emekli albay Dursun Çiçek, eski milletvekili Mehmet Sevigen, MYK üyesi Ercan Karakaş, Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, avuka Efkan Bolaç, eski milletvekili Feyzi İşbaşaran.

    Baykal’ın ekibi AKP’den adaylık peşinde

    Seçim sürecindeki ilginçliklerden biri de eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın yakın ekibinde yer alan Mehmet Yıldırım, Savcı Sayan ve Mesut Değer gibi bazı isimlerin bu seçimlerde AKP’den aday adayı olmak için başvuruda bulunmaları. Kılıçdaroğlu’nun 17 kişilik MYK’de kaç ismi kontenjan vereceği de en çok konuşulan konulardan.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow