hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğan Güreş öldü

    Doğan Güreş öldü
    expand

    Türk Silahlı Kuvvetlerinin 21. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş, tedavi gördüğü GATA'da vefat etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alınan bilgiye göre, Emekli Orgeneral Güreş'in tedavi gördüğü Ankara GATA'da hayatını kaybettiği öğrenildi.

    1926'da Adana doğan 88 yaşındaki Doğan Güreş, 6 Aralık 1990 - 30 Ağustos 1994 yılları arasında 21. Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmıştı.

    Tansu Çiller'in başbakan olduğu dönemde görev yapan Doğan Güreş'in görev süresi, o dönemde yeniden uzatılmış ve teamüllere aykırı olduğu için tartışmalara yol açmıştı. Emekli olduktan sonra Doğru Yol Partisi'den siyasete atılan Güreş, 20 ve 21. dönemde Kilis Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulunmuştu.

    "90'ların en önemli isimlerinden biriydi"

    Doğan Güreş'in görev yaptığı 1990'lı yıllarda Türkiye'de PKK ile savaşın en yoğun yaşandığı bir dönemdi. Tansu Çiller'in başbakan olduğu bu dönemde devletin izlediği yol, aradan 20 yıl geçtikten sonra yapılan yargılamalarla da gündeme gelen faili meçhul cinayetler, köy boşaltma ve yakmalar ile on binlerce insanın yaşamına ve işkenceler altına beden sağlığına mal olan uygulamalar olmuştu. Ayrıca bu dönemde Sivas ve Başbağlar katliamları yaşanmıştı. Doğan Güreş, günümüzde "1990'lar" diye anılan bu yılların önemli figürlerinden biri, ordunun başındaki bir numaralı isimdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     "Tak-şak paşa"

    Güreş, o dönemde Başbakan Tansu Çiller ile uyumlu çalışmalarını anlatmak için, "O tak diye emrediyor, ben şak diye yapıyorum" sözleriyle gündeme gelmişti. Bu sözlerine üzerine Güreş, kamuoyunda "Tak-şak paşa" olarak anılmaya başlamıştı.

    Karanlık 1993

    Güreş'in döneminde Jandarma Genel Komutanı olan Eşref Bitlis de uçağının düşmesi sonucu 17 Şubat 1993'te ölmüştü. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın o sırada Şam'da bulunan Abdullah Öcalan'la bağlantıya geçerek, PKK sorununu bitirmeye yöneldiği sonradan ortaya çıkan bu dönemde, orduda bu görüşmelere sıcak bakan isim olarak Bitlis'in ölümünün de kaza olmadığı ileri sürüldü. Bitlis'in ölümü üzerindeki şüphe de hiçbir zaman ortadan kalkmadı. Turgut Özal'ın 17 Nisan 1993'teki ölümü de bu konularla bağlantılandırılmış, ancak önceki yıl yürütülen soruşturmada mezarından çıkarılmıştı. Özal'ın "zehirlenerek öldürüldüğü" iddiaları Adli Tıp incelemesi sonucu yalanlanmıştı. 24 Mayıs 1993'te PKK'nın Bingöl'deki bir pususunda 33 asker öldürülmüş ve devlet ile PKK arasındaki barış arayışı son bulmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    JİTEM ve faili meçhuller

    Güreş'in görevde olduğu yıllar, JİTEM tartışmalarının da en yoğun olduğu dönemdi. 1993'te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın Lice'de, DEP Milletvekili, Mehmet Sincar Batman’da öldürüldü. Tansu Çiller'in 4 Kasım 1993'te "PKK'yı destekleyenler listesi" duyurmasının ardından, 1994 yılının başında Behçet Cantürk, Yusuf Ziya Ekinci, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, Namık Erdoğan, Medet Serhat, Faik Candan, Fevzi Arslan, Şahin Arslan, Mecit Baskın öldürüldü.

    DEP'li milletvekilleri için "Eşkıya Meclis'te" demişti

    Doğan Güreş, Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde, TBMM'deki DEP'li milletvekillerini kastederek, "Eşkıyayı Bekaa'da aramaya gerek yok. Maalesef bunların bir kısmı Yüce Meclis'in çatısı altındadır" demiş ve 2 Mart 1994'te DEP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılarak 10 yıl hapsedilmişlerdi.

    Yine 3 Aralık’ta 1994'te Özgür Ülke gazetesi bombalanmış ve bir kişi ölmüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bombalar yanlışlıkla 38 köylünün üzerine düşmüş"

    26 Mart 1994'te Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağılı köyleri Türk Silahlı Kuvvetleri'nce bombalanmış ve 38 köylü öldürülmüştü. AİHM'in Türkiye'yi geçtiğimiz yıl mahkum ettiği bu olaya ilişkin Güreş o dönemde, "Uçaklardaki kayışların gevşemesi nedeniyle bombalar yanlışlıkla 38 köylünün üzerine düşmüş" diye açıklama yapmıştı.

    Güreş'in TSK Üstün Hizmet Madalyası ve TSK Altın Şeref Madalyası bulunuyor. Güreş, 20 ve 21'inci dönemde Kilis milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı.

    20 başlıkta Rojava demokratik özerk bölgesi

    IŞİD'in paylaştığı Kobani fotoğrafları

    Kobani ile yeniden gündeme gelen Hizbullah kimdir?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow