hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İdris Bal : Bu adı konulmamış bir darbedir

    İdris Bal : Bu adı konulmamış bir darbedir
    expand

    Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, AKP'den istifa eden diğer vekillerle birlikte hazırladığı bildiriyi okudu. Bal, darbenin sadece silahla, tankla yapılmadığını; yürütmenin yasamadaki çoğunluğunu da arkasına alarak yargıyı kontrol ettiğini ifade ederek, "bu aslında adı konulmamış bir darbedir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün sadece şahsı adına açıklama yapmayacağını belirten Bal, demokratik duruş gösterdiklerini, demokrasi hassasiyeti olduğunu söylediği Bağımsız Milletvekilleri Günay, Kalkan, Özdalga, Şükür ve Yıldırım adına hazırladığı 'demokrasi bildirisini' okudu.

    Bal, darbenin sadece silahla, tankla yapılmadığını; yürütmenin yasamadaki çoğunluğunu da arkasına alarak yargıyı kontrol ettiğini ileri sürerek, "Bu aslında adı konulmamış bir darbedir" dedi. Bal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üzerine düşen görevi yerine getiremediğini iddia ederek, "Ülkenin sistemi açısından son derece kritik gelişmeler yaşanırken, Sayın Cumhurbaşkanı bu misyonunu yeterince yerine getirememiştir. Yolsuzluklara, yargının kontrol ediliyor olmasına karşı ciddi, net uyarılarda bulunamamıştır" dedi.

    Ne şekilde olursa olsun, kimler karışırsa karışsın her türlü yolsuzluğun sonuna kadar soruşturulması, yargılanması ve yolsuzluğa giden tüm yolların kapatılması gerektiğine işaret eden Bal, "Siyasetçilerin kişisel hırsları ve kariyerleri için devlet sistemi bozulmamalıdır. Siyasal ahlak montaj argümanlarıyla harcanacak kadar değersiz değildir" diye konuştu.

    Kasetlerin montaj olduğu konusu ile ilgili olarak Bal, "21. yüzyılda 'montaj olduğunu hissettim' denilmemeli. Günümüzde bilim, teknik, laboratuvar sonucuna göre buna karar verilir" dedi.

    Demokratik sistemde farklı gönüllü kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, belirli baskı gruplarının olmasının önemli olduğuna işaret eden Bal, "Mesela ABD'de enerji, silah lobisi, Ermeni lobisi vardır. Kimse bunları yadırgamamalı. Bu grupların siyaseti etkileme çabaları normaldir" sözlerini sarfetti. Bal, iktidarın mağduriyetleri çok iyi kullandığını iddia etti.

    Bal, gezi sürecinde ve "erkekli kızlı evde kalıyorlar" meselesinde, AK Parti milletvekili olmasına rağmen "Yanlış yapıyorsunuz" dediğini anlattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow