hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emrah Parlak davasında savcı "haksız tahrik" indirimi istedi

    Emrah Parlak davasında savcı haksız tahrik indirimi istedi
    expand

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, tartıştığı Emrah Barlak'ı silahla öldürüp, iki kişiyi yaraladığı iddiasıyla tutuklanan polis memurunun yargılandığı davaya devam edildi. Savcı sanığın "kasten öldürme" değil "olası kasıtla öldürme" suçunu işlediği yönünde mütalaa verdi. Polis için "haksız tahrik" indirimi uygulanmasını talep eden savcı, müşteki sanıklar Erhan Barlak'a "memura mukavemet" ve "hakaret" suçlarından 18 yıl, Faruk Karahan'a da "memura hakaret" suçundan 6 yıl hapis cezası verilmesini istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, hakkında "kasten adam öldürme" suçlamasıyla müebbet, "kasten yaralama" suçundan 25 yıl hapis cezası istenen tutuklu sanık polis memuru İ.K, avukatı Tolga Yurdakul ve Pervin Uzun, tutuksuz sanıklar Erhan Barlak ve Faruk Karahan ile ölen Emrah Barlak'ın annesi Gülpaşa Barlak, babası Nusrettin Barlak, avukatları Aykut Dikencik, Süphan Erkan, Nergiz Tuba Aslan, Fatma Demirel, Zeynel Kaya, Önder Yıldırım katıldı.

    Hüseyin Çelik son noktayı koydu

    Duruşma salonu ve adliye çevresinde güvenlik önlemi alınırken, duruşmaya gelenler üst araması yapıldıktan sonra salona alındı.

    "Olası kasıtla"

    Cumhuriyet Savcısı Göksel Er, mütalaasında sanığın olayda bıçakla yaralanmadığını, silah kullanma yetkisini aştığını, sanığın "kasten adam öldürme" değil "olası kasıtla" suçu işlediğini bildirdi.

    Olay sırasında sanık İ.K'nın bacağından bıçakla yaralandığını söylemişse de, görüntülerde böyle bir durumun olmadığının anlaşıldığını belirten savcı Er, "Sanık, yaralandığına ilişkin beyanı sorumluluğunu azaltmaya yönelik olduğundan, buna itibar edilmemiştir. Olay sırasında biber gazı sıkılması ve havaya ateş edilmesi suretiyle olaylara müdahale edilip engel olmaya çalışmasına ilişkin zor kullanması yetkisi yerinde görülmüştür. Sanığın, Emrah Barlak ve kardeşi Erhan Barlak'ı vurması anında olaya müdahale eden kalabalığın bulunmadığı, polis memurlarına bu esnada şişe, taş ve kasa atılmadığı, keza sanığın maktul Emrah Barlak'ın sandalye ile saldırmasının dışında bir müdahaleye açıkça maruz kalmadığı açıkça görülmektedir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savcı Er, mütalaasına şöyle devam etti: "Ölenin sanığa sandalye ile saldırması sırasında, olay yerinde bulunan polis memurlarının sayısı, olaya karışan şahısların sayısından çok fazladır. Zor kullanmanın azdan başlayarak çoğa gidecek bir biçimde orantılı olması gerekir. Sanık, cop kullanarak veya bedeni kuvvet kullanarak etkisiz hale getirmesi ya da olaya seyirci kalan polis memuru arkadaşlarından yardım isteyerek onları etkisiz hale getirme imkanı mevcut iken silah kullanması nedeniyle hem yaralanma hem de ölüm olayında oranlılık yoktur. Sanığın olayda yaralama ve ölüm açısından silah kullanma yetkisi doğmamıştır. Kasten öldürme suçunun unsurları da mevcut değildir. Her ne kadar olayda müşteki sanık İ.K. silah kullanma yetkisinin şartları oluşmamış ise de öldürme ve yaralama amacında olsaydı öncelikle ayaklarına değil, direkt öldürücü bölgelerine hedef alarak amacına rahatlıkla ulaşabilirdi. Sanık olayda Emrah Barlak'a doğrudan öldürmek kastıyla ateş etmediği, olası kast ile ateş ettiği sabittir ve kasıt ile öldürmekten sorumlu tutulamaz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Haksız tahrik" indirimi

    Sanığın "olası kasıtla adam öldürme" ve "birden fazla kişiyi yaralama" suçlarından cezalandırılmasını ve "haksız tahrik" indirimi uygulanmasını talep eden Savcı Er, müşteki sanıklar Erhan Barlak'a "memura mukavemet" ve "hakaret" suçlarından 18 yıl, Faruk Karahan'a da "memura hakaret" suçundan 6 yıl hapis cezası verilmesini istedi.

    Mahkeme Başkanı Mustafa Hakan Uğurlu'nun mütalaaya karşı avukatların görüşlerini sorması üzerine, sanık İ.K'nın avukatı Tolga Yurdakul savunma hazırlamak üzere süre istedi ve müvekkilinin tahliyesini talep etti.

    Mütalaaya katılmadıklarını, sanığın "kasten adam öldürme" suçundan cezalandırılması gerektiğini savunan karşı taraf avukatları, "bir daha kendisine ulaşılamayacağını, meslektaşları tarafından saklanacağı" gerekçeleriyle tahliye talebinin de reddini istedi.

    Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olay

    Karabağlar ilçesinde 12 Ağustos 2012'de meydana gelen olayda, Erhan Barlak yönetimindeki otomobil, park halindeki polis aracına çarpmış, yaşanan tartışmada polis memuru İ.K'nın ateş etmesi sonucu Emrah Barlak hayatını kaybetmiş, Erhan Barlak ve Faruk Karahan yaralanmıştı.

    Sanık polis memuru İ.K. hakkında "kasten adam öldürme" suçundan müebbet ve "kasten yaralama" suçundan 25 yıl, polise karşı geldikleri iddia edilen Erhan Barlak ve Faruk Karahan hakkında ise 2 ile 9 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow