hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhuriyet'in iki köşe yazarı ifadeye çağrıldı

    Cumhuriyetin iki köşe yazarı ifadeye çağrıldı
    expand

    Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan, haklarında başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı. Cumhuriyet yazarlarına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Birleşik Haziran Hareketi'nden basın ve ifade özgürlüğü vurgusu yapılarak destek ve dayanışma mesajları geldi. Cumhuriyet Gazetesi ve yazarları hakkında bazı AK Partililer ve Hukukçular Derneği üyeleri ise, "Hz. Muhammed'e hakaret ettikleri" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başsavcılığı, 14 Ocak'ta köşelerinde Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed olduğu iddia edilen karikatürünü yayınladıkları gerekçesiyle iki köşe yazarı hakkında dün soruşturma başlatmıştı.

    TCK'nın 216. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" maddesi gereğince resen başlatılan soruşturma kapsamında iki köşe yazarı, Basın Suçları Savcılığı tarafından ifadeye çağrıldı. İki yazarın önümüzdeki günlerde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek ifade vermesi bekleniyor.

    Soruşturmayı yürüten  ve bugün iki köşe yazarını ifadeye çağıran Basın Suçları Savcısı Vedat Yiğit dünkü HSYK kararnamesiyle İstanbul Başsavcıvekilliği görevine atanmıştı.

    TGC'den Cumhuriyet'e destek ziyareti

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ve cemiyet yöneticileri, Cumhuriyet Gazetesi'ne destek ziyaretinde bulundu. Ziyaretinin ardından gazete binası önünde açıklama yapan şunları söyledi:

    "Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engeller her gün biraz daha artıyor. Bu defa çok çirkin bir baskıyla, Cumhuriyet Gazetesi'nin haber özgürlüğü sindirilmek isteniyor. O nedenle Cumhuriyet'i ziyaret etmiş bulunuyoruz. Arkadaşlarımıza destek vermek bizim görevimiz diye düşündük. Türkiye güç günler yaşıyor, maalesef bunu kışkırtan insanlar da var. 21. yüzyılda artık düşünceyi ve halkın haber alma özgürlüğünü engelleyecek, hiçbir durumun gerçekleşmemesi dileğimiz. Ama bu böyle olmuyor. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşik Haziran Hareketi'nden Cumhuriyet'e destek

    Birleşik Haziran Hareketi Ankara Bilim, Basın, Kültür ve Sanat Meclisi, başta Charlie Hebdo ve Cumhuriyet gazetesi olmak üzere, düşünce ve ifade özgürlüğüne, basına yönelik baskı ve sansür girişimlerini kınıdıklarını ve Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının hedef gösterilmekten vazgeçilmesini ve gerçek önlemlerin derhal alınmasını açıkladı.

    "Cumhuriyet Gazetesi, gerici odakların hedefi durumuna geldi"

    Birleşik Haziran Hareketi Ankara Bilim, Basın, Kültür ve Sanat Meclisi'nin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

    "Paris'te yaşanan kıyım tüm dünyada düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak değerlendirildi ve destek eylemleri başlatıldı. Ülkemizde de Charlie Hebdo dergisi son sayısından örnekler yayımlayarak bu desteğe katılan Cumhuriyet gazetesi, gerici odakların hedefi durumuna geldi. Hem doğrudan, hem de sosyal medya yoluyla yöneltilen tehditlere, hükümet yetkililerinin skandal açıklamaları ve gözdağı verme çabaları eşlik etmiş, güvenlik güçlerinin ablukası da gerici odaklara hedef gösterme işlevi görmüştür. Daha sonra Cumhuriyet gazetesinin matbaası polis tarafından basılıp nüshalar kontrolden geçirilerek, 12 Eylül faşizmini aratmayacak bir keyfilik ve hukuksuzluk sergilenmiştir. Cumhuriyet'e ve ilerici basına yönelik tehditler, baskı ve sansür girişimleri tüm hızıyla sürmektedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Cumhuriyet çalışanları hedef gösterilmekten vazgeçilmeli"

    "Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin bir avukatın başvurusu üzerine, 'Hz. Muhammed'in karikatürlerinin bulunduğu Charlie Hebdo nüshalarını yayınlayan sitelere yönelik engelleme kararı" da düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdittir. Benzer biçimde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Cumhuriyet gazetesi hakkında başlattığı soruşturma da düşünce ve ifade özgürlüğüne gözdağı niteliği taşımaktadır. Bu baskılar sonucunda ortaya çıkacak tüm istenmeyen gelişmelerin sorumlusu AKP iktidarı olacaktır. Cumhuriyet gazetesi çalışanları hedef gösterilmekten vazgeçilmeli ve gerçek önlemler derhal alınmalıdır. Birleşik Haziran Hareketi Ankara Bilim, Basın, Kültür ve Sanat Meclisi olarak, başta Charlie Hebdo ve Cumhuriyet gazetesi olmak üzere, düşünce ve ifade özgürlüğüne, basına yönelik baskı ve sansür girişimlerini kınıyoruz. Cumhuriyet gazetesinin yanındayız. Düşünce özgürlüğünün engellenmesine karşı duracağız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    AK Partililer suç duyurusunda bulundu

    Cumhuriyet Gazetesi yazarlarına yönelik AK Partililer de suç duyurusunda bulundu. AK Parti Aksaray Gençlik Kolları Başkanı avukat Abdulsamet Kılıç, mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed'in karikatürünün bulunduğu kapağına köşelerinde yer veren Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan hakkında, savcılığa giderek, suç duyurusunda bulundu. AK Parti Aksaray Gençlik Kolları Başkanı Kılıç, Karan ve Çetinkaya'nın, İslam inanışında figüre edilmesi yasak olan Hz. Muhammed'in karikatürünü yayınlayarak, "hakarette bulunduklarını" ileri sürdü.

    Hukukçular Derneği üyesi avukatlar savcılığa başvurdu

    Şanlıurfa'da da Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat Cumhuriyet Gazetesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Avukatlar adına konuşan Ömer Avcı, "Hiç kimsenin bir başkasının inandığı dini ve o dinin peygamberleri başta olmak üzere değerlerini aşağılamaya hakkı yoktur. Charlie Hebdo dergisinin karikatürlerinin 4 sayfalık kısmını yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi suç işlemiştir. Bu nedenle Cumhuriyet Gazetesi yazarları hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara'da komiser yardımcılığı sınavına soruşturma

    Cizrede Nihat'ı öldüren mühhimatı av malzemeleri satanlar tanımadı




    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow