hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Feyzioğlu: "Cumhurbaşkanlığı teklifi gelmedi"

    Feyzioğlu: Cumhurbaşkanlığı teklifi gelmedi
    expand

    Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Adana'da katıldığı bir programda "Cumhurbaşkanlığı adaylığı" ile ilgili sorular üzerine, böyle bir teklifin gelmediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBB Başkanı Feyzioğlu, Adana Eczacı Odası'nın, "Bilimsel Eczacılığın 175'inci yılı kutlama etkinlikleri" kapsamında düzenlediği "Türkiye'de Hukuk ve Demokrasi" konulu konferansa katıldı.

    Programın açılışında arka sıralardaki davetlilerin arasında bir sşre oturan Feyzioğlu, sunumuna Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işıilerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduktan sonra başladı.

    Danıştay'ın 146. kuruluş yıl dönümündeki sözlerine tepki gösteren Başbakan Tayip Erdoğan'ın salonu terk etmesiyle son günlerin en çok konuşulan isimlerinden TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Adana'daki toplantıda 'birliktelik' çağrısı yaptı.

    Feyzioğlu, "Elbette ayrı siyasi partilere oy vermiş olabiliriz. Dünya görüşlerimiz farklı olabilir; olmalıdır da... Ama bu bizim aynı milletin fertleri olduğumuzu lütfen kimseyi unutturmasın. Çünkü tasada birliği başaramasak, biz ne zaman bir olacağız? Bazen diyorum ki; bir gökyüzüne bakalım. Şöyle bir gökyüzü durağında derin bir nefes alalım, daha sağlıklı düşünebiliriz. Birbirimizi kucaklamayı, anlamayı başarabiliriz. Ben burada milletten bahsediyorum. Millet olmayı yüzdelerle ifade edenlerden mi olacaksınız? Millet olmayı yüzde 20'nin, 30'un, 60'ın tekeline mi bırakacaksınız. Millet yüzde 100'dür" diye konuştu.

    "Sokak hakaret duymak istemiyor"

    "Ben bilirim" anlayışına karşı çıktığını belirten Feyzioğlu, "Hepimizin birbirimizden öğreneceği çok şey var" atırlatmasında bulunup , "Biz biliriz, biat kültürü... Lütfen geçelim bunları. Ne yaparsak yapalım, yok böyle bir şey. Bizim öğrenmeye, anlamaya ihtiyacımız var. Sahaya inmek lazım. Dilimizi, üslubumuzu değiştireceğiz. Hakaret, sövme işe yarasaydı; inanın yarardı. Yaramadığının ispatını öğrenmek istiyorsanız, somut örneği var. Sokak hakaret duymak istemiyor. Siyasetıilerin ağzından sövemeler duymak istemiyor" açıklamasını yaptı.

    "Böyle bir teklif almadım"

    Sunumunun önemli bir kısmını soru-cevap şeklinde sürdüren Feyzioğlu, 'cumhurbaşkanlığı adaylığı' sorularını geçiştirdi.

    TBB Başkanı, konuya ilişkin soruya "Böyle bir teklif gelmedi. Yok böyle bir teklif, spekülasyona da gerek yok" yanıtını verdi.

    "Rejimin adı liberal olmayan demokrasi"

    Hükümetleri birilerinin 'gayri meşru ilan etmesinin' Türkiye'yi 1960'dan itibaren darbelere götürdüğünü vurgulayan Metin Feyzioğlu, şöyle devam etti:

    "Yani, 'meşruiyetini yitirdi, darbe yap...' Her bir darbede canımıza okunmuş. 1960 askeri darbesi sonunda Yassıada'da Yüksek Adalet Divanı travmatik ve rezil bir mahkemedir. 'Bizi buraya getiren irade böyle istiyor' diyebilecek bir yapıdır. Böyle bir yapıdan yararlı hiçbir şey çıkmaz. 1971'de yine askeri darbe, ara rejimdir. Ne sağladı. 1980 darbesi yanlıştır. Bütün siyasi partilerin kÜkş kazınmıştır. Sivil toplumun üzerinden silindir gibi geçmiştir. Hükümet (AK Parti) tabi ki meşrudur, tartışma yok. Ancak bu siyasi iktidar demokrat mıdır? Bunda da hiçbir şüphe yok: Değildir. Her konuşana, her söz söyleyene 'sana ne' diye bağırılan, dünyada gazetecileri zindana atma şampiyonu, şniversiteleri tek tip öğrenci yetişsin diye programlanmış, rektörler âdete tek elden çıkmış...Elbette Türkiye şu anda özgürlükleri ve demokrasiye doğru yol almamaktadır. Bu rejimin adı illiberal demokrasi; liberal olmayan demokrasi. Sert söylemlerini tabanlarını düşman gösterdiği tabana karşı harekete geıirmeye gayret eden sistemlere liberal olmayan demokrasi denir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow