hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin'e iner inmez önemli iki telefon görüşmesi yaptı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Çine iner inmez önemli iki telefon görüşmesi yaptı
    expand

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştireceği iki günlük resmi ziyaret için Pekin’e geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başkente gece yarısı inen Erdoğan, ayağının tozuyla Ürdün Kralı Hüseyin ve İtalya Başbakanı Renzi ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirerek, IŞİD ve PKK’ya karşı düzenlenen operasyonları ele aldı.

    Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ilk görüşme Erdoğan'ın Pekin Uluslararası Havalimanı'na indiği sırada Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ile gerçekleşti. Kral Abdullah’a, “Türkiye’nin BM Şartı’nın 51’inci Maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanmak suretiyle 24 Temmuz’da Suriye sınırları içindeki DAİŞ unsurlarını vurduklarını” anlatan Erdoğan, “Suriye’deki kaosun Türkiye'nin yanı sıra Ürdün'ü de olumsuz etkilediğine” işaret etti.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin Halk Cumhuriyeti'nde

    Focus: "Obama'nın Erdoğan ile riskli ittifakı"

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Bedeli ödenmelidir''

    Obama'dan Erdoğan'a telefon

    Erdoğan’ın inişinden hemen sonra uçaktayken yapılan görüşmede Kral Abdullah ise, son günlerdeki PKK terörü nedeniyle asker ve polislerin hayatlarını kaybetmelerinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, Erdoğan'ın şahsında tüm Türkiye halkına taziyelerini iletti. Kral Abdullah, “DAİŞ dahil olmak üzere terörizmin her türüne karşı verilen mücadelede Türkiye'ye desteklerinin tam olduğunu” da vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otele gelişinde Renzi ile görüştü

    Görüşmenin ardından havalimanından yerel saatle gece 02.00 civarında Pekin’e konaklayacağı otele geçen Erdoğan, ikinci telefon görüşmesini İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile yaptı. Türkiye’nin düzenlediği operasyonlara ilişkin olarak Renzi’ye bilgi veren Erdoğan, “Esad görevde kaldığı müddetçe Suriye’ye istikrar gelmeyeceğini” ifade etti.

    İtalya Başbakanı’yla görüşmede, Mısır ve Libya’daki idam kararlarının da gündeme geldiği öğrenildi. Renzi'nin “İtalya olarak idam cezalarına karşı olduklarını” ifade ettiği, Erdoğan'ın ise “idam kararlarından vazgeçilmesi için uluslararası toplumun gerekli duyarlılığı sergilemesi gerektiğini vurguladığı” belirtildi.

    ÇKP’nin üst düzey üç yetkilisiyle görüşecek

    Erdoğan, bugün Çin Komünist Partisi hiyerarşisi içindeki en üst düzey üç yetkiliyle resmi görüşmeler gerçekleştirecek.

    İlk görüşme Pekin’in merkezinde yer alan Halk Sarayı’nda Başbakan Li Keqiang ile yapılacak. Görüşmede öncelikle ekonomi, ticaret ve yatırım gibi konuların gündeme gelecek. Bu çerçevede, özellikle Pekin yönetiminin ortaya koyduğu İpek Yolu’nu canlandırma hedefi doğrultusunda işbirliğinin konuşulacağı tahmin ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan'dan operasyon yorumu: "Bu bir kararlılıktır"

    Metropoll'den çok çarpıcı Suriye araştırması

    IŞİD'in dünyaya yayıldığı üç adımlı stratejisi

    "Türkiye ve ABD IŞİD'den arındırılmış bölge konusunda anlaştı"

    Uygur sorunu gündeme gelecek

    Erdoğan, yine aynı binada Ulusal Halk Kongresi Başkanı Zhang Dejiang ile görüştükten sonra, mevkidaşı ve Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Xi Jinping tarafından resmi törenle karşılanacak. Taraflar törenin ardından heyetlerarası görüşmeye oturacak. Görüşmede, Suriye ve Irak’taki son gelişmelerin yanı sıra, Uygur sorunun da konuşulması bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow