hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    F klavyeye yeni standartlar geliyor

    F klavyeye yeni standartlar geliyor
    expand

    AK Parti Ar-Ge'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Ar-Ge Başkanlığı olarak Türk Standartları Enstitüsünden (TSE), "F" klavye üzerindeki "alt, cmd" gibi işaretlerin Türkçe olmasını, şapkalı harflerin bir tuşla yazılabilmesini, TL ambleminin de klavyede yeralmasını istediklerini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı da olan Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Q klavyenin yazma hızını yavaşlatan bir harf dizilimi bulunduğunu, F klavyenin ise Türkçe için geliştirildiğini söyledi.

    Hızlı yazmak için en uygun kelime dizilişinin F klavyede yer aldığına işaret eden Erdem, "Bunun en önemli delili BM'ye bağlı Intersteno yarışmalarının tartışmasız şampiyonlarının Türkler olması" dedi.

    F klavyenin 10 parmakla ekrana bakmadan yazmaya olanak vermesinin, göz sağlığını koruduğunu, refleksleri geliştirerek ortopedik sorunların önüne geçtiğini anlatan Erdem, "F klavye zekayı da geliştiriyor. İki elle yazıldığında beynin her iki tarafı aynı anda çalıştığından çocukların zekasının gelişmesinde büyük etkisi var. Bu nedenle özelikle erken yaşta çocuklara 10 parmakla yazı yazmanın öğretilmesi gerekli" diye konuştu.

    Mars yolculuğunda Türk yok

    "TSE'de F klavye üzerinde bir çalışma grubu oluşturuldu"

    Erdem, Ar-Ge Başkanlığı olarak TSE'ye F klavye için son teknolojik gelişmeleri dikkate alarak yeni bir standart geliştirilmesi önerisinde
    bulunduklarını belirterek, TSE'de F klavye üzerinde bir çalışma grubu oluşturulduğunu bildirdi. Erdem, şöyle konuştu:

    "Klavye üzerindeki 'alt, cmd' gibi işaretlerin de Türkçe olmasını, şapkalı harflerin de bir tuşla yazılabilmesini istiyoruz. Klavye üzerinde avronun, doların amblemi var ama TL'nin amblemi yok. Bunun da konulmasını talep ediyoruz. Son teknolojik gelişmeleri de dikkate alarak en mükemmel çalışmayı hazırlayalım diyoruz. Bizim AK Parti Ar-Ge Başkanlığı olarak böyle bir talebimiz oldu."

    TSE'deki çalışma grubunda yer alan uzmanların, bir standart geliştirip bunu ilan edeceklerini anlatan Erdem, "Buna itirazlar olabilecek. Bizim görmediğimizi başka kurum görmüş olabilir" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow