hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu: "Biz, komşularla sıfır sorun derken, zalimlerle sıfır sorun demedik.

    Davutoğlu: Biz, komşularla sıfır sorun derken, zalimlerle sıfır sorun demedik.
    expand

    Gaziantep'te sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelen Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Gaziantep'in, özellikle son 12 yılda performansıyla üretimini, ulaşımını ve imkanlarını artırdığını söyledi. Suriye'deki zulmün bir gün biteceğini ifade eden Davutoğlu, Gaziantep'in o güne hazır olması gerektiğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak'ta, Türk şirketlerine karşı uygulanan bütün engellemelerin, negatif ayrımcılıkların kaldırıldığını belirten Davutoğlu, bir araya geldiklerinde, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin "Türk şirketlerini daha fazla görmek istiyoruz" dediğini aktardı.

    Davutoğlu, şunları belirtti: "Bizi eleştirmek için, 'komşularla sıfır sorun' kavramı etrafında hep bunları kullandılar. Hep biz de şunu söyledik: Biz Esad'ın hiçbir zaman mezhebine bakmadık. Esad kendi halkına zulmetmediği zaman, ilişkilerimiz ne kadar güzel geliştirmiştik. Türkiye, Suriye, Lübnan, Ürdün dörtlü serbest vize, serbest ticaret protokolünü bizzat ben kendi elimle yazmıştım, hepsini dolaşarak."

    Esad'ın halkına zulmetmemiş, terör örgütlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamamış olması durumunda, bugün bu dört ülke arasında serbest ticaret ve vize sisteminin olacağını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: "Ama tavsiyelerimizi dinlemedi ve halkına zulmetme yolunu seçti. O yüzden ilişkilerimiz bozuldu. Ama bir gün Suriye'de de halkıyla barışık bir dönem gelecek. Biz, komşularla sıfır sorun derken, zalimlerle sıfır sorun demedik. Evet, zalimlerle problemimiz oldu ve olacak. Ama işte kendi halkıyla barışık bir yönetim geldiğinde, Irak'ta olduğu gibi en iyi ilişkiler de kuracağız. Suriye'de, Irak'ta IŞİD terörünün vahşetine karşı da o halklarla beraber olduk ve olacağız. Vahşeti kim yaparsa yapsın mezhebine bakmayız biz. Vahşet yapana, zulmedene,barbarlık yapana karşı çıkarız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Karşılığını dünyada da ahirette de görecek"

    Gelecek dönemde Irak'ta yepyeni bir ekonomik aktivite döneminin başlayacağını ifade eden Davtuoğlu, burada Gaziantep'e düşecek önemli bir rolün olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Sünnisi, Alevisi, Hristiyan'ı, Müslüman'ı, Arap'ı, Türkmen'i, Kürt'ü hep beraber yeni bir Suriye kurduğunda, o Suriye'nin en yakın dostu Türkiye, o Suriye'nin en önemli kapısı ve Suriye'de en fazla ekonomik faaliyet yapabilecek şehir de Gaziantep olacak" değerlendirmesini yaptı. Masumlara sahip çıkan Gaziantep'in bunun karşılığını dünyada ve ahirette göreceğini anlatan Davutoğlu, Gaziantep'i gelecek yıllarda, bütün Ortadoğu'nun, Mezapotamya'nın, Levant'ın merkez şehri yapmak istediklerini dile getirdi.

    Serenay Sarıkaya alay konusu oldu

    Metiner: "İş dünyasına da operasyon yapılacak"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow