hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Somali'ye de ulaşacak güçte bir devletiz"

    Erdoğan: Somaliye de ulaşacak güçte bir devletiz
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili olarak, "Biz Allah'ın izniyle, milletimizin desteğiyle, Soma'ya da ulaştık, oradaki yaraları bir an önce sardık, sarıyoruz, saracağız, ama Somali'ye de ulaşacak güçte bir devletiz artık" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan, ATO Congresium'da, TİKA tarafından tamamlanan ortak projelerin açılışının yapılacağı "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" başlıklı törende konuştu.

    Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

    - "Millet olarak tarifi mümkün olmayan bir acıyı yaşıyoruz."

    - "Acımızı paylaşan, taziye yayınlayan, yardım öneren tüm dost ve kardeş ülkelere teşekkür ediyorum."

    - "Balkanlar'daki sel felaketiyle ilgili olarak, TİKA zaten başından itibaren işin içerisinde. Orada desteklerini sürdürüyor. Şu ana kadar 44 kişinin sel baskınlarında hayatını kaybettiği, hem can kaybının hem de maddi kaybın artacağı yönünde haberler alıyoruz. Tabi TİKA'ya burada mücadele sebebiyle teşekkür ediyorum. Gerek Bosna Hersek'te, gerek Sırbistan'da bu desteği sürdürdüler, sürdürmeye devam ediyorlar. Aynı şekilde AFAD ve Kızılayımız da yine afet bölgesinde, şu anda aktif durumdalar. Bosna Hersek ve Sırbistan halkına buradan bağsağlığı dileklerimi özellikle iletiyorum."

    - "19 Mayıs 1919'da başlayan, bugüne kadar da devam eden süreç, ulusal sınırlarımız içine hapsolunacak bir süreç değildir. Bize çoğu zaman şunu anlattılar; 'Türkiye saldırıya maruz kaldı, Türkiye toprakları işgal edildi, tüm dünya Türkiye'nin aleyhine tavır takındı, Türkiye yanlız bırakıldı.' Hayır. Türkiye o zor süreçte asla yanlız değildi. Her zaman ifade ediyorum; 19 Mayıs 1919'un kapılarını aralayan Çanakkale zaferimizde Anadolu ve Trakya'nın evlatları kadar, Makedonya'nın, Bosna Hersek'in, Filistin'in, Suriye'nin, Irak'ın evlatları da dedelerimizle birlikte şehit oldular."

    - "İktidara geldiğimizde 2002'den önce, Türkiye alan el konumundaydı. Büyüyen ekonomiyle birlikte o dönemi kapattık artık, veren el konumuna yükseldik. Bu noktada yaptığımız yardım hamdolsun 2,5 milyar doları aşmış vaziyette, buraya geldik. Neden? Çünkü biz büyüyoruz ki veren el, alan elden hayırlıdır. Son 11 yılda sadece TİKA'ya 1 milyar liranın üzerinde kaynak aktardık. Önceki dönemlere göre yüzde 335 artış kaydettik."

    - "Zaman zaman, bizim bu uluslararası yardımlarımız eleştiri konusu yapılıyor. İşte en son, bunu üzülerek ifade ediyorum, 'Somali'yi bırak, Soma'ya bak' tarzında insaf ve vicdan dışı ifadelerle dile getirildi. Acımız daha çok sıcakken, yaralarımız tazeyken, yüreklerimiz hala kanarken bu eleştiriler üzerinde durmayacağım. Ama şunu ifade etmek durumundayım: Biz Allah'ın izniyle, milletimizin desteğiyle, Soma'ya da ulaştık, oradaki yaraları bir an önce sardık, sarıyoruz, saracağız, ama Somali'ye de ulaşacak güçte bir devletiz artık."

    "Bu patron AK Partili'dir... "

    Hem içeride hem dışarıda ulaşılan her yere vicdanın, insanlığın, insani değerlerin gerektirdiği tavrı göstermeyi sürdüreceklerini dile getiren Erdoğan, acının rengi, ırkı, dili, dini olmadığını söyledi.

    Erdoğan, şunları kaydetti:

    "Baştan beri neler söylediler, dediler ki, 'Bu patron AK Partili'dir.' İlk defa o gün orada gördüm. O güne kadar kendisiyle hiç görüşmüş değilim; tanımam, bilmem. Bu şirketin sahibi kimdir, bu holdingin sahibi kimdir tanımam, bilmem. Bu müfteriler bu ülkede benim milletimden zannediyorlar ki bu iftiralarla bir şey sağlayacaklar, sağlayamazsınız. Benim milletim müfterileri bu ülkede çok iyi tanır.

    Utanmadan, sıkılmadan yandaşlarına orayı peşkeş çekti diyecek kadar alçaldılar. Bunlar ne derse desin biz ellerini Allah'a açıp, bütün bu şehitlerimize Fatiha'larını gönderenlere, Hatm-i Şerif'lerle, Kur'an Kursları'ndaki yavrularımıza, onlara ben Allah razı olsun diyorum. Çünkü onlar bu milletin dininden, vicdanından çıkan sese bence rehberlik ettiler. Onlar diğerlerinin düştüğü seviyeye düşmediler. Onlar tam aksini yaptılar. Bir şehit neyi beklerse onlar onu gönderdiler. Onun için ben meydanlarda, camilerimizde o şehitlerimize Fatiha'lar gönderen, Yasin'ler gönderen, hatimler gönderen o yavrularımıza çok teşekkür ediyorum, sağ olsun, var olsunlar. Rabbim hiç kimseye hiçbir ülke ve halka acılar yaşatmasın diyorum, Rabbim, hiç kimseyi büyük acılarla imtihan etmesin diye dua ediyorum."

    Açılışı yapılan projelerin, dost kardeş ülkelere, o ülkelerin halklarına hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "TİKA'ya, Sayın Başkan ve ekibine bu projelerde emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Bir kez daha 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın kutlu olmasını diliyor, katılan herkese şükranlarımı ifade ediyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Seçilme yaşı neden 18 olmasın?"

    Başbakan Erdoğan, etkinliğin ardından, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Başbakanlık Yeni Bina'da gençleri kabul etti.

    Seçme ve seçilme yaşının 18 olmasını hedeflediklerini hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Madem seçme yaşı 18'dir, seçilme yaşı niye 18 olmasın? Bugün Almanya'da oluyor, Hollanda'da oluyor, niye Türkiye'de olmasın. Şimdi bunun çalışmalarını yaptırıyorum ve en kısa zamanda, belki de bu yasama yılı olmasa dahi önümüzdeki yasama yılında grubumuz olarak seçme ve seçilme yaşını 18, bu şekilde çıkartma azmindeyiz."

    Erdoğan, Yılmaz Özdil'in Soma faciasıyla ilgili sözlerine ilişkin şunları kaydetti:

    İnsani bir trajedi üzerinden bile kamplaşma, kutuplaşma üretebiliyorlar. Hatta Soma'da ölen vatandaşlarımıza, onların bu ölüme müstahak olduğunu söyleyecek kadar insanlıktan nasibini almayan, vicdani duygulardan nasibi olmayan köşe yazarı müsveddelerini görüyoruz. Bunu benim o madenlerde çalışan kardeşlerime söylemeye kimsenin hakkı yok. Bunlar aslında savcılıkları devreye sokması gereken bir olaydır. Savcılar da lütfen bununla ilgilensinler diyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow