hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eski yönetici hem TKİ'yi hem Soma Holding'i uyarmış!

    Eski yönetici hem TKİyi hem Soma Holdingi uyarmış
    expand

    Soma Madenciliğin Alp Gürkan'dan önceki yöneticisi Selim Şenkal, Hürriyet gazetesine çok çarpıcı açıklamalar yaptı. Şenkal, madenin yangın riski taşıdığını, 7 yıl önce Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bildirdiklerini ve "sıkıntı olmaz" cevabını aldıklarını söyledi. Madeni de önlem alınmaması nedeni ile devrettiklerini belirten Şenkal, "Soma Holding'i de uyardık" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    301 işçiye mezar oldu Yüzlerce eve ateş düştü. Üstelik böyle olacağı, madenin içten içe yandığı belliydi.

    "Belliydi" diyoruz çünkü ihmal zincirine dair hergeçen gün yeni bir ayrıntı çıkıyor ortaya. Bu defa da madeni, Soma Holding'e devrinden önce yöneten Dr. Selim Şenkal konuştu.

    Hürriyet gazetesinden Şehriban Oğhan'a yaptığı açıklamalar çarpıcı:

    "Üstte Türkiye Kömür İşletmeleri daha önce üretim yapmış ve emniyetli şekilde kapatmış; bize bu galerinin 110 metre altında, kömür içerisine girilerek üretim yapma izni verdiler. Aradaki kömür duruyor. Biz dedik ki; buradaki kömür boşta kalıyor, biz altı boşalttıkça aradaki kömür her zaman yanar. Sürekli kömür kızışması, oksidasyonu dediğimiz yangın olur, yıllar boyu söndüremezsiniz dedik."

    Şenkal, bu uyarıyı 2007 yılında bizzat Türkiye Kömür İşletmeleri'ne yaptıklarını ancak "sıkıntı olmaz"
    yanıtını aldıklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dönemin, işletme müdürü olan Selim Şenkal, personel sayısını düşürerek bazı önlemlar aldıklarını belirtti:

    "Soğutma özelliği yüksek, insan sağlığına zararı olmayan azot sistemi kurduk. Yangın çıkan yerlere azot basarak rahatlattık, yoksa bizim de başımıza hızlı bir şekilde gelirdi bu. Nitekim benzer bir yangın atlattık. Sensörlerle uyarıyı aldık, havalandırmayı ters çevirerek faciayı önledik ve 200 işçiyi tahliye ettik."

    Şenkal, kömürün içten içe yanmaya devam ettiğini bu nedenle de madeni devretmeye karar veridiklerini belirtti.

    Durum yeniden türkiye kömür işletmelerine bildirildi ve soma holding yöneticileri talip oldu. Park holding madeni 2009'da terketti.

    Şenkal, Soma Holding'e de yaşanan ve yaşanması muhtemel sorunlarla ilgili uyarıda bulunduklarını söyledi, "Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Belki yanlış anlamış olabilirler" ifadelerini kullandı.

    Yangının kendilerinden sonra 3-4 yıl devam ettiğini söyleyen Şenkal, üretimin madenin taşıyabileceği kapasitenin üzerine çıkarılmasının da risk oluşturduğuna dikkat çekti.

    "En zor dönemimi Soma'da geçirdim. Soma'da yönetici uyuyamaz" diyen Şenkal, Soma madeninin bundan sonra açılamayacağı görüşünde.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow