hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hükümet TMMOB'un yapısını değiştirmeye hazırlanıyor

    Hükümet TMMOBun yapısını değiştirmeye hazırlanıyor
    expand

    Birçok projeye karşı kamu yararı gözeterek açtığı iptal davalarıyla gündemde olan ve hükümetin özellikle Gezi olaylarında tepki gösterdiği Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) yapısı baştan aşağı değiştiriliyor. Hükümetin kanun taslağına göre, TMMOB’un hazırladığı tüm yönetmelikler, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın uygun görüşü ve onayı alınmadan yayınlanamayacak. Böylece kamu kurumu niteliğini kaybeden TMMOB, dava açamaz hale gelecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iki yıl önce gelen tepkiler üzerine geri çektiği Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yasasını yeniden gündeme getiriyor. Özellikle Gezi olayları sırasındaki çıkışlarıyla hükümetin tepkisini çeken TMMOB’la ilgili yeni düzenlemeler, son şekli verilen İmar Kanunu Taslağı’nda yerini aldı. Buna göre 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’nun (TMMOB) bazı maddelerinde dikkat çekici değişiklikler yapılıyor.

    Emniyet'in 7 milyon liralık programı işe yaramaz çıktı

    Bakan onayı şartı

    Hürriyet gazetesinin haberine göre, düzenlemeye eklenen geçici maddeyle 6235 Sayılı Kanun uyarınca hazırlanan yönetmelikler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca uygun görülüp onaylanmadan yürürlüğe girmeyecek. Bu maddenin yürürlüğe girmesiyle birlikte kanuna bağlı mevcut yönetmeliklerin en geç 6 ay içerisinde yeniden düzenlenerek bakanlığa sunulması gerekecek. Bu süre bakanlık tarafından en fazla 6 ay daha uzatılabilecek. Süre sonunda bakanlık tarafından onaylanmayan yönetmelikler hükümsüz hale gelecek. Mevcut yönetmelikte her ihtisas şubesi yalnız bir oda açabilirken, hazırlanan düzenlemede her ihtisas şubesinin oda açabileceği hükmü yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ergenekon sanığı pompalı tüfekle öldürüldü

    İlin adıyla meslek odası

    Taslak düzenlemeye göre, bölgesi içinde kendi mesleği konusunda en az 25 meslek mensubu bulunan il merkezlerinde, her meslek grubu için bir oda kurulacak. Ayrı ayrı kurulan her meslek odası bulunduğu ilin adıyla anılacak. Yeni kurulan odalar, kuruluşlarını birliğe bildirdikten sonra tüzel kişilik kazanacak. Kurulan odalar, birlik tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirilecek. Çalışmaya göre yeterli sayıda meslek mensubu bulunmayan veya oda kurulmayan yerlerdeki meslek mensupları, bulundukları vilayetin merkezine en yakın merkezi olan vilayetteki ilgili odaya tabi olacak. En kıdemli üyenin seçeceği ve başkanlığını yapacağı 5 kişilik kurucu kurulu en geç 6 ay içinde belirlenecek.

    Rusya'dan flaş iddia: IŞİD'i MOSSAD eğitiyor

    Nispi temsile döndü

    Düzenlemeyle TMMOB’da “çoğunluk” temsilinden “nispi temsil” sistemine de geçiliyor. Buna göre Birlik Umumi Heyeti iki yılda bir odaların, meslekte en az on yıl kıdemli olan üyeleri arasından toplam üye sayısının yüzde 2’si oranında ve üç kişiden az, 100 kişiden çok olmamak üzere seçecekleri delegelerden oluşacak. Birlik Umumi Heyeti, üye tam sayısının çoğunluğuyla toplanacak ve kararlarını nispi temsil sistemiyle alacak. Birlik Umumi Heyeti’nin seçimle ilgili toplantılarına üyelerin katılmaları ve oy kullanmaları zorunlu olacak. Geçerli bir mazereti olmaksızın katılmayanlarla oy kullanmayanlar, Yüksek Haysiyet Divanı’nca cezalandırılacak. Şube ve oda umumi heyetleri üye tam sayısının çoğunluğuyla toplanacak. Daha önce “çoğunlukla” karar alan heyetler, düzenleme aynen yürürlüğe girerse nispi temsil sistemiyle kararlarını alabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'dan flaş iddia: IŞİD'i MOSSAD eğitiyor

    Kamu Kurumu ve Kuruluşları ile İktisadi Devlet Teşekkülleri ve Kamu İktisadi Kuruluşlarında asli ve sürekli olarak çalışan mühendislik ve mimarlık meslekleri mensuplarının meslek ve ihtisaslarıyla ilgili odaya girmeleri isteğe bağlı olacak. Bununla birlikte aidat ödemekle yükümlü olmayacaklar ancak aidat ödemeyenler yönetimde görev alamayacak. Ancak bu kişiler görevlerinin gereği olan işleri yaparken, mesleki bakımdan, odaya kayıtlı meslektaşlarının yetkileriyle haklarına sahip ve onların ödevleriyle yükümlü olacaklar.

    Gelirlerini devretmişti

    TMMOB, özellikle Gezi olaylarındaki çıkışlarıyla gündeme gelmişti. TMMOB’un Cumhurbaşkanlığı Sarayı başta olmak üzere üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve HES’ler olmak üzere birçok projeyle ilgili açtığı davalar bulunuyor. TMMOB, bu davaların birçoğunda yürütmeyi durdurma kararı aldı. Hükümet, Gezi olaylarının ardından geceyarısı önergesiyle TMMOB’un ‘harita, plan, etüt ve projelere’ belli parasal bedel karşılığında verdiği vize yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devretmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyüme rakamları açıklandı!

    TMMOB’un dikkat çeken davaları

    TMMOB, hükümetin birçok projesine karşı açtığı iptal davalarıyla gündeme geldi. TMMOB’un son dönemde dikkat çeken davaları şöyle:

    * Üçüncü Havalimanı’nın çevre düzeni ve imar planının iptali ve yürütmesinin durdurulması.
    * Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu iptali.
    * Akkuyu’nun Çevre Düzeni Planı’nın iptali istemiyle açılan davada Danıştay durdurma kararı verdi.
    * Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın SİT statüsünün değiştirilmesi kararını Ankara 11. İdare Mahkemesi iptal etti. Danıştay karara yapılan itirazi reddetti.
    * 3. Köprü Projesi güzergahında parçalı değişiklikler öngören 1/5000 imar planı değişikliklerine karşı dokuz meslek odası 17 dava açtı.
    * Yatağan, Yeniköy, Kemerköy ve Çatalağzı termik santrallerinin özelleştirme sürecine ilişkin açılan davalar sürüyor.
    * Galataport ihalesiyle ilgili açılan davayı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eski Milli Eğitim Bakanı: Osmanlıca ile ilişiğimizi kesmek zaruret

    Soğancı: Bize ayar veriliyor

    TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, yasada yapılacak değişiklikle ilgili “Yasamızda yapacakları değişiklikle, bir türlü arka bahçesi yapamadıkları örgütümüzü parçalayarak, bölerek güçsüzleştirmek, etkisizleştirmek istiyorlar” eleştirisini getirdi. Soğancı, “Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun meslek örgütleri üzerine hazırladığı raporla başlayan, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün oluşturulması ile devam eden, çok sayıda meslektaşımız aleyhine çıkarılan yönetmeliklerle sürdürülen, gece yarısı operasyonuyla 3194 Sayılı Yasa’ya ekleme yapılmasıyla devam eden sürece bakıldığında mesleğimize, meslektaşlarımıza ve örgütümüze yönelik bir ayar vermeye çalıştığı bilinen bir gerçektir” dedi.

    Bakan onayı şart olacak

    TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Yeşil de artık tüm yönetmelik değişiklikleri için bakan onayının şart olacağını söyledi. Şu anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında bir soruşturma yürüttüklerini, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın 3 ay meslekten men edildiğini hatırlatan Yeşil, “3-4 maddeden ibaret değişiklikle yeni bir birlik kurulacak. Tüm işlemlerimiz bakanın onayına sunulacak” dedi.

    Ogün Samast korktuğu için bugüne kadar ifade vermemiş

    Pabuç bırakmayız

    TMMOB Maden Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Can Doğan ise birçok davaya müdahil oldukları için ciddi bir operasyonla karşı karşıya olduklarını söyledi. “Muhalefet örgütü olarak çalışan TMMOB’un sesi kesilecek” diyen Doğan, şöyle konuştu: “Bizim de yıllardır gelen mücadelemizin kazanımları var. Bunlara kolay pabuç bırakmayız. Tamamen TMMOB’u tarumar etmeye yönelik. Çevre ve kentle ilgili konular arasına almaları tesadüf değil. Kentlerin ve çevrenin yağmalanmasıyla lgili davalarımız var, bunlara müdahil olduk. Bu mücadelelerde önemli yerdeyiz, bunu yok etmek istiyorlar. Ciddi bir saldırı var. Fiili olarak son birkaç yıldır uygulanıyor. Yönetmelikleri Resmi Gazete’de yayınlanmak üzere gönderiyoruz. Ama birkaç zamandır yayınlamıyorlar, bakanlık görüşüyle reddediliyor. Gayrıhukuki olarak yapılan şey hukuki zemine oturtulmaya çalışılıyor. TMMOB, ağalık gibi lanse ediliyor. Bunun geri çekilmesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bakana bağlı müsteşarlık gibi olacağız. Parça parça yetki alanlarımız bakanlığa bağlanacak.”

    Dava hakkımız kaldırılıyor

    TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun, düzenlemeyle TMMOB’un kamu kurumu niteliğinin kaldırıldığını söyledi. Bugüne kadar yüzlerce dava açan TMMOB’un bu niteliğinin düşürülmesiyle dava açamaz hale geleceğini söyleyen Torun, “Özelleştirmeler, büyük projeler, enerji hatları gibi projelerde birçok davamız bulunuyor. Ama artık mahkemeler ‘sizin kamu kurumu niteliğiniz yok, hangi yetkiyle dava açacaksınız’ diyerek davalarımızı reddedebilir. Hazırlayacağımız yönetmelikler artık bakanlık onayına sunulacak. Yani bundan sonra yönetmelik hazırlayamayacağız, elimizi kolumuzu bağlayacaklar” dedi.

    Tepetaklak yıldızlar

    Porno yıldızlarının günlük hayattaki fotoğrafları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow