hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş: "Özel yetkili mahkemeler kaldırılmalı ama..."

    Demirtaş: Özel yetkili mahkemeler kaldırılmalı ama...
    expand

    BDP özel yetkili mahkemelerin kapatılmasını içeren kanun teklifine şartlı destek verecek. Partisinin grup toplantısında konuşan Eş Başkan Selahattin Demirtaş "Özel yetkili mahkemeler kaldırılmalı ama yargılama usülleri ve cezalar asla TCK'ya aktarılmamalı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Çerkezlerin, yaşanan katliam nedeniyle Kızıl Çayır olarak adlandırdığı yerde Olimpiyat Köyü kurulduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi Kış Olimpiyatları'nın açılışına katılmamasını istedi.

    Ali İsmail Korkmaz davası ile bazı davaların güvenlik gerekçesiyle yerlerinin değiştirilmesini eleştiren Demirtaş, "Bunların Ali'lerle 1400 yıldır dertleri var. Bunlara göre Ali'leri sokak ortasında dövmek, infaz etmek caizdir. Yargılarken de üstün körü yargılamak caizdir. Bu zihniyetin halka hesap vermesinin zamanı artık geçmiştir. Dün Kayseri'de yaşanan trajedi bunun örneğidir" dedi.

    Bazı olaylardan örnekler veren Demirtaş, "Bütün bunları cemaat yapmıyor, beraber yaptınız. Paralel devletmiş... Sen ondan daha paralelsin" ifadesini kullandı.

    Mahkemelerin adalet dağıtmadığını herkesin bildiğini, adalet mülkün temeliyse; mülkün, devletin çöktüğünü öne süren Demirtaş, "Türkiye'de yargıcı ve mahkemesi olmayan tek siyasi hareket biziz. Hepsinin yandaşları, partizanları var. Devlet hiçbir zaman halkın devlet olamadı. Bunların devleti. Türkün de Kürdün de devleti olamadı. Bu yapı o nedenle Ali İsmail Korkmaz katliamından
    hesap soramaz, sormaz. Bir yapı kendi kendinden hesap sorar mı? Yapmayacaklar, göreceksiniz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş, güvenlik gerekçesiyle bir davanın başka bir yere nakledilmemesi için bugün yasa teklifi vereceklerini bildirdi.

    "Sadece görevlerinden mi alacaksınız?"

    Daha önceden yaptığı konuşmada Özel Yetkili Mahkemeler'in (ÖYM) Başbakan'ı da yargılayabileceğini söylediğini anımsatan Demirtaş, "Şimdi çocukları yargılanıyor, büyük bir telaş, panikle, işin ucu size dokununca 'paraleldir, çetedir, derhal kaldırmamız lazım...' Vatandaşın çocuğu zaten gariban. Onların Bilal kadar kıymeti olabilir mi, olamaz" dedi.

    Demirtaş, şunları söyledi:

    "Paralel devlet kurmak suç değil mi? Bir tek kişi yargılanmayacak mı? Sadece görevlerinden mi alacaksınız? Elinde belge varsa mahkemelerin önüne koy. Bir paralel örgüt tasfiye süreci yaşamıyor. Kendine dokunan kadarını engellemek istiyor. Onun yerine kendi devletini, AKP'nin devletini inşa ediyor. Bunlarla da kendini kurtaracağını zannediyor. Saddam'a, Esad'a bak. Senden daha güçlü polis devletleri kurdular. Sanıyor musun ki Esad ile Saddam'ın mahkeme üzerindeki etkisi senden daha azdı. Hayır. Tek bir talimatla idam kararı alınıyordu. Bak nereden nereye geldiler. Türkiye'ye denenmemiş tek bir yol var: Demokrasi. Bunu yaparsanız başarırsınız. Rojava bunun örneği. Yeni anayasa, bağımsız yargı, parlamentonun hükümete bağlı olmadığı bir demokratik sistem, hesap verebilir bir yönetim anlayışı... Bunları yaparsanız kurtarabilirsiniz. Bunları yapmazsanız burnunuzdan fitil fitil geliyor, gelecek. Gidişat aşağıya doğrudur ve bunu
    durdurmanız imkansızdır. Sadece demokrasi ile bunu aşabilirsiniz. Cemaat-AKP savaşı bir demokrasi savaşı değil. Cemaat eğer gerçekten dinimizin esaslarına uygun tavır almak istiyorsa adalet, hak ve demek yana tavır koymalıdır, siyasi çıkarlar menfaatten yana değil."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Hep beraber yargılanalım"

    Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırmanın yanında sıkı yönetim mahkemeleri, istiklal mahkemeleri, DGM'lerde yargılanmış herkesin dosyasının tekrar ele alınması gerektiğini belirten Demirtaş, "Şeyh Sait'ten bugün Hatip Dicle'ye kadar herkesin dosyasının yeniden ele alınması lazım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Terörle Mücadele Kanunu'ndaki düzenlemeleri Türk Ceza Kanunu'na aktarmaya kalkarlarsa muhalefet ederiz" ifadesini kullanan Demirtaş, "Bizim de konuştuklarımızdan dolayı 5 bine yakın fezlekemiz birikti. Hep beraber yargılanalım. Adil yargılama sonucunda ne çıkacağını biliyoruz. Yargılanmaktan korkmuyoruz. Sizin rüşvetlerinizin, aldıklarınızın hesabını verecek yüzünüz olmayacak ama biz aynı konuşmaları hakim karşısında da yapacağız ve beraat edeceğiz" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow