hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu: "Süleyman Şah Türbesi'nin taşınmasını SUK Başkanına bildirdik"

    Davutoğlu: Süleyman Şah Türbesinin taşınmasını SUK Başkanına bildirdik
    expand

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu ile tahliye edilen Süleyman Şah Türbesinin yine Suriye'deki Eşme Köyü'ne taşınmasıyla ilgili tartışmalara açıklık getirdi. Davutoğlu, "Bizim için Suriye Ulusal Koalisyonu, Suriye halkının meşru temsilcisi olduğu için, bu taşıma işleminden Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Sayın Halid Hoca'ya bildirimde bulunduk" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu, Ankara Palas'ta, Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) ve geçici hükümet üyelerini kabul etti. Davutoğlu, Suriye halkının 4 yıldır insanlık tarihinin ender gördüğü onurlu bir mücadelenin, direnişin sembolü olduğunu söyleyen Davutoğlu, halkın özgürlük, barışçıl ve onurlu yaşam talebinin, Türkiye'nin çabalarına rağmen rejim tarafından sert yöntemlerle karşılandığını ifade etti. SUK'un oluşumuna değinen Davutoğlu, SUK'un Suriye halkının en meşru temsilcisi olduğunu söyledi.

    Davutoğlu, "Şu ana kadar 300 bini aşkın kardeşimizi kaybettik, 4,5-5 milyon kardeşimiz Suriye dışında, mülteci durumuna düştü. Bunun yaklaşık 1,7 milyonu Suriye'den, 300 bini de Irak'tan olmak üzere mülteci ağırlıyoruz. Bu konuda Türkiye'nin tutumu açıktır. Bir kez daha sizlere SUK temsilcisi olarak, sizlere burada devrimin 4. yılında Türk halkının ve hükümetinin ilkesel tutumunu vurgulamak istiyorum. Suriye halkı bizim ezeli ve bedeli kardeşimizdir" şeklinde konuştu.

    Türkiye'nin kapısının Suriye halkına her zaman açık olduğunun altını çizen Davutoğlu, "Türkiye'de bulunduğunuz sürede, SUK olarak Türkiye'de kendi özvatanınızda olduğunuz bilinciyle davranınız" dedi.

    Suriye halkının Esad rejiminin ve IŞİD'in kıskacı ve tehdidi altında olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Suriye halkı, acımasızca ve barbarca zulmeden bir rejimle ve rejimle uzun süre işbirliği yapıp, daha sonra da dünyaya zulüm görüntüleri yayan ve İslam'ın izzetli ismine zarar veren DAEŞ arasında sıkıştı" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    New York'a yaptığı ziyarette bu durumu BM Genel Sekreterine de aktardığını dile getiren Davutoğlu, "Her zaman üçüncü ve gerçek bir alternatif vardır, o da demokratik bir Suriye'dir. Barışçıl bir ortamda ve tüm Suriyelilerin yan yana kardeşçe yaşadığı yeni bir Suriye inşa edilmesidir. SUK olarak bu yeni Suriye'nin sözcülerisiniz, temsilcilerisiniz" şeklinde konuştu.

    SUK üyelerine: "Birlik beraberliğinizi koruyun"

    Başbakan Davutoğlu, son dönemde Suriye Ulusal Koalisyonu'nun etkisini kırmaya ya da temsil gücünü zayıflatmaya yönelik birtakım çalışmalar olduğunun farkında olduklarını söyledi. Bu çalışmalar karşısında da Suriye halkının güvenliğinin sarsılmaması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, SUK temsilcilerinden, Suriye halkının temsil kabiliyetini sürdürebilmeleri için birlik ve beraberliklerini korumalarını istedi.

    Arap Baharı'nın yerini baskıcı yöntemlere ve terör tehdidine bıraktığını ifade eden Davutoğlu, "O bakımdan sizin başarınız, Suriye'nin başarısı olmayacak. Sizin başarınız, onuru için mücadele eden bütün bölge halklarının başarısı olacak. Bu yolda her zaman Suriye Ulusal Koalisyonu'nda olacağız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Süleyman Şah'ın taşınmasını SUK Başkanına bildirdik"

    Konuşmasında Süleyman Şah'ın türbesine de değinen Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Bizim için Suriye Ulusal Koalisyonu, Suriye halkının meşru temsilcisi olduğu için, bu taşıma işleminden Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Sayın Halid Hoca'ya sizler adına o zaman da bildirimde bulunduk. Bundan sonra da Süleyman Şah ve onun mekanı, sizlere emanettir. Sizler ve sizlerin yetimleri de bizlere emanetsiniz. Ta ki Suriye halkıyla barışık bir sistem kurulduğunda, yeni bir Suriye inşa edildiğinde, bütün dünya herhangi iki halkın arasında daha önce görmediği şekilde Türkiye ve Suriye halkının bütünleştiğini, tek bir hedefe kilitlendiğini, kardeşçe el ele, birlikte geleceğe yürüdüğünü görecektir. Ümidinizi kaybetmeyiniz."

    Kabule, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay da katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakoluna tahliye operasyonu: "Şah Fırat Operasyonu"

    Türbenin yeni arazisinin sahibi ortaya çıktı: "Satış işlemi yapmadım"

    Abdullah Gül: "Aktif siyasete dönmeyi düşünmüyorum"

    Zorla girdikleri evdeki kadınlara tecavüz eden 3 kişiye 135 yıl hapis

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow