hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Devrimci Yol'un kurucularından Nasuh Mitap hayatını kaybetti

    Devrimci Yolun kurucularından Nasuh Mitap hayatını kaybetti
    expand

    Türkiye solunun 1970'li yıllarda en önemli hareketlerinden biri olan Devrimci Yol'un kurucularından Nasuh Mitap hayatını kaybetti. Önceki gün tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yuman Mitap, son yolculuğuna uğurlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nasuh Mitap için için ilk tören Gaziosmanpaşa'da yapıldı. Mitap'ın cenazesi, hayatını kaybettiği Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden alınarak Gaziosmanpaşa Meydanı'na götürüldü. Kırklareli Belediyesi'ne ait cenaze arabasına konulan Mitap'ın tabutuna Dev-Yol Bayrağı sarıldı. Yürüyüş kortejinin başında Nasuh Mitap'ın oğlu ve kızı yer aldı. Burada Nasuh Mitap için anma töreni düzenlendi. Kanser tedavisi görürken yaşamını yitiren Mitap için düzenlenen tören için yaklaşık 2 bin kişi toplandı. Törene, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş gibi isimler katıldı.

    Devrimci Yolun kurucularından Nasuh Mitap hayatını kaybetti

    Demirtaş: "Emek mücadelesi zorunlu"

    Türkiye'de halen ciddi bir emek sömürüsü olduğunu söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, " Nasuh abiyi bugün yolcu ederken halen 18 emekçinin cenazelerine ulaşılamadı. Emek mücadelesinin ne kadar zorunlu olduğunu bugünkü Türkiye şartlarına bakarak anlayabiliriz .Birileri lüks saraylarda yaşamayı tercih ederken, birileri de yoksulun emekçinin hakkı hukuku için Devrimciliği seçiyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önder, cezaevi arkadaşı Mitap'ı anlattı

    12 Eylül Askeri Darbesinin ardından Nasuh Mitap'la Mamak Cezaevi'nde birlikte yattıklarını söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, " Nasuh abi 12 Eylül zulmünü, onun faşist uygulamalarını başına çalan bir Devrimci ağabeyimizdi" dedi. Mitap ile bir anısını da anlatan Önder, " Cezaevinde hiç unutmadığım bir anımı anlatmak istiyorum. 12 Eylül Cuntası, Emin Çölaşan'ı cezaevinde işkence olmadığı yalanını haberleştirmek için Mamak'a göndermişti. Nasuh abi Emin Çölaşan'ın karşısına çıkıp, Burada işkence yok yalanını yüzüne vurmuştu" diye konuştu.

    Kırklareli'nde toprağa verilecek

    Anma töreninin ardından kalabalık bir süre yürüyüp cenazeyi Kırklareli'ne uğurladı. Nasuh Mitap'ın cenazesi Memleketi Kırklareli'nde ikindi namazının ardından aile mezarlığında toprağa verilecek.

    Dev-Genç’ten THKP/C’ye, Devrimci Gençlik’ten Devrimci Yol’a önemli görevler üstlenen Nasuh Mitap, “Evet ben Devrimciyim, halkıma ve bütün insanlara sömürüsüz, baskısız, özgürlük, bolluk ve mutluluk dolu bir gelecek sağlamak için mücadele etmeyi insanlığın ulaşabileceği en yüce ideal ve dava olarak görüyorum” demişti.

    Nasuh Mitap 1960’ların sonunda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi ve kısa bir süre içerisinde Dev-Genç ile birlikte devrimci mücadele saflarına katıldı. Fakülte içerisinde Hüseyin Cevahir ile yakın bir ilişki kurduktan sonra, THKP/C içerisinde yer aldı. Daha sonra THKP/C kadrolarından ayrışarak Devrimci Gençlik dergisi üzerinden Devrimci Yol hareketinin tohumlarını attı. Mitap, Devrimci Yol’un bir siyasal harekete dönüşebilme süreçlerinde önemli rol aldı. 12 Eylül askeri darbesi ile birlikte tutuklanan ve yoğun işkenceli sorguların ardından Devrimci Yol Ana Davası’nda idam istemiyle yargılanan Mitap, 11 yıl hapishanede kaldı. Mayıs 2013’te ağır bir mide ameliyatı geçirdi ve ardından da kanser tedavisine başladı, 3 Kasım 2014 akşamı ise yaşamını yitirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarafsız Bölge'de Turgut Kazan ile Ahmet Gündel'in "darbeci" tartışması

    Mitap, Devrimci Yol Ana Davası’ndaki savunmasında son olarak şu sözleri söylemişti:

    Savunmalarımda suçlu değil haklı olduğumuzu, Devrimciliğimden dolayı yargılanıyor olduğumu anlattım. Evet ben Devrimciyim, halkıma ve bütün insanlara sömürüsüz, baskısız, özgürlük, bolluk ve mutluluk dolu bir gelecek sağlamak için mücadele etmeyi insanlığın ulaşabileceği en yüce ideal ve dava olarak görüyorum. Ve böyle bir davanın saflarında yer almaktan onur duyuyorum. Mahkemenizin vereceği karar ne olursa olsun esas olarak tarih önünde Devrimciliğimin gereklerini yerine getirememekten dolayı yargılanacağımı biliyorum. Ve bu yargılamada aklanmayı umut ediyor ve diliyorum, Sosyalizme, ülkemin ve halkımın özgür, bağımsız ve aydınlık geleceğine olan inancımı tekrar bildiriyorum. İnsanlığın en yüce değerleri için, bütün dünya işçilerinin ve ezilen halkların kurtuluşu için mücadele eden bütün Devrimcilere buradan selam ediyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kobani'de sert çatışmalar devam ediyor

    IŞİD'e karşı Kürt kadınlarına tek kurşun

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow