hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Dersim Katliamı" mağduru Mazez Çetin CHP'den aday adayı

    Dersim Katliamı mağduru Mazez Çetin CHPden aday adayı
    expand
    KAYNAKMurat Aydın / Cnnturk.com

    "Dersim Katliamı" mağdurlarından olan Mazez Çetin, Alman vatandaşlığını bırakıp 7 Haziran 2015 seçimlerinde CHP'nin Tunceli Milletvekili aday adayı oldu. "Dersim" konusunda CHP aleyhine kara propaganda yapılmasının önüne geçilmesi gerektiğini savunan Çetin, aday olup seçimleri kazanması durumunda Tunceli'den ilk defa bir kadın vekilin, Meclis'e gönderileceğini söyledi. Vekil olması durumunda Ankara'da ikamet etmeyeceğini açıklayan Çetin, Tunceli için hali hazırda mevcut üç projesinin olduğunu ve bunları seçimlerden önce hayata geçirmek için çalıştıklarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dedeleri Dersim Katliamı'nda sürgün edilen bir ailenin çocuğu olan ve Avrupa'da büyüyen Mazez Çetin, 10 yıl önce İstanbul'a yerleşip iş hayatına atıldı.

    Bu dönem boyunca Almanya vatandaşlığını sürdüren Çetin, siyasete atılmaya karar verdiğinde ise zor bir tercih yapmak zorunda kaldı.

    Alman vatandaşlığından çıkan Çetin, CHP'den parlamentoya girmek için harekete geçti.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir kaç kez bir araya geldiğini söyleyen Çetin, aday adaylığı için Tunceli'yi seçti.

    "Dersim bunları hak etmiyor"

    cnnturk.com'un "Neden Tunceli?" sorusuna cevap veren Mazez Çetin, "Dersim, tarih boyunca  her türlü baskıya maruz kalmış halkların kalesidir. Ne yazık ki Dersim Cumhuriyet tarihi boyunca ötekileştirilmiş. 92 yıllık Cumhuriyet tarihinde hükümetler tarafından gözardı edilmiş, devlet desteğinden yoksun bırakılmış kaderine terk edilmiş, açlık ve yoksulluğa maruz bırakılmıştır. Kaderine terk edilen ötekileştirilen Dersim bunları hak etmiyor. Bu gidişata dur demek, Dersim'i yeniden canlandırmak için, halkıma hizmet etmek için CHP'den Dersim adayı olmaya karar verdim. Avrupa'da ve büyük şehirlerde çalışma hayatımda edindiğim tecrübe ve bilgimi halkıma hizmet etmek için kullanmak için memleketime geldim" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin başında olmasını hem Dersim hem de Türkiye için büyük bir şans olarak görüyorum. Dersimli bir Genel Başkana sahip CHP'nin Türkiye'nin umudu olduğuna inanıyorum" diyen Mazez Çetin, 1937-1938'deki Dersim katliamı için ise CHP'nin suçlanmasına karşı çıktı.

    "CHP, Dersim'le yüzleşmiştir"

    Çetin, "Dersim 38 üzerinden CHP'yi eleştirmeyi doğru bulmuyorum. Ben Dersim 38 mağduru bir ailenin çocuğu olarak CHP'den adayım. Bu hem benim için hem partim için tarihsel bir yüzleşmedir. CHP bir Dersimliyi Genel Başkan seçerek Dersim ile yüzleşmiştir. Bu tarihi bir adımdır" tespitinde bulundu.

    "Tunceli'den kadın milletvekili yok"

    Tunceli'den bugüne kadar hiç bir kadın milletvekilinin Meclis'e gönderilmediğini söyleyen Mazez Çetin, CHP'nin Alevi kenti Dersim'den bir kadın aday göstermesiyle birlikte tarihte bir ilke imza atacağını kaydetti. Kendisinin de "Dersim Katliamı" mağduru bir ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Çetin, ailesinden bir çok kişinin o dönem katledilidiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Projeleri hayata geçirecem"

    "Alman vatandaşlığımı yakarak riskli bir karar aldım" diyen Mazez Çetin, adaylığının kesinleşmesi ya da kesinleştikten sonra vekil olamaması durumunda üzülmeyeceğini belirterek, Tunceli için üç önemli projesi olduğunu ve bunları seçimlerden önce hayata geçirilmesinin kendisi için çok daha önemli olduğunu kaydetti. Mazez, bu projelerin yüzde 70 oranında tamamlandığını da sözlerine ekledi.

    100 öğrenci Avrupa'ya gönderilecek

    Tunceli'deki meslek liseleriyle ilgili bir çalışma yürüttüğünü söyleyen Çetin, "Aday adaylığıma başvurmadan iki gün önce Dersim'de 4 tane meslek lisesini Erasmus programına kattım. Okul müdürleri bu projeleri yazmıştı ama o projelerde inanılmaz yanlışlıklar vardı. Avrupa'daki proje uzmanlarını Ankara'ya getirttim. Bunlar projeyi denetlediler, projeyi kabul görür halde onaylattık ve başvuruda bulunduk. Bu demektir ki Dersim'de haziran ayında 100 tane öğrencimiz 6 ile 1 yıl içinde Avrupa'ya gidip staj görecek. Stajda başarılı olursa eğer orada kalma hakkını da kazanmış olacak. Bu kısmı projede özellikle belirttik" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Modern tarım ve hayvancılık projesi.

    Tarım ve hayvancılık üzerine de bir çalışma yaptıklarını belirten Mazez Çetin, bu proje için 2 milyon TL'ye ihtiyaç duyduklarını ve bunu da kendi olanaklarıyla avrupa'dan karşıladığını söyledi. Çetin, "4. 5 aydır somutlaştırdığımız Dersim'de modern hayvan ve tarımcılık projesini hayata geçiriyoruz. Seçimlerden önce pilot noktayı 3 ay içinde kuracağız. Avrupa Birliği için bu proje çok önemli, Dersim halkı için çok önemli. Proje şu: Büyükbaş hayvanlar köylünün elinden alınıyor. ve bu hayvanlara bir kimlik veriliyor. Bu hayvanlardan elde edilen sütün tek elden satışını yapacağız. Bu pilot bölge için 2 milyon TL'ye ihtiyaç vardı. Bu kaynağı kendi olanaklarımla buldum yurt dışından" dedi.

    Mikro kredi ile ahır temizlemeye son

    Çetin, "Bu projenin diğer bir önemli yanı ise kadınlar artık ahır temizlemeyecek, ineklerle uğraşmayacak. Kadınlara mikro kredi verip, organik ürün yetiştirmeye teşvik edeceğiz. Bu projeler konusunda zaten yüzde 70 yol katetmiş bulunuyoruz. Bu arada bütün bu işler kurulacak olan kadın kooperatifleri öncülüğünde olacak" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kazanırsa Tunceli'ye yerleşecek

    Milletvekili olması durumunda Tunceli'de ikamet edeceğini, Ankara'ya yerleşmeyeceğini söyleyen Mazez Çetin, bunun gerekçesini de Tunceli'de hayata geçirilecek olan projelere sahip çıkmak olarak açıkladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow