hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Faruk Çelik hakkındaki önerge gündeme alınmadı

    Faruk Çelik hakkındaki önerge gündeme alınmadı
    expand

    HDP'nin, Soma ve Ermenek başta olmak üzere yaşanan iş kazaları ve işçi ölümleri nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çelik, HDP'nin, kendisi hakkında verdiği, başta Soma ve Ermenek olmak üzere maden kazalarıyla ilgili gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde söz aldı.

    Konuşmasına "Politik bir yaklaşım içinde olmayacağımı özellikle ifade etmek istiyorum" diyerek başlayan Çelik, insan hayatı ile ilgili olduğu için konuya, çözüm endeksli bir yaklaşım sergilenmesinden yana olduğunu belirtti.

    AK Parti hükümetleri döneminde, onaylanan ILO sözleşmelerini, AB'ye uyum amaçlı düzenlemeleri, yapılan yasaları, gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası düzeydeki etkinlikleri anlatan Çelik, AB İlerleme raporlarında iş sağlığı ve güvenliği açısından olumlu değerlendirmelere yer verildiğini aktardı.

    Mevzuat açısından bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Çelik, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki köklü düzenlemelerin AK Parti iktidarı döneminde yapıldığını söyledi.

    Gensoru da maden ocaklarının denetimlerine ilişkin de haksız eleştiriler olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti: "2010'dan bu yana yeraltı kömür işletmelerinde yılda en az iki programlı teftiş gerçekleştiriyoruz. Her kömür ocağı en az iki kez teftiş ediliyor düzenli bir şekilde. Bunun dışında şikayet, ihbar, basında haber varsa bunlar da dikkate alınarak teftişler devam ediyor. 12 yıl içinde 252 bin teftiş yapıldı. İşyerlerine 31 bin kez idari para cezası uygulandı. Toplam idari para cezası 12 yıl içinde, 130 trilyon liradır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İş sağlığı ve güvenliği konusunda temel sorunların, farkındalık ve güvenlik kültürü eksikliği, mevzuatın içselleştirilmemesi, "cezamı ödedim yoluma giderim" anlayışı, kazanma hırsı ve üretim zorlaması olduğunu vurgulayan Çelik, "Burada bazı arkadaşlar diyorlar ki 'orada başka söylüyorsun, burada başka söylüyorsun'. Benim siyasi çizgimde böyle bir zigzag bulamazsınız" ifadesini kullandı.

    İktidar olarak verdikleri sözlerin hepsini hayata geçirdiklerini vurgulayan Çelik, aldıkları önlemler ile iş kazalarını en aza indirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

    Bakan Çelik'in konuşmasının ardından yapılan oylamada, gensorunun gündeme alınması reddedildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow