hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rus savaş uçakları Türk hava sahasına girdi

    Rus savaş uçakları Türk hava sahasına girdi
    expand
    KAYNAK DHA

    Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'na ait bir savaş uçağının Türk hava sahasını ihlali ettiğini açıkladı. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi bakanlığa çağırılarak kuvvetle protesto edildi. Bakanlık'tan yapılan sert açıklamada "ihlalin tekrarı halinde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu sorumlu olacaktır" ifadeleri kullanıldı. Rusya ihlalin navigasyon hatasından kaynaklandığını öne sürdü. Davutoğlu "uçan kuş bile olsa gereken müdahalede bulunulur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rus savaş uçağının 3 Ekim'de Türk hava sahasını ihlal ettiği belirtilerek ihlal üzerine Rus Büyükelçi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı kaydedildi.

    NATO'dan Türkiye'ye destek

    Açıklamada ayrıca Türk hava sahasının ihlali sırasında bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağının önlemede bulunması üzerine Rus uçağı'nın Türk hava sahasını Suriye'ye geçerek terk ettiği vurgulandı.

    Olay üzerine Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u aradığı belirtildi.

    Bakanlık tarafından yapılan açıklama, şöyle:

    "Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir. Sözkonusu ihlal, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağırılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden RF’nin sorumlu olacağı bildirilmiştir. Ayrıca, Sayın Bakanımız Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u 3 Ekim günü arayarak konuyla ilgili benzer görüşleri tekrarlamış ve tepkimizi dile getirmiştir. Sayın Bakanımız, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya Dışişleri Bakanlarıyla da durumu değerlendiren telefon görüşmeleri yapmıştır. Sayın Bakanımız NATO Genel Sekreteri ve Almanya Dışişleri Bakanıyla da konuyu ele alacaktır"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TSK'dan açıklama

    Genelkurmay Başkanlığı 2 savaş uçağının Türk jetlerini taciz ettiğini duyurdu.

    TSK'nın sitesinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

    "10 adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edilmiştir. Bu görev esnasında, iki adet F-16 uçağımız, milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından toplam beş dakika 40 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edilmiştir."

    Rusya: "Navigasyon hatası"

    Hürriyet Daily News'dan Sevil Erkuş'un haberine göre, Rusya Türkiye'ye, ihlalin "navigasyon hatası"ndan kaynaklandığını bildirdi. Habere göre, Türk askeri kaynaklar, SU-30 tipi uçağın iki dakika boyunca yüzlerce metre Türk hava sahasını ihlal ettiğini ancak yapılan uyarının ardından Suriye'ye döndüğünü söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Davutoğlu'ndan açıklama

    Davutoğlu Rus savaş uçaklarının sınır ihlali yapmasıyla ilgili açıklama yaptı.

    Davutoğlu "Şunu ifade edeyim net olarak, Türkiye'nin angajman kuralları ister Suriye ister Rusya ister başka bir ülke uçakları için olsun, geçerlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri, net olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa, kim Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını ihlal ederse, gereken müdahalede bulunulur" dedi. 

    Davutoğlu’nun Habertürk TV canlı yayınındaki konuşmasından satır başları:

    "Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları, hava sahası Türk Silahlı Kuvvetleri'nin denetiminde ve kontrolündedir. Kim olursa olsun, nereden olursa olsun, hangi cihetten olursa olsun hava sahamızı ihlal ettiğinde angajman kurallarımız bellidir.

    Suriye içindeki müdahalenin Türkiye'ye sıçraması durumunda da, işte dün yaşanan sınırlı gerginlik gibi, 3 Ekim'de de söz konusu oldu. Rusya'ya gerekli diplomatik girişimlerde bulunduk. Dışişleri Bakanımız, Rus Dışişleri Bakanını aradı ve net olarak bir daha bunun tekerrür etmemesini söyledi. Aynı şekilde Ankara'da ve Moskova'da girişimlerde bulunarak, Türk sınırlarına bir daha bu tür müdahalelerde, ihlallerde bulunulmaması gerektiği söylendi. Bu sabah bize Rusya tarafından intikal eden bilgilerde bunun sehven olan bir şey olduğunu, Türkiye'nin sınırlarına saygılı olduklarını ve tekerrür etmeyeceğini ifade ettiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biraz önce Genelkurmay Başkanımızla tekrar görüştüm. Dışişleri Bakanımıza gerekli talimatları ilettik. Bir diplomatik temas trafiği başladı. Tavrımız çok açık, kim sınırlarımızı ihlal eder, hava sahamızı ihlal ederse, dostça uyarırız. Bu hangi ülke olursa olsun ki Rusya bizim komşumuzdur, dostumuzdur. Bu anlamda Türkiye ile Rusya arasında bir gerginlik yaşanmamıştır. Suriye meselesi bir Türk-Rus krizi değildir."

     

    İngiltere'den tepki

    İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Twitter hesabından "Türk hava sahasına yönelik Rus ihlali hali hazırda çok riskli olan durumu daha ciddi hale getirmektedir. Bundan vazgeçmesi için Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıda bulunuyorum" mesajını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD: "İnanmıyoruz"

    ABD Savunma Bakanlığı yetkilisinden de Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlaliyle ilgili açıklama geldi.

    Açıklamada, "Rus havası ihlalinin sevhen yaşandığına inanmıyoruz denildi. Olaydan "derin endişe" duyulduğunun belirtildiği açıklamada, "Rusya'yı güvenli ve sorumlu bir şekilde hareket etmeye çağırıyoruz. İhlal konusunda derin endişe duyuyoruz" ifadesi kullanıldı. 

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow