hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İçişleri Bakanlığı'nda "aile boyu fişleme" iddiası

    İçişleri Bakanlığında aile boyu fişleme iddiası
    expand

    Memur adaylarının akrabaları ile birlikte fişlendiği, hala, teyze, dayı, amca, hatta üvey akrabaların özel hayatının bile didik didik edildiği ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı, kimin hangi cemaat, parti veya görüşe mensup olduğu belirleyerek "referans" listeleri hazırlanmış.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cihan Haber Ajansı'nın haberine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndaki "111" kodlu fişlemenin ardından bir skandalın da İçişleri Bakanlığı’nda ortaya çıktığı ifade edildi. Habere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı, memur adaylarını yakın ve uzak akrabaları ile birlikte fişledi. Daha önce bir hacker grubu tarafından ele geçirilen fişleme belgeleri, kısmen sosyal medyaya yansıdı.

    2010 yılında Anayasal suç haline getirilen fişleme örneklerinden bazısı şöyle: “K.K.: Abisi, Alperen Ocakları üyesi şahıslardan; Üvey amcası, 2006 yılında DTP üyesi, 2011’de BDP üyesi. B.Ö.C.: Erkek kardeşi, 2013’te Çankırı’da Gezi Parkı eylemlerine katıldı. B.K.: Teyzesi, 1992’de EĞİT-SEN üyesi oldu. K.M.: Dayısı Tuğba Vakfı'nın kurucu üyesi, Kırşehir Ahi İşadamları Derneği üyesi. S.Y.: Dedesi hakkında 1998’de PKK’ya yardım ve yataklıktan işlem yapıldı.”

    Habere göre, söz konusu fişleme raporları yeni polis alımlarında kullanıldı. Belgeler, polis teşkilatına alımlarda AK Parti yakınlarına torpil yapıldığını gözler önüne serdi. Polis teşkilatına özel notlarla gönderilen yüzlerce isme AK Parti bürokratları referans oldu. Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Ozan’ın, Polis Teşkilatı Başkanı Yılmaz Çolak’a gönderdiği notta şu ifadeler yer aldı: “Sayın başkanım, kurumunuz FYO mülakatına katılacak olan adaylarımızın isimleri, vatandaşlık numaraları aşağıda belirtilmiştir. Kişilere referans olduğumu belirtir, bu konuda ilgi ve yardımlarınızı rica ederim.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vekillerden "referans" mektupları

    Belgeler bunlarla da sınırlı değil. Kimi milletvekillerinin referans olduğu isimler, listeler boyu sıralanıyor. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal ve Abdullah Erin, onlarca kişiye referans olan isimlerden sadece birkaçı. Torpil listelerinde referans olarak adı geçenler arasında, Mardin Milletvekili Muammer Güler, İçişleri Bakanlığı Bakan Danışmanı Abdullah Erin, Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Konya Milletvekili Harun Tüfekçi ve daha pek çok ilin milletvekilinin adı listelerde yer alıyor.

    Habere göre torpilin belgesi bunlarla sınırlı değil. Listeler halinde gönderilen isimlerin hangi merciye iletildiğine dair ayrıca notlar düşülmüş. "Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak’a iletildi" şeklindeki notlar dikkat çekiyor.

    Fişlemelerden seçmeler

    Haberde fişleme belgelerinden bazıları şöyle:

    S.Y.: Dedesi hakkında 1998 yılında PKK’ya yardım ve yataklık etmekten işlem yapıldı. Teyzesinin eşiyle ilgili de terör örgütü PKK faaliyetlerinden işlem yapılmıştır. Teyzesi de 2011 yılında PKK liderinin doğum günü kutlamasına katılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    N.G.: 2011 yılında AGD (Anadolu Gençlik Derneği) etkinliğine katıldığı bilgisi mevcuttur.

    D.D: Dayıları Nur cemaati Med-Zehra grubuna müzahir şahıslardan olduğu bilgisi mevcuttur.

    B.K.: Teyzesi 1992 yılında Eğit-Sen üyesi şahıslardan olduğu, 2010 yılında Eşitlik ve Demokrasi Partisi Kırşehir İl Başkanlığı yaptığı şeklinde bilgisi bulunmaktadır.

    M.A.; Dayısı Süleymancılar olarak bilinen gruba müzahir şahıslardan olduğu şeklinde bilgisi mevcuttur.

    M.Y.: Amcası Selefi Mehmet Balcıoğlu grubu lideri organizesinde yapılan faaliyet içerisinde yer aldığı, radikal dini gruplardan Hulusi Kıdık grubu ile irtibatlı olduğu bilgisi bulunmaktadır.

    F.O.: Dayısı 1999 yılında Fethullah Gülen grubuna mensup olan Battalgazi Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olduğu şeklinde bilgi yer almaktadır.

    M.K.: Dedesi 2009 yılında nitelikli şekilde kasten adam öldürmeden, silahlı yağmadan ve basit yaralamadan mahkumiyet almıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Y.Y.: Ülkücü görüşe mensuptur. Babası Kızılcahamam MHP ilçe yönetiminde.

    S.P.: Ülkücü görüşe müzahir şahıslardan olduğu yönünde bilgi bulunmaktadır.

    A.Ş.: Kuzeni 2006 yılında Sinop ilinde SDP ve paralelinde faaliyet gösteren TKKKÖ’nün sempatizanıdır. Örgütün gençlik kampına katıldığı belirlenmiştir.

    F.Ç.: Geçmiş dönemde Sincan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı başkanlığı yapmıştır. 2012 yılında da üniversiteler masa başkanlığına getirilmiştir.

    İ.H.: Amcası hakkında 2000 yılında terör amaçlı örgüte üye olma suçundan işlem yapılmıştır. Ancak UYAP kayıtlarında bilgisi yoktur.

    YPG'ye katılan yabancı savaşçılar görüntülendi

    IŞİD kritik bölgeyi kaybetti!

    İşte kayıp fezleke: 'Otpor' yazmış, Mehmet Ali Alabora oynamış!

    Yırca Köyü Muhtarı ile Kolin yetkilisi yüzleşti!

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow