hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DİSK: "İki bakan da istifa etmeli"

    DİSK: İki bakan da istifa etmeli
    expand

    Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, CHP'nin TBMM'de reddedilen Soma madenleri önergesinden 15 gün sonra ilçede meydana gelen kömür madeni faciası nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beko, olayın özelleştirme, taşeronlaşma ve iş güvenliğini hiçe saymanın sonucu olduğunu, bu nedenle DİSK, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 15 Mayıs'ta 1 günlük iş bırakma eylemi yapacağını açıkladı.

    Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TÜRK-İŞ ortak basın toplantısı düzenledi.

    Kaza gecesini Soma'da geçiren DİSK Genel Başkan Kani Beko, devletin açtığı daha sonra özelleştirilen ocakta taşeron işçilerin çalıştığını söyledi.

    Profesyonel madenciler tarafından ocak ömrünün tamamlanmaya yakın olduğu bilgisini aldıklarını belirten Beko, "Kimse bu saatten sonra bu yaşananlara 'kader, takdiri ilahi' diyerek kamuoyunu yanıltmaya çalışmasın. Katliamın faili, daha önce madenlerde yaşanan iş cinayetleri sonrası, 'Güzel öldüler', 'Bu mesleğin fıtratında ölüm vardır' diyerek yeni katliamları meşrulaştıran AKP Hükümeti'dir. Çünkü çok geç değil, bugünden 16 gün önce Meclis'te grubu bulunan partiler Soma'daki madenlerin incelenmesi için komisyon oluşması konusunda önerge sunmuşlardır. AKP'nin her zamanki bildik tutumuyla bu reddedilmiş ve bugünkü son adım hazırlanmıştır" dedi.

    Kani Beko, Soma olayının bir kader, alınyazısı değil, ihmal olduğunu iddia etti.

    Adeta bir katliam yaşandığını iddia eden Beko, dünyada sorunlara bilim ve teknolojiyle çare bulunduğunu söyledi.

    Beko,"Soma madenlerinin incelenmesi önergesinin reddedilmesinin hemen ardından bu kadar ölümün meydana gelmesindan sonra Çalışma Bakanı da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da istifa etmelidir. Düşünebiliyor musunuz, Soma'da araştırma yapılması için, komisyon kurulması için önerge veriliyor. Buna ihtiyaç yoktur diye önergeyi reddediyorsunuz. 15 gün sonra bu madenlerde 200'ün üzerinde işçi ölüyor" dedi.

    "İş kazalarında Avrupa'da 1'inci sıradayız"

    Araştırmaların açık ve net şekilde; özelleştirmeler, taşeronlaşmalar başladığı günden bu yana Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Kani Beko "Türkiye'nin kesinlikle taşeron sistemi yasaklanması gerekiyor. AKP, CHP, MHP ve BDP'ye taşeronlaşmaya karşı dosyalarımızı verdik. Torba yasayla bu sorunu çözebilirler" dedi.

    Beko, DİSK, KESK ve TTB'nin 15 Mayıs'ta 1 günlük iş bırakma eylemi yapacağını açıkladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow