hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyarbakır'da sabah saatlerinde çatışma çıktı

    Diyarbakırda sabah saatlerinde çatışma çıktı
    expand

    Diyarbakır'ın Sur İlçesi Lalebey Mahallesi'nde sabahın erken saatlerinde kazılan hendekleri kapatmak için gelen polis ile PKK'nın şehir yapılanması YDG-H üyeleri arasında kısa süreli çatışma çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olayın meydana geldiği sokağa giderek açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, "Biz buradan bir kez daha hükümeti uyarmak istiyoruz. Çözüm barışta. Çözüm İmralı'ya gitmekte ve Sayın Öcalan'la masaya oturmakta ve müzakerelerdedir" dedi.

    Bugün saat 04.00 sıralarında Diyarbakır'ın Merkez Sur ilçesi bağlı Lalebey Mahallesi'nde Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri tarafından açılan hendeklerin kapatılması için operasyon başlatıldı. Hendekleri kapatmak için mahalleye giden polis, yüzü maskeli YDG-H'liler arasında sabahın erken saatlerinde silahlı çatışma çıktı. Polisin açılan ateşe karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmanın kısa sürede sona erdiği öğrenildi. Çatışmada ölen ve yaralanan olmazken, olay yerindeki ev ve işyerlerinin pencereleri ile duvarlarına mermiler isabet ettiği.Olay sonrası mahalleye giden HDP Diyarbakır Milletvekilleri Nursel Aydoğan, Edip Berk, Çağlar Demirel, Sibel Yiğitalp, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve İlçe Belediye Başkanları vatandaşlardan ve esnaftan bilgi alarak, inceleme yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "SÜREÇ CUMHURBAŞKANI SARAYINA KURBAN EDİLMEYECEKTİR"

    İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan DBP İl Eşbaşkanı Hafize İpek, Silopi'de yaşananların aynısının Sur İlçesi'nde de yapılmak istendiğini belirterek, "Sabah 04.00'dan bu yana ilçe polis tarafından ablukaya alınmış. Sivil vatandaşlarımızın iş yerleri, evleri taranmış durumdadır. Süreç Cumhurbaşkanı'nın iktidarına, sarayına kurban edilmeyecektir" dedi.

    AYDOĞAN: "ÇÖZÜM BARIŞTA"

    HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise elinde polisin silahından çıktığını belirttiği boş kovanı gazetecilere göstererek açıklama yaptı. Bölgede yarım çuvala yakın mermi toplandığını belirten Aydoğan, bu mermilerin polisin kullandığı akrep tipi bir araçtan atıldığını söyledi. İç Güvenlik paketinin bugünlere bir hazırlık olduğunu belirten Nursel Aydoğan şunları söyledi:

    "Aslında iç güvenlik paketi bugünlere hazırlık içindi. Sivil katliamların önünü açmak içindi. Kamu güvenliğinin sağlanması adına iç güvenlik paketini çıkarmışlardı. Fakat yaşadığımız deneyimler, geçmişte bıraktığımız tarih, kamu güvenliğinin asla ve asla bu şekilde sağlanamayacağını bize göstermişti. Bundan sonra da gösterecektir. Çıkarılan bu pakete göre kamu görevlisi 1 değil, isterse 5 sivil katletsin asla yargılanamayacak, adalet ve hakim önüne çıkamayacak. Biz buradan bir kez daha hükümeti uyarmak istiyoruz. Çözüm barışta, çözüm İmralı'ya gitmekte, Sayın Öcalan ile masaya oturmakta ve müzakerelerdedir. Kamu güvenliğini sağlama adına saatlerce Sur'un dar sokaklarında sivil halkın üzerine binlerce mermi atılarak kamu güvenliği sağlanamaz. Diyarbakır Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'ne seslenmek istiyorum. Diyarbakır bunları hak etmiyor. Diyarbakır halkı bunları hak etmiyor. Diyarbakır uzun yıllardan beri barış mücadelesini, barış direnişini kitlesiyle sürdürmüş bir halktır. Bundan sonra da bütün bu yönelimler karşısında çözüm ve barış içerisinde direnmeye devam edecektir."Açıklamadan sonra çatışmanın yaşandığı mahallede incelemelerini sürdüren HDP heyeti, daha sonra Lalebey Mahallesi Eşit, Özgür, Yurttaş Derneği'ni ziyaret etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow