hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP'li Baluken: "Türkiye 6 YPG'liyi Cilvegözü'nde El Nusra'ya teslim etti"

    HDPli Baluken: Türkiye 6 YPGliyi Cilvegözünde El Nusraya teslim etti
    expand

    HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "AFAD aracılığıyla Türkiye'ye tedaviye getirilmiş olan 6 YPG'linin Türkiye tarafından Cilvegözü Sınır Kapısı'nda El Nusra ile ilişkili gruplara teslim edildiğini" açıkladı. Baluken, ilk duyum aldıklarında konuyu sordukları İçişleri Bakanlığı Müsteşarının önce inkar ettiğini, 2 gün sonra da açık bir şekilde itiraf ettiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "AFAD aracılığıyla Türkiye'ye tedaviye getirilmiş olan 6 YPG'linin Türkiye tarafından Cilvegözü Sınır Kapısı'nda El Nusra ile ilişkili gruplara teslim edildiğini" ileri sürdü.

    "İçişleri Bakanlığı yetkilileri kendi ağızlarıyla itiraf etti"

    Gözaltı işleminden sonra mahkemeye çıkarılan 6 yaralının beraat ettiğini belirten Baluken, bu konuyla ilgili gerek milletvekillerinin gerekse avukatların ve sendika temsilcilerinin yaptığı girişimlere ilgili bakanlık yetkililerince cevap verilmediğini söyledi. Baluken, şunları söyledi:

    "Eğit-Donat"ın yetiştirdiği birlik El Nusra tarafından rehin alındı

    "Cilvegözü'nde bu yaralı 6 YPG'linin El Nusra'nın paravan örgütüne ve buna yakın bazı çete gruplarına teslim edildiğini İçişleri Bakanlığı Müsteşarı resmi yetkili olarak bize açık bir şekilde itiraf etti. Günlerce sürdürmüş olduğumuz çabalara cevap vermeyen, telefonlara bile çıkmayarak siyasi tavır gösteren AKP'li yetkililer ve devlet kurumlarının ilgili idari yetkilileri bu insanların Cilvegözü kapısından bahsetmiş olduğumuz çete gruplarına verildiğini kendi ağızlarıyla itiraf ettiler. Burada yapılan uygulama açık bir savaş suçudur. Uluslararası hukukun tamamen AKP hükümeti eliyle Türkiye tarafından çiğnenmesidir. Yaşanan şey tam bir insanlık suçudur."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunların akıbetiyle ilgili tek bir bilginin taraflarına ulaşmadığını savunan Baluken, "Başbakan ve Dışişleri Bakanı çıkıp, bu uygulamanın hangi anlaşmaya göre hangi kirli ilişki ağı üzerine şekillendirildiğini Türkiye ve dünya kamuoyuna açıklamalıdır. Bu soruya AKP'nin ve Başbakan'ın cevap vermesi gerektiğini ifade ediyoruz" yorumu yaptı.

    YPG'lilerin cenazeleri için Kamu Güvenliği Müsteşarı devreye girmiş

    "Yaşam hakkı ihlal edilmişse Lahey'de sonuçlanır"

    Baluken, bu olayın son derece vahim olduğunu dile getirerek, "Türkiye bu 6 YPG'linin sağ salim bir şekilde Rojava kantonlarından birine teslim edilmesiyle ilgili uluslararası bir sorumluluk altındadır. Bunların yaşam hakkı ihlal edilmişse bunun sonucu açık bir şekilde Lahey'deki uluslararası savaş mahkemelerinde sonuçlanır" diye konuştu.

    "İçişleri Bakanlığı Müsteşarı açık bir şekilde itiraf etti"

    Baluken, gazetecilerin, "İçişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın bu bilgiyi verdiği" yönündeki ifadesini anımsatarak, "Bu görüşme ne zaman gerçekleşti" sorusu üzerine, telefon aracılığıyla yapılan bir görüşme olduğunu söyledi. Görüşmeye ilişkin soru üzerine, görüşmeyi kendisinin yaptığını ifade eden Baluken, şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kendisiyle daha önce yapmış olduğumuz görüşmede, bu şekilde duyumların bize iletildiğini söyledik. Bunun asla mümkün olmadığını, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, daha önce benzeri uygulamalarda Türkiye'nin yapmış olduğu birtakım uygulamaların bilindiğini ve bunun tamamen spekülatif bir bilgi olduğunu söyledi. Ancak 2 gün sonra tekrar bize geri döndüğünde bu 6 YPG'linin Cilvegözü'nden bahsetmiş olduğum gruplara teslimini açık bir şekilde itiraf etti."

    Suriye sınırına tanklar konuşlandırıldı

    Çözüm süreciyle ilgili bir soruya da Baluken, "Hükümetin operasyonları durdurması, PKK'nın da mutlaka çatışmasızlık konumuna geri dönmesi ve belli bir aşamaya gelmiş olan müzakere süreciyle ilgili müzakere mekanizmalarının bir an önce devreye girmesi gerektiğini defalarca kamuoyuna ifade ettik, bugün de aynı şekilde ifade ediyoruz" yanıtını verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow