hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Haşim Kılıç Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorsa..."

    Haşim Kılıç Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorsa...
    expand

    CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Balyoz davasıyla ilgili, "Eğer Haşim Kılıç gerçekten cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorsa bu davalarla ilgili vereceği karar çok önemlidir. Ya hukuk devletinin anayasa mahkemesi başkanı olduğunu gösterecektir, son 2-3 ayda izlediği, çizdiği portreleri devam ettirecektir ya da ondan vazgeçecek" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Başbakan talimat verdi ama yeniden yargılama konusunda formül bulamadık" dediğini belirten Öztürk, "siyasi iktidarın fıtratında demokrasi, özgürlük, hukuk bulunmadığını" söyledi.

    "İktidarın parlamentoda yaptığı bütün yasal değişiklikleri kendisini kurtarmak için yaptığını" iddia eden Öztürk, kendilerinin yeniden yargılamaya ilişkin daha önce verdikleri teklifi anlattı.

    Öztürk, hükümetin topu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) attığını iddia ederek, şunları söyledi:

    "Anayasa Mahkemesi son birkaç ay içerisinde verdiği kararlarda tutum ve davranışlarıyla ilk defa hukuk devletinde olması gereken anayasa mahkemesi portresi çizmektedir. Bunu kimi çevreler Haşim Kılıç'ın Cumhurbaşkanı olma isteğine bağlamaktadırlar. Eğer Haşim Kılıç gerçekten cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorsa bu davalarla ilgili vereceği karar çok önemlidir. Ya hukuk devletinin anayasa mahkemesi başkanı olduğunu gösterecektir son 2-3 ayda izlediği, çizdiği portreleri devam ettirecektir ya da ondan vazgeçecek. Bu turnusol kağıdıdır. Hukuk devletini benimseyen, içselleştiren ve hukuku, demokrasiyi savunan bir kişinin cumhurbaşkanı adayı olması gerekir. Bu Haşim Kılıç açısından demokrasi yönünden bir turnusol kağıdıdır. Cumhurbaşkanı adayı olmak için mi yapıyor onu göreceğiz, bu kararda göreceğiz."

    CHP Eskişehir Milletvekili Sühely Batum da "Türkiye'de inanılmaz bir hukuk rezaleti işlendiğini" belirtti.

    Bazı davalarda, özellikle de Balyoz davasında "insanların göz göre göre ölüme terkedildiğini" söyleyen Batum, "sahteliği kanıtlanmış kanıtla insanların içeri koyulduğunu, üstelik ölüme terkedildiğini" ifade etti.

    Batum, şöyle devam etti:

    "Aynı mahkemelerin başka kişiler için verdiği kararlar bugün tamamen korkudan uygulanmıyorken Türk ordusunun subayları içeride hala mahpus, esir, ölümü bekliyorlar. Bir an önce Meclis'in, hepimizin buna kulak vermesi gerekir.

    Bu iktidar kumpasla, düzmeceyle, bu ahlaksızlıkla ilgili tek bir madde getirmiyor. Bunun nedenini söyleyeyim. Bu subayları bu ölümü bekleyen insanları ileride getirecekleri bir genel afla bir değiş tokuş malzemesi olarak kullanmak istiyorlar. Başka bazıları da burada bir maymuncuk olarak kullanır kendimi kurtarır mıyım diye düşünüyor. O yüzden bu iş çözümlenmeden yürüyor gidiyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow