hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP: "Muhtarların görevleri arasında ihbarcılık yapmak yoktur”

    HDP: Muhtarların görevleri arasında ihbarcılık yapmak yoktur”
    expand

    HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarla yurttaşlar arasında güvensizlik, kutuplaşma, gerginlik ve huzursuzluk oluşturmaya devam ettiğini belirterek, “Muhtarlar seçilerek gelmiş halkın temsilcisidir, devletin kolluk güçleri değildir. Muhtarların görevleri arasında ihbarcılık yapmak yoktur.” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    8. Muhtarlar Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, muhtarlara, ‘hangi evde kim olduğunu bildirin' çağrısı yapmasının, toplum içinde muhbirlik eğiliminin güçlenmesine yönelik bir çaba olduğunu ifade eden Oluç, yazılı değerlendirmesinde, Erdoğan’ın bu çağrısının aynı zamanda yerel demokrasiyi berhava etmeyi de hedeflediğini kaydetti.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan HDP'ye tepki

    Erdoğan: ''Yaka paça gelip, hesabını verecekler''

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan koalisyon mesajı

    “Muhtarlar halkın temsilcisidir, devletin kolluk güçleri değildir”

    HDP’li Oluç, “Mahallelerde seçilen kişilere muhtar denmesi anlamlıdır. Çünkü muhtar, özerk-bağımsız anlamına gelmektedir. Cumhurbaşkanı ise bu talebiyle bu anlamı yıkıp geçmiştir. Cumhurbaşkanı’nın muhtarlara yönelik ihbarcılık yapma çağrısı, muhtarların toplumsal fonksiyonunu zedeleyecek bir çağrıdır. Çünkü muhtarlar yerel yönetimlerin, yerel demokrasinin önemli bir birimidir. Yurttaşların güven duyduğu ve yüz yüze ilişki kurduğu bir kuruma muhbirlik görevini atfetmek bir psikolojik savaş hamlesidir. Muhtarlar mahallenin ortak ihtiyaçlarını belirler, mahallede yaşam kalitesini geliştirir, mahalleye ilişkin işlerde belediye ve kamu kurumlarına görüş bildirir. Muhtarlar seçilerek gelmiş halkın temsilcisidir, devletin kolluk güçleri değildir. Muhtarların görevleri arasında ihbarcılık yapmak yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Cumhurbaşkanı’nın bu zihniyetinin başarısızlığı daha önce defalarca görülmüştür”

    Muhtarların güvenlik kurumlarının uzantısı da olmadığına dikkat çeken Oluç, şöyle devam etti: “Muhtarlara böyle roller biçmeye kalkmak, mahallelerdeki huzuru ve muhtarların konumunu sarsmaya yönelik önerilerdir. Memlekette asayiş ile ilgili bir sorun varsa, bununla ilgili kurum muhtarlık değildir. Cumhurbaşkanı’nın bu yaklaşımı, yurttaşların muhtarlara bakışını olumsuz yönde etkileyecek, yurttaşlar arasında kin ve husumeti körükleyecek talihsiz bir çağrıdır. Cumhurbaşkanı’nın bu zihniyetinin başarısızlığı daha önce defalarca görülmüştür. Toplumsal ve tarihsel sorunların bu politikalarla çözülemeyeceğini halen anlayamamış olanlar, yanılgılarının farkına er ya da geç varacaklardır.”

    “Cumhurbaşkanı muhtarlarla bir araya gelme ihtiyacı duyarsa, kendisi onlara gitmelidir”

    Oluç sözlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir siyasi parti genel başkanı gibi günlük siyaset hakkında demeç vermek için muhtarları araç olarak görmesinin pek çok açıdan yanlış olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanı muhtarlarla bir araya gelme ihtiyacı duyarsa, kendisi onlara gitmelidir. Bu toplum, muhtarlarla bir araya geldiğinde, onların sorunlarını dinleyerek anlamaya çalışan bir cumhurbaşkanını hak etmektedir, tersini değil.” diye tamamladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow