hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Danıştay Yırca'daki santral için durdurma kararı verdi!

    Danıştay Yırcadaki santral için durdurma kararı verdi
    expand

    Manisa'nın Soma İlçesi Yırcalı köylülerinin avukatı Deniz Bayram, termik santrale yaptıkları itirazı değerlendiren Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6 bin zeytin ağacının kesilmesiyle ilgili olarak CNN TÜRK canlı yayınında "Günlük" programında Saynur Tezel Özgentürk'e konuşup, gözyaşlarına boğulan Soma Yırca köyünün muhtarı Mustafa Akın'ın bu haykırışının hemen ardından Danıştay 6. Dairesi'nin termik santralle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı.

    CNN TÜRK'e konuşan Yırca köyü muhtarı: "O zeytini nasıl yiyeceksiniz?"

    Yırca Mahallesi köylülerinin avukatı Deniz Bayram, Soma'da yapılması planlanan termik santralle ilgili Bakanlar Kurulu kararına karşı yaptıkları "acele kamulaştırma kararının iptali" ve "yürütmeyi durdurma" başvuru üzerine Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmenin durdurma yönünde karar verdiğini bildirdi.

    Bayram, yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararına karşı "acele kamulaştırma kararının iptali" ve "yürütmeyi durdurma" amacıyla Eylül ayında Greenpeace Hukuk Derneği ve köylüler adına Danıştay'a dava açtıklarını söyledi.

    Danıştay 6. Dairesi tarafından görülen davanın karar aşamasında olduğunu kaydeden Deniz Bayram, bugün yürütmenin durdurulması yönünde karar verildiği söyledi. Gerekçeli kararın pazartesi günü ellerine ulaşacağını ifade eden Bayram, şöyle konuştu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Dava eylül ayında başlamıştı ve yürütmeyi durdurma kararı alındı. Zaten en başından beri bu sürecin hukuka aykırı olduğunu söylemiştik. Buna ilişkin yürütmeyi durdurma kararı açtığımız gibi zeytinliklerin korunması için tüm idari birimlere de başvuru yapmıştık. Bu karar bugün alındı. Karar alınana
    kadar alanda pekçok kez ağaç kesimi yapıldı, bugün de yaklaşık altı bin ağaç söküldü. Bundan sonra hukuki süreç devam ediyor. Köylülerin mücadelesi var, onlar zeytincilik yapmak istiyor. Sorumlular hakkında gerekli hukuki yollara başvuracağız."

    MUHTAR, TWITTER'DAN DA TEPKİ GÖSTERDİ

    Bu arada Kolin Grubu tarafından termik santral yapılacak bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmesine ağlayarak tepki gösteren Yırca Muhtarı Mustafa Akın, Soma'da 6 bin zeytin ağacının kesildiğini söyledi. Sosyal paylaşım sitesi twitter'dan hesap açıp, konuya ilişkin eleştirilerine buradan devam eden Muhtar Akın, "Kolin Şirketi Danıştay'ın kararını önceden biliyordu ve bu yüzden ağaçları önceden kestiler" dedi.

    Akın, daha sonra attığı tweet'te şu iddiada bulundu:'Danıştay'ın kararını tanımıyoruz. Danıştay Kolin Şirketi'ne önceden haber verdi. Kolin Şirketi mahkeme kararı olmadan ağaçları kesti. Kolin Şirketi, kaymakamla beraber hareket ediyor. Kaymakam emrediyor. Kolin Şirketi uyguluyor. Danıştay, kararı saldırı sonrası verdi amaçları katliamı unutturmak'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma'da maden faciasından sonra ne değişti?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow