hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan o iddiaya yalanlama

    Enerji Bakanı Taner Yıldızdan o iddiaya yalanlama
    expand

    Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasına ilişkin, "İçeride 17-18 civarında işçi kardeşimizi kurtarmakla meşguluz. İçeride yüzlerce işçi bulunduğu iddialarını katiyen yalanlıyorum" dedi. "787 işçiyle başlayan bu kazada 485 işçi kurtuldu, 284 işçimiz hayatını kaybetti. Bunları çıkardığımızda geriye 18 işçimiz kalıyor" diyen Yıldız, "Tehlikeli ve risk teşkil etmeyen bölümlere, arama ve kurtarma faaliyetlerinin bulunmadığı yerlere savcılık ve bilirkişi girmiştir. 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Tehlikeli ve risk teşkil etmeyen bölümlere, arama ve kurtarma faaliyetlerinin bulunmadığı yerlere savcılık ve bilirkişi girmiştir. 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır" dedi.

    Soma'daki maden ocağına gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşme yaptıktan sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Taner Yıldız, madendeki yangının önemli ölçüde söndürüldüğünü ve karbonmonoksit oranının belli bir orana düştüğünü belirtti.

    Kurtarma ekibinin daha rahat çalışmaya başladığını dile getiren Taner Yıldız, madende kalan işçilere ulaşmak için çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü ifade ederek "Madendeki işçi kardeşlerimize bugün ulaşacağımız kanaatindeyim" dedi.

    "Katiyen yalanlıyorum"

    Madende kalan işçi sayısıyla ilgili rakamların maniple edildiğine dikkati çeken Yıldız şunları söyledi: "İçeride daha 100'lerce işçi kardeşlerimizin olduğunu söyleyenler var. Bunu kesin bir dille söyleyerek rakamları veriyorum. 787 işçiyle başlayan bu kazada 485 işçi kurtuldu, 284 işçimiz hayatını kaybetti. Bunları çıkardığımızda 18 işçimiz kalıyor. Geriye belki 17 belki 18 kişi kaldı. Hayatlarını kaybeden 284 işçimizden 282'si ailelerine teslim edildi. En son bir DNA raporu daha geldi, bu işçimizi de ailesine teslim ediyoruz. Şu ana kadar 284 işçimizden bir tanesini ailesine teslim edilmemiş olarak bu saati tamamlıyoruz. 17-18 civarında işçi kardeşimizi kurtarmakla meşgulüz. İçeride yüzlerce işçi bulunduğu iddialarını katiyen yalanlıyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Yıldız, hastanede ağır olmamakla beraber 3 işçinin kontrol amaçlı bulunduğunu, kesin ve net isimleri vermek için bu tarihi beklediklerini bildirdi.

    AFAD'ın internet sitesinde hayatını kaybeden işçilerin isim listesinin bulunduğunu bildiren Yıldız, "Hangi ildeler ise o illerin ister iktidar, ister muhalefet partileri olsun hiç fark etmez, çünkü bu bizim ortak acımız, Edirne'den Karsa, Sinop'tan Hatay'a 77 milyon yaralının bulunduğu bir hadiseden bahsediyoruz, o milletvekilerimizin danışmanlarına ve kendi mail adreslerine bu isimler gönderilecek. Bu konuda CHP'den Şafak hanımın ve bir çok milletvekili arkadaşlarımızın talepleri vardı. Biz de bunu değerlendirmiş olduk" diye konuştu.

    Savcılık ve bilir kişi heyeti madene girdi"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ocağın tehlike ve risk teşkil etmeyen bölümlerine, işçi kurtarma ve arama faaliyetlerin bulunmadığı bölümlere savcılık ve bilir kişi heyetinin girdiğini belirten Yıldız, heyette 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı
    bulunmaktadır. Dediğim gibi kontrollü olmak kaydıyla ocağın her tarafında bulunmamak kaydıyla böyle bir işlem başladı. Kazanın olduğu tarih itibariyle idari ve adli soruşturma başlatıldığını söylemiştim" dedi.

    Bölgeye otobüslerle bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinin gelmek istediğini belirten Taner Yıldız, şöyle devam etti: "Hayat kurtarmayla alakalı faaliyetlerin bulunduğu bir yerde nümayiş yapamayız. Geleneklerimize, göreneklerimize, yetiştirme tarzımıza da hayatını kaybetmiş işçilerimizin defnedilmeden önce bu kadar nümayişe, yetiştirilme tarzına da aykırı buluyorum, ölüye yapılan saygısızlık olarak görüyorum."

    Faruk Çelik: "Teftiş ve ilgili incelemeler başlatıldı"

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Soma'daki maden faciasına ilişkin, "Teftiş ve ilgili incelemeler başlatıldı ama İş Teftiş Kurulu başkanımız başkanlığında, son denetimlerde görev almayan heyetimiz gelip burada görev alacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çelik, Soma'da maden faciasının yaşandığı alanda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tarihinin en müessif, en büyük iş kazalarından birini yaşadığını belirterek, "Ocakta bulunan 18 kardeşimizin sağ olarak veya cesetlerinin, inşallah sağ diyelim, temennimiz öyle olsun, onlara ulaşmak, ailelerine teslim etmek.... Bizim şu anda bulunduğumuz konum bunu gerektiriyor" diye konuştu.

    Konuşulacak çok konu bulunduğunu, yeri, zemini, zamanı geldiğinde herkesin görüşünü ifade edeceğini anlatan Bakan Çelik, şöyle konuştu: "Bildiğiniz gibi Soma'daki ocaklar ve tüm maden ocakları denetleniyor. Teftişler yapılıyor, bu ve benzeri konular, yani geçmişe ait konularla ilgili idari ve adli soruşturma başladığı için geçmişe dönük bir şey söylemek istemiyorum. Ama geleceğe dönük şunu ifade etmek istiyorum. Medyada da yapılan tartışmalarda dile getirildiği için söylüyorum. Teftiş ve ilgili incelemeler başlatıldı ama İş Teftiş Kurulu başkanımız başkanlığında, son denetimlerde görev almayan heyetimiz gelip burada görev alacak. Medyada gerçekten bazı haksız da diyebileceğim değerlendirmeler yapılıyor. Onun için iş teftiş kurulu başkanını görevlendirmiş bulunmaktayız. Yeni bir teftiş kurulu gelip burada incelemeleri
    değerlendirecek."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ezber bozan kaza"
    Çelik, teknik heyetin kendisine verdiği bilgi çerçevesinde izahında zorlanan, ezber bozan bir kazayla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, "Bu çerçevede olay yeri incelenmeden, raporlar ortaya çıkmadan yapılan
    değerlendirmelerin ne kadar spekülatif değerlendirmeler olduğunu gördük, trafo ve benzeri birçok değerlendirmeler yapıldı. Olay yerinin incelemesinin neticesinde ortaya çıkacak olan tablo son derece önemlidir. Bu onuda çok hassas olacağız, en ufak ayrıntıyı ıskalamadan, meselenin net şekilde izaha kavuşması konusunda elimizden gelen bütün çabayı sarf edeceğimizi herkesin bilmesini istiyorum" diye konuştu.

    Maden kazasını aydınlatacak bazı önemli levhaların önem arz ettiğini dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlardan biri, risk değerlendirme raporu var her işletmenin. Bu son derece önemli. İş veren açısından acil durum planlaması raporları var, on önem arz edecek bu olayın aydınlatılması açısından. Otopsi raporları yine yol gösterici olacak. Ayrıca çalışanlar ve özellikle sendika temsilcilerinin
    görüşleri önem arz edecek yol haritamızın netleşmesi ve hiçbir karanlık noktanın kalmaması açısından. İşyeri rapor defterleri var. Savcılık bunların tümüne inanıyorum ki el koymuş bulunmakta ve soruşturmalar başlamış bulunmaktadır."

    "Kayıtdışılık söz konusu değil"
    Bakan Çelik, kayıtdışılıkla ilgili çok değerlendirmelerin yapıldığına dikkati çekerek, "Şu an itibarıyla ailelerine teslim edilen şehitlerimizle ilgili bir kayıtdışılığın söz konusu olmadığını belirtmek istiyorum" dedi.

    Madenin örgütlü bir iş yeri olduğunu, üretimde alt işveren bulunmadığını tespit ettiklerini ifade eden Çelik, bunların inceleme, araştırma öncesi elde edilen tespitler olduğunu, ayrıntılı şekilde değerlendirileceğini,
    bir yanlışlık, eksiklik varsa bunların sonuna kadar gidileceğini sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow