hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gediz Nehri'nde toplu balık ölümleri

    Gediz Nehrinde toplu balık ölümleri
    expand

    Gediz Nehri'nin Manisa Ovası'ndan geçen kısmında yaşanan kirlilik, balık ölümlerini beraberinde getirdi. Boyları 1 metreye varan yayın ve sazan balıkların ölüleri kıyıya vurdu. Çiftçiler toplu balık ölümlerinin nedeninin kimyasal maddelerden olduğunu ve balıkların zehirlendiğini iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Manisa'da Gediz Nehri'nin kirlilikten kurtarılması için yapılan çalışmalar sürerken Gediz Nehri'nde toplu balık ölümlerinin yaşanması üreticileri korkuttu.

    Büyük bir kısmı Manisa Ovası'ndan geçen Gediz Nehri'nden ürünlerini sulayan çiftçiler de telaşa kapıldı.

    Yunusemre İlçesi'ne bağlı Muradiye'de Mahallesi'nden geçen Gediz Nehri'nde karaya vuran balıkları gören çiftçiler kirliliğe isyan etti.

    Kirliliğin artık önlenemez boyutlara geldiğini dile getiren çiftçiler, bir an önce önlem alınmaması halinde daha büyük çevre felaketinin yaşanacağını iddia etti.

    Karaya vuran balıkları gösteren çiftçi Faruk Aksoy, nehirdeki balıklarının ölümünün bulanık suyla ilgili olamayacağını belirterek, balıkların zehirlenmiş olabileceğini öne sürdü.

    Balık ölümleri Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü de harekete geçirdi.

    İl Müdürü Mustafa Yılmaz, nehrin bir türlü temizlenemediğine dikkat çekerek, uzun zamandır yapılan çalışmaların sonuç vermediğini dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerinin nehirden numuneler aldıklarını belirterek, en kısa sürede balık ölümlerinin nedeninin ortaya çıkacağını ifade etti.

    İnceleme başlatıldı

    Diğer taraftan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de karaya vuran balıkları laboratuar ortamında incelemek için çalışma başlattı.

    İl Müdürü Hasan Çebi, "Ölen balıkların ölüm nedenlerini laboratuardaki incelemenin ardından daha net ortaya koyacağız. Bu kadar çok balığın toplu bir şekilde ölmesi mümkün değil. Yayın balıklarının çamurlu suyu sevdiğini biliyoruz. Çamurlu suda yaşamaları gerekirken bu kadar büyük balıkların ölmesi iyi bir sonuç değil" diye konuştu.

    Meclis gündemine taşınacak

    CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de Gediz Nehri'nde bir katliam yaşandığını öne sürerek, Gediz Nehri'ndeki balık ölümlerinin araştırılması için komisyon kurulmasını teklif edeceğini bildirdi.

    Özel, "Gediz ile ilgili herkes bir şeyler söylüyor. Ama kimse elini taşın altına sokmuyor. Yıllardır 'Temizledik, temizliyoruz' dediler. İşte sonuç ortada" dedi.

    Gediz Nehri'ndeki toplu balık ölümlerinin ardında Çal Dağı'ndaki nikel madeninin olabileceğini öne süren Özel, "Çal Dağı'ndaki nikel madeninde kullanılan sülfürik asit ve onun posalarının, şiddetli yağışlarla Gediz'e karışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Bugün yaşadığımız toplu balık ölümlerinin enine boyuna araştırılması lazım" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow