hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekrem Dumanlı serbest bırakıldı

    Ekrem Dumanlı serbest bırakıldı
    expand

    14 Aralık operasyonunda gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı yurtdışı yasağı konularak serbest bırakıldı. Operasyonda gözaltına alınan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan tutuklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    14 Aralık operasyonunda gözaltına alınan Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Televizyonu Yayın Grup Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında karar açıklandı.

    Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı dahil 8 kişi "adli kontrol" uygulamasıyla serbest bırakıldı. Hidayet Karaca terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlamasıyla, diğer üç kişi ise terör örgütü üyesi olmak suçundan tutuklandı.

    Berkin Elvan'ın ailesi Yavuz Bingöl'e tazminat davası açtı

    Hidayet Karaca'nın tutuklanma nedeni

    İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen kararda, şüpheliler Hidayet Karaca ile emniyet görevlileri Ergüder, Erçıktı ve Kılıçaslan'ın tutuklanma gerekçeleri sıralandı.

    Soruşturmada, şüphelilere yönelik isnat edilen suçların belirtildiği kararda "Anayasal düzene karşı işlenen suçlarda manevi cebirin de yeterli olacağının öngörüldüğü dikkate alındığında, Terörle Mücadele Kanunu'nun 1. ve 7. maddeleri anlamında bir örgütün varlığı yönünde kuvvetli suç şüphesinin
    bulunduğunu belirtildi. Hidayet Karaca'nın örgütün yayın politikasına uygun yayınlar yaparak örgüt yöneticisi olduğu belirtilen kararda, şüpheliler Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan'ın ise emniyet teşkilatındaki örgütlenme içinde bulunduklarına dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delilerin bulunduğu aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekrem Dumanlı adliye önünde

    "AİHM ve CMK'ya göre tutuklamaya engel hal yok"

    Şüphelilere yüklenen suçun yasada ön görülen ceza miktarı, önemli ve ciddi sayılan katalog suçlardan olması nedeniyle tutuklama nedeninin kanun gereğince var sayıldığı aktarılan kararda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları ve 6352 sayılı yasa ile değişen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100. ve devam eden maddeleri uyarınca şüphelilerin tutuklanmasına engel hallerinin bulunmadığı belirtildi.

    Kararda, almaları muhtemel cezaya göre şüphelilerin kaçma şüphelerinin bulunduğu belirtilerek, soruşturmanın henüz tamamlanmaması nedeniyle bu kişilerin delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdur üzerinde baskı oluşturma şüphelerinin de olduğu, işin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik önlemi değerlendirildiğinde Anayasa'da ifade bulan "ölçülülük" ilkesi uyarınca, daha hafif koruma önlemi olan adli kontrol tedbirinin uygulanmasının bu aşamada soruşturmaya konu suç ve bu şüpheliler açısından yetersiz kalacağı ve amaca hizmet etmeyeceği kanaatine varıldığı dile getirildi.

    Şüpheliler ve avukatlarının serbest bırakılma taleplerinin reddine karar verildiği anlatılan kararda, Hidayet Karaca'nın "terör örgütü yöneticiliği", Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan'ın ise, "terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklanmasına karar verildiği ifade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maltepe Kaymakamı'ndan 26 yıllık öğretmene 'kıyafet' fırçası

    Dumanlı'nın serbestlik gerekçesi

    Hakimliğin kararında, adli kontrol tedbiri uygulanması şartıyla diğer 7 kişiyle birlikte serbest bırakılmasına karar verilen şüpheli Ekrem Dumanlı'nın serbest kalma gerekçesi de yazıldı.

    Dumanlı'nın üzerine atılı suçu işlediği yönünde, bu aşamada tutuklamayı gerektirecek somut deliller bulunmadığı, adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağı kanaatine varıldığı aktarılan kararda, tutuklama talebinin reddine hükmedildiği belirtildi.

    Dumanlı hakkında, yurt dışına çıkış yasağı uygulaması bulunan adli kontrol tedbiri uygulanmasına ve bu tedbirin iddianamenin kabulüne kadar devamına karar verildiği de açıklandı.

    Adliyede sevinç çığlıkları

    "14 Aralık" operasyonunda gözaltına alınan 12 kişi hakkında mahkeme kararını açıklarken İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde de kalabalık bekliyordu. Ekrem Dumanlı'nın serbest bırakıldığı haberi üzerine kalabalıktan sevinç çığlıkları yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow