hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan 102 lidere "Çanakkale" daveti

    Erdoğandan 102 lidere Çanakkale daveti
    expand

    Hükümet Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümünde ses getirecek anma etkinliklerine hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, anma törenlerine, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve ABD Başkanı Obama'yı da davet etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara, 102 ülkenin devlet ya da hükümet başkanlarına 23-24 Nisan tarihleri için Çanakkale davetiyeleri gönderdi. Bu mektuplar içerisinde biri çok dikkat çekici. Erdoğan'ın, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a da bir davet mektubu gönderdiğini öğrenildi. Diğer dikkat çekici mektubun muhatabı da her yıl 24 Nisan günü, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda yapacağı açıklamadaki dili Türkiye tarafından dikkatle takip edilen ABDBaşkanı Barack Obama.

    Anzakların anma gününden iki gün önce, 23 Nisan'da, İstanbul'da bir "Barış Zirvesi" düzenlenmesi planlanıyor. 24 Nisan'da ise zirveye katılacak tüm devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Çanakkale'de anma töreni düzenlenecek.

    Mahkeme'den 16:9 gökdelenleriyle ilgili flaş karar

    "Birlikte savaştık, o yüzden Sarkisyan da davet edildi"

    Milliyet'e bilgi veren bir hükümet yetkilisi, Çanakkale anma törenlerine, 1. Dünya Savaşı'na katılmış bütün devletlerin yöneticilerinin en üst düzeyde davet edildiğini, Başbakan Davutoğlu'nun başbakanlara, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da cumhurbaşkanlarına birer mektup göndererek, "Çanakkale savaşlarının 100. yıl dönümünde sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız" mesajını ilettiğini söyledi.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektubunda, "barış" vurgusunun ön planda olduğu öğrenildi.

    Aynı hükümet yetkilisi, davet gönderilen 102 devlet yöneticisi arasında Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan'ın da olduğunu kaydetti. Hükümet yetkilisi, Çanakkale'de Mehmetçik saflarında savaşan ve şehit düşen askerlerin içinde çok sayıda etnik kökenden gençler bulunduğunu, bunların aralarından Ermenilerin de olduğu belirtilerek, "Bir nevi birlikte savaştık, o yüzden Sarkisyan da davet edildi" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Papa'dan Charlie Hebdo yorumu: Eğer anneme küfür edilirse...

    Tehcirin 100. yıl dönümü

    Ermeni tehcir genelgesinin yayımlandığı 24 Nisan 1915 tarihi, Türkiye ile Ermenistan arasında her zaman bir gerilim kaynağı. Ermenilerin soykırım yıl dönümü olarak andıkları bu tarihin de bu yıl 100. yıl dönümü. Bu nedenle, Ankara'nın bu daveti, zamanlama açısından da büyük önem taşıyor. Ermenistan ve Ermeni diasporası, 100. yıldönümü nedeniyle bu yıl geniş kapsamlı bir anma programı düzenliyor.

    Tarihe geçecek adım

    Obama ve Sarkisyan'ın bu davete icabet etmesi tarihe not düşülecek büyük bir sürpriz olur. Keza ABD Başkanı Obama'nın da bu yönde açıklanmış bir programı bulunmuyor.  Ancak Sarkisyan ve Obama, bu törenlere katılmasa da Başbakan sıfatını taşıdığı geçtiğimiz yıl 24 Nisan'da bir ilke imza atarak, Ermenilerin torunlarına yönelik taziye mesajı yayımlayan, 1915'i, "Gayri insani sonuçlar doğuran hadise" olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti, bu ilk sürprizden sonra tarihe geçecek önemli bir adım özelliğini taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    16 askerin kıyafetlerini diken tasarımcı konuştu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow