hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Benim mesuliyetimdedir"

    Erdoğan: Benim mesuliyetimdedir
    expand

    Başbakan Erdoğan, "Bu ülkenin Başbakanı olarak, Dicle'nin kenarında kurdun kaptığı koyun, benim mesuliyetim altındadır" dedi. Erdoğan ayrıca "Ankara’daki milli gün resepsiyonlarını iptal eden İsrail ve Norveç’e teşekkür ediyorum" diye konuştu. Başbakan medyada yer alan bazı haberlere de "Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş" sözleriyle tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup toplantısında konuştu.

    Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında önce çıkanlar şöyle:

    - "Acıları ortak olanlar, aynı anda yas tutanlar millettir. Bu ülkenin Başbakanı olarak, Dicle'nin kenarında kurdun kaptığı koyun, benim mesuliyetim altındadır. Bu ülkenin bakanları milletvekilleri, aynı mesuliyet sizlerin de üzerindedir.

    - Ankara'da ilk andan itibaren Soma'daki bütün detayları tespit ettik, ihtiyaçları karşılamaya başladık.

    - AFAD 156 personel ve 45 araç, Sağlık Bakanlığı 405 personel ve 62 ambulans ile Soma'da hizmet verdi.

    - Toplamda, 2 bin 743 personel, 258 kara aracı ve 9 hava aracı Soma'da hem arama kurtarma çalışmalarına, hem yaralıların tedavisine hem de defin çalışmalarına, yakınların rehabilitasyonuna, çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasına hizmet etti.

    - Arama kurtarma çalışmaları 4 gün sürdü. 486 işçimizi madenden sağ çıkardık maalesef 301 kardeşimizi kaybettik.

    - Soma'da o kömür madeninde emeğiyle çalışan, alınteri dökerek kazançların en helali peşinde koşan, maalesef yaşanna kaza ile hayatlarını yitiren her bir şehit benim öz be öz kardeşimdir. Biz aynı davanın neferleriyiz. Aynı hissiyatın, aynı dünyanın, aynı iklimin kardeşleriyiz. Biz onların kömür karalarını onurumuz bildiğimiz için birbirimize kardeş olduk."

     "Norveç ve İsrail'e teşekkür"

    Başbakan Erdoğan, yurt dışından çok sayıda devlet başkanı, başbakan, bakan çeşitli vasıtalarla taziyelerini ilettiğini de bildirerek, şunları ifade etti:

    "Bir kısmı telefon ederek, bu üzüntümüzü paylaştılar. Bir kısmı Sayın Cumhurbaşkanımızı, Sayın Meclis Başkanımızı aradı. Hepsi bu üzüntümüzü, hüznümüzü bizimle paylaştılar. Beni telefonla arayarak başsağlığı temennilerini ileten dost ve kardeş ülkelerin liderlerine teşekkür ediyorum. Pakistan, bir gün milli yas ilan ettiler, bayraklarını yarıya indirdiler. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif aradılar. Katar Emiri aradılar, 'Bize manen düşeni yapıyoruz ama madden ne düşüyorsa bunu da yapmaya hazırız' diye ısrarla söylediler. 'Bütün ihtiyaçları şu anda giderecek noktadayız, çok teşekkür ediyoruz' dedik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Federasyonu Başkanı Sayın Putin aradı, acımızı paylaştı. Her türlü desteğe hazır olduklarını söylediler. Hatta 'teknoloji noktasında müşterek olarak neler yapılabilir, bu konuda enerji bakanıma talimatı verdim, sizler enerji bakanınızı da görevlendirirseniz, müşterek çalışmaların içine girebiliriz' dediler. Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç kardeşimiz de aradı, acımızı paylaştı. Onlar da bir sel afetiyle karşı karşıya. Orada ölenlere rahmet diliyoruz, geride kalan yakınlarına, Bosnalı kardeşlerimize başsağlığı diliyoruz. Sırbistan'da da felaket oldu. Sırbistan Başbakanı'nı da aradım, geçmiş olsun, başsağlığı dileklerimi milletim adına ilettim.

    Ankara'da milli gün resepsiyonlarını iptal eden Norveç ve İsrail'e teşekkür ediyorum. Türkiye'nin acısını yürekten paylaşan, kendi ülkelerinde de yası bizimle beraber paylaşan, yavru vatan KKTC de milli yas ilan ederek, bayraklar yarıya indirildi. KKTC  Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Meclis Başkanı'na da teşekkür ediyorum. Dünyanın bir çok ülkesi, bir çok uluslararası kuruluş, basın açıklamalarıyla büyükelçilerimizi arayarak, mesajlar göndererek, acımızı paylaştılar. Hepsine tek tek şükranlarımı ifade ediyorum. Gerek Soma, gerek çeşitli illerde, hatta yurt dışında hatimler tertip eden, cenaze namazları kılan, dualar eden tüm kardeşlerimizden Allah razı olsun. AK Parti'nin gençlik kollarını,  81 ilde üniversitelerde düzenlediği dua programı nedeniyle tebrik ediyor, gençlerimize teşekkür ediyorum. "

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan: "Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş"

    "Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş"

    Erdoğan, "Daha ilk andan itibaren medyada, özellikle sosyal medyada akla hayale gelmeyecek yalanlar yayılmaya başlandı. Neymiş? 'İçeride o kadar değil şu kadar işçi varmış, kazanın sebebi şuymuş, madenin sahibi buymuş, madenin ortağı bilmem kimmiş, yardım ekipleri Soma'ya sokulmamış, AK Parti'liler avukatlara saldırmış, madende 15 yaşında çocuk çalıştırılmış, Suriyeli çocuklar çalıştırılmış, içeride 120 Suriyeli işçi öldü, üzerlerine beton döküldü' diye yazanlar, konuşanlar bile çıktı. Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş" diye konuştu.

    Erdoğan, "Bir başka ahlaksız çıkmış, bunun bir musibet olduğunu, o madencilerin ve bu milletin bunu hakettiğini söyleyecek kadar şerefini, insanlığını, haysiyetini ayaklar altına alıyor. Niye? Çünkü Pensilvanya'daki örgüt liderini bir elebaşı gibi değil haşa bir mehdi, mesih gibi görüyor. 'Ocaklarına ateş düşsün' dedi ya, zavallı, şükrediyor. Liderinin o bedduasının tuttuğunu, o bedduanın da Soma'da masum madencileri bulduğuna inanıyor. Yazıklar olsun, bırakın milleti, bu toprakları, bu dine yaptığıınız ahlaksızca saldırıdan dolayı yazıklar olsun" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow