hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hapishaneye çocuklar için rötüş

    Hapishaneye çocuklar için rötüş
    expand

    Çocukların hapse konulmaması için henüz bir çözüm bulunamadı ama çocukların içeride "iyi vakit" geçirmesi için devletten bir adım geldi. Ordu'da Perşembe Kapalı Cezaevi'nde anneleriyle kalan 0-6 yaş grubundaki çocuklar için oyun sahaları ve oyun parkları oluşturuldu. Üstelik de savcılıktan, ziyaretçilerin çocuklarının bile buradan faydalanabileceği açıklaması yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cezaevleri uzunca bir süredir Türkiye'de günlük hayatın merkezinde ve gündemin de üst sıralarında. Bununla bağlantılı olarak çocuk mahkumlar da öyle... Bir yandan hapishanelerde kanundaki ifadesi ile "suça itilmiş" çocuk olmaktan hüküm giyen minikler varken, bir yandan da hüküm giyen anneleriyle beraber hapishanelere zorunlu "misafir" olan çocuklar bulunuyor. Türkiye'deki çocuk hükümlü sayısı 1.942. Tabii bir de hapishanede doğanlar var. Türkiye bir zamanlar "Uçurtmayı vurmasınlar" adlı filmde böyle bir çocuğun öyküsünü yaşlı gözlerle izlemişti. Ya da "suça itilmiş çocukların" hapishanede yaşadıklarını anlatan Yılmaz Güney'in "Duvar" adlı filmini...

    Üstelik çocukların kaldığı hapishanelerde bugüne kadar yaşananlar da toplumun vicdanını en ağır şekilde yaralayacak cinsten. Örneğin Adana'daki Pozantı Cezaevi'nde 2010'da bir çocuk ölü bulunmuş, aynı cezaevinde çocuklara yönelik işkence ve tecavüz vakaları ortaya çıkmış, İstanbul Maltepe'deki çocuk hapishanesinde işkence olayları ortaya çıkmıştı. "Suça itilmiş" bu çocukların yanı sıra, yakın zamanda kamuoyunun gündemine gelen, sattığı kitaplar nedeniyle örgüt üyesi olan anneleri Mülkiye Kılınç ile birlikte hapse girecek, iki aylık ikiz bebekler var.

    Çocukların hapse konulmaması için devlet henüz bir çözüm bulamadı ama bunca olayın ardından hapse koyduğu çocukların içeride "iyi vakit" geçirmesi için oyun sahası ve parkı yaptı. Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, Perşembe Kapalı Cezaevi'nde anneleriyle kalan 0-6 yaş grubundaki çocuklar için oyun sahaları ve oyun parkları oluşturduklarını, hükümlüleri ziyarete gelen çocuklarının da oyun sahasından faydalandığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Cezaevine ziyarete gelenlerin çocukları da yararlanacak"

    Savcı Uslu, 11 kadın mahkumun kaldığı Perşembe'deki Kapalı Cezaevi'nde kalan iki kız çocuğunun burada kurulan oyun parkında oynayarak vakit geçirdiğini anlattı. Uslu, kadın hükümlülerin 6 yaşından küçük cocukları için kreş eğitimi verildiğini belirterek, "Cezaevinde anneleriyle birlikte kalan çocuklar için oyun sahaları, oyun parkları oluşturduk. Hükümlüleri ziyarete gelen çocukları da dışarıda bulunan oyun sahasından faydalanıyor. Bunun dışında hükümlüleri ödüllendirmek maksadıyla kapalı cezaevinde 4 yıldızlı otel konforunda 2 oda oluşturuldu. İyi halli hükümlülerimiz burada eş ve çocuklarıyla vakit geçirebiliyorlar" dedi.

    Anneleri hükümlü olup da dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayın 0-6 yaş grubundaki çocuklar annelerinin yanında kalabildiğini ifade eden Başsavcı Metin Uslu, "Ordu Kapalı cezaevinde annelerinin yanında kalan 2 çocuğun mama, süt gibi gıdaları devlet tarafından karşılanıyor. Bazı ihtiyaçları da devlet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içirisinde gideriliyor" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow