hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan İslam ülkelerine finansman çağrısı

    Erdoğandan İslam ülkelerine finansman çağrısı
    expand

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi toplantısının açılışında konuştu. Erdoğan İslam ülkelerinin finansal gücünün kendi aralarında kullanılmasının önemine işaret ederek, "Finansman kabiliyetimizi İslam ülkeleri içinde değerlendirebildik mi? Acaba finansman gücümüz nerelere aktarılıyor? Bunların üzerinde durmamız lazım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 30. toplantısının açılış töreninin açılışında konuştu.

    "Dünya 5'ten büyüktür"

    Konuşmasında BM Daimi üyeleri arasında Müslüman bir ülkenin olmamasını eleştiren ve bu yapının güven telkin etmeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Burada adalet olabilir mi? Şu anda Ortadoğu'da yaşananlara bakın. Oradan hiçbir adil ses çıkmaz. Dünya 5'ten büyüktür ama ne yazık ki dünya şu anda 5'e mahkum. Önce dünyayı bu mahkumiyetten kurtarmamız gerekiyor. Yani BM'nin gerçek manada bir reforma ihtiyacı var" dedi.

    "Tercihli ticaret sistemi önerisi"

    İslam ülkeleri arasındaki tercihli ticaret sistemi anlaşmasının 20 yılı aşkın süredir beklemesini eleştiren Erdoğan, "Biz tercihli ticaret sistemini kendi aramızda uygulamaya koymayacağız da kiminle koyacağız?" diye sordu. Erdoğan, bu konuda gerekli adımların atılması için çağrıda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deyimi Farsça telaffuz etti

    İranlıların kullandığı "Oturdular, konuştular, dağıldılar" deyimini Farsça olarak söyleyen Erdoğan, "Eğer bu konuda ciddi adım atmazsak, oturur, konuşur, dağılırız. Yani bu ne demek? Neticesi olmayan toplantılar. Neticesi olan toplantılar yapmamız lazım. Patinaj yapmayacağız. Artık bunu aşmamız lazım. Devir netice alma zamanıdır" diye konuştu.

    İslam Ülkeleri Standartlar ve Meteoroloji Enstitüsü'nün kurulması ve alt yapısını tamamlamış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, bu konuda üye ülkeleri teşekkür etti.

    Ticari finansman sitemi

    Konuşmasında, İslam ülkeleri arasındaki ticaret finansmanına değinen Erdoğan, "Finansman kabiliyetimizi İslam ülkeleri içinde değerlendirebildik mi? Acaba bunlar nerelerde değerlendiriliyor? Acaba finansman gücümüz nerelere aktarılıyor? Bunların üzerinde durmamız lazım. Ne yazık ki, bu finansman gücümüz çok farklı yerlerde bize karşı kullanılıyor. Timetable'larda bu işi farklı bir şekilde masaya yatırmamız lazım. Finans ve bilgi yönetimi konusunda ne yapmamız lazım, bunun üzerinde durmamız gerekiyor" şekilde konuştu.

    İslami gayrimenkul ve altın borsası önerisi

    İslam Ticaret Bankası'nın İslam ülkeleri arasındaki ticaret finansmanının arttığı yönündeki açılıma değinen Erdoğan, "Ben bunun arttığını görür gibiyim ama..." diyerek, bu finansmandan istifade edemediklerini dile getirdi. Erdoğan, İSEDAK'ın altın borsası ve gayrimenkul borsası kurmasını da önerdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow