hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fethullah Gülen ile ilgili belgeyi Abdullah Gül göndermiş

    Fethullah Gülen ile ilgili belgeyi Abdullah Gül göndermiş
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Türkiye'nin ABD Büyükelçisi olduğu dönemde o dönem Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Abdullah Gül'ün Fethullah Gülen ile ilgili bir mesajını ABD'li yetkililere götürdüğü yönündeki habere ilişkin soruları cevaplandırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Faruk Loğoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın miting konuşmalarında sık sık İsmet İnönü ve onun döneminden bahsettiğine işaret eden Loğoğlu, buna ilişkin de "İsmet İnönü nerede, Başbakan Erdoğan nerede?" ifadesini kullandı. İnönü'nün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında ve sonraki yıllarda çök önemli katkılarda bulunmuş bir devlet adamı olduğunu belirten Loğoğlu, "Kusursuz bir insan mı? Hayır değil. Ama bu kadar bu ülkeye her planda hizmet vermiş bir insanı ağzına dolamaya çalışmasına Sayın Başbakan'ın gücü yetmez" dedi.

    Loğoğlu, 17 Aralık soruşturması ve sonrasındaki konulara da değinerek, iktidarın bu konuya yaklaşımını eleştirdi. "Bir ülkenin başbakanının, belki cumhurbaşkanının, bakanlarının dinlenmesi bir mahkeme kararı olmadığı taktirde suçtur. Başbakan bu konuda haklıdır" diyen Loğoğlu, ancak bu dinlemelerin yıllardır gündemde olduğunu, iktidarın ise bugün gördüğü tehlikeleri o gün görmezlikten geldiğini ve harekete geçmediğini savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Loğoğlu, "Demek ki bu Türkiye'nin güvenliği, yasalara göre bir suç işlenip işlenmediği şeklinde bir algıdan kaynaklanan bir söylem değil. Bu doğrudan doğruya siyasi, kavganın, kaygıların ürettiği bir tablo. Belli bir
    noktaya kadar doğru olan bir söylem, saptırılan amacı ve niyetleri itibariyle ciddiye alınmaktan çıkan bir söylem haline geliyor. Yasalara göre suç olan bir şey varsa, paralel bir devlet varsa, neyse bu, bunun ortaya çıkarılması şart. Bunun arkasındayız. Ama bunu hangi maksatla yapıyor?" diye konuştu.

    Dinlemelerin yasa dışı yapılmasının rüşvet ve yolsuzluk iddialarını ortadan kaldırmadığına işaret eden Loğoğlu, "Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları hangi yöntemle ortaya çıkarılmış olursa olsun suçtur. Niteliği değişmez. Bunun üzerine gidilmelidir. Halkımız bu gerçeği görecektir. Ve bunun faturası mutlaka kesilecektir" dedi.

    "Fethullah Hocanın pozitif özelliklerini anlatan bir belgeydi"

    Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Loğoğlu, Türkiye'nin ABD Büyükelçisi olduğu dönemde o dönem Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Abdullah Gül'ün Fethullah Gülen ile ilgili bir mesajını ABD'li yetkililere götürdüğü yönündeki habere ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "O tarihlerde Fethullah Hocanın Amerikan makamlarına yeşil kart başvurusu vardı. Alabilmek için ABD'de uzun süre kalmanız, belli koşulları yerine getirmeniz, belli referanslar almanız gerekiyor. O dönemde, yanlış hatırlamıyorsam, Fethullah Hocanın avukatları tarafından hazırlanan bir belgeyi Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na iletmemiz istendi. Bunun değişik açılardan bir yazışma konusu olma gereği doğdu. Benim kanaatim bu Amerikan Dışişleri'ne gayri resmi olarak iletilen belgenin, Amerikan yönetiminin yeşil kart konusunda kararını birebir etkileyen belge olduğunu düşünmüyorum. Zaten bu yeşil kartı Amerikan makamları başvuru sahibine vereceklerdi. O belgede neler vardı? Fethullah Hocanın pozitif özelliklerini anlatan, iyi bir din adamı olduğu, toplumsal hizmetlerinin çok geniş olduğu, eğitim alanında çok geniş faaliyetlerinin olduğu şeklinde. Niçin ABD'de yeşil kartı hak ettiğini anlatan bir belgeydi."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir gazetecinin soruyu yanıtlarken "Fethullah Hocanın avukatları tarafından hazırlanan bir belgeyi Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na iletmemiz istendi" ifadesini kullandığını belirterek, "Kim istedi?" diye sorması üzerine Loğoğlu, "Dışişleri Bakanlığı" karşılığını verdi. "Yani Abdullah Gül mü istedi?" denilmesi üzerine ise "O dönem Dışişleri Bakanıydı Sayın Gül" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow