hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşçi ölümleri en fazla İstanbul'da inşaat sektöründe meydana geldi

    İşçi ölümleri en fazla İstanbulda inşaat sektöründe meydana geldi
    expand

    Adalet Arayana Destek Grubu'nun hazırladığı "İş Cinayetleri Almanağı-2013"e göre, geçen yıl 1235 işçi öldü. Verilere göre en fazla İstanbul'da, Ağustos ayında, inşaat sektöründe işçi ölümü meydana geldi. Bir dönem sıkça işçi ölümleriyle gündeme gelen tersanelerde ölen işçi sayısı ise 18. 2013'te 18 de çocuk işçi öldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de işçi ölümleriyle sonuçlanan iş kazaları, iş güvenliğinin neredeyse tümden hiçe sayılması nedeniyle bu alanda çalışan kuruluşlar ve bireyler tarafından "iş cinayeti" olarak adlandırılıyor. Üstelik iş cinayetlerinin sayısındaki artış da ürkütücü. Adalet Arayana Destek Grubu'nun hazırladığı 2013 yılı "İş Cinayetleri Almanağı"nda yer alan rakamlara göre, en az 1235 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu tabloyla Türkiye'nin iş cinayetlerinde Avrupa'da birinci, Hindistan ve Rusya'dan sonra da dünyada 3. olduğu belirtiliyor.

    Adalet Arayana Destek Grubu tarafından hazırlanan, 2013 yılına ilişkin İş Cinayetleri Almanağı yayımlandı. Buna göre geçen yıl Türkiye'de 1235 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. 2012'de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre 745, grubun tepitine göre 848 işçinin hayatını kaybettiği bilgisi yer alan almanakta, son 5 yılda ölen işçi sayısı da paylaşıldı. Almanakta paylaşılan resmi rakamlara göre, 2008'den 2012'ye kadarki 5 yılda 5 bin 946 işçi çalışırken hayatını kaybetti.

    2013'te meydana gelen iş cinayetlerinin, ay, sektör, yaş grupları ve illere göre tasnif edildiği almanakta, Ağustos'ta 130, inşaat ve yol çalışmalarında 294, 28-50 yaş aralığında 594, İstanbul'da 96 işçinin hayatını kaybettiği görülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En çok ölüm Ağustos ayında

    İş cinayetlerinin 130 işçi ölümüyle en yoğun yaşandığı Ağustos ayının dışında, Kasım ayında 129, Eylül ayında ise 124 işçi öldü. 2013'te en az işçi ölümü 60 kişinin öldüğü Şubat ayında gerçekleşti.

    En çok iş cinayeti inşaat iş kolunda

    En fazla işçi ölümünün gerçekleştiği sektör ise tahmin edilebileceği gibi inşaat sektörü oldu. İnşaat ve yol iş kolunda 294 işçi yaşamını yitirdi. Tarım, orman işkolunda 198; taşımacılık işkolunda 131; ticaret, büro, eğitim, sinema iş kolunda 95, madencilik iş kolunda 93; metal iş kolunda 79; belediye, genel işler iş kolunda 62; enerji iş kolunda 44; tekstil, deri iş kolunda 36; savunma, güvenlik iş kolunda 36; konaklama, eğlence iş kolunda 24; gıda, şeker iş kolunda 23; çimento, toprak, cam iş kolunda 22; petro-kimya, lastik iş kolunda 19; ağaç, kağıt iş kolunda 19; gemi, tersane, deniz, liman iş kolunda 18; sağlık, sosyal hizmetler iş kolunda 15; basın, gazetecilik iş kolunda 7; iletişim iş kolunda 4 ve hangi iş kolunda çalıştığı belirlenemeyen 16 işçi çalışırken hayatını kaybetti.

    Ölen işçilerin 18'i çocuk

    Almanakta yaşamını yitiren işçilerin yaş gruplarına göre dağılımı da yapıldı. Buna göre, 14 yaş ve altında 18 çocuk işçi; 15-17 yaş arasında 41 çocuk/genç işçi; 18-27 yaş arasında 249 işçi; 28-50 yaş arasında 594 işçi; 51 yaş ve üstünde 189 işçi öldü. Adalet Arayana Destek Grubu ölen 144 işçinin ise yaşını belirleyemediklerini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En çok işçi İstanbul'da öldü

    Almanakta, iş cinayetlerinin hangi illerde yaşandığı da yer aldı. Buna göre iş cinayetlerinin en çok yaşandığı 10 il şöyle: İstanbul'da 96, İzmir'de 53, Antalya'da 46, Bursa'da 45, Şanlıurfa'da 44, Muğla'da 41, Manisa'da 40, Zonguldak'ta 38, Kocaeli'nde 37, Adana'da 36 işçi hayatını kaybetti.

    Almanakta ayrıca iş kazası durumunda ne yapılacağı, meslek hastalığının ne olduğuna ilişkin bilgilere de yer verildi.

    İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin yürüttüğü mücadelelerden kesitler sunulan almanakta, röportajlar da bulunuyor. Almanakta iş cinayetlerinde yakınlarını kaybedenlerin ve yaralanarak kurtulanların oluşturduğu Adalet Arayan İşçi Aileleri, Davutpaşa'dan Ostim ve İvedik patlamalarına, Esenyurt'taki çadır yangınından Kozlu'ya, Van/Bayram Otel'den Milas/Güllük'e, dizi setinden, BEDAŞ ve Doğa Hastanesi'ne yaşamını yitiren işçilerin yakınlarının, bunların bir daha yaşanmaması için verdiği mücadele anlatılıyor. Almanakta, ailelerin birlikte ceza davalarını takip ettiği, Her gün 5-8 işçinin ölmemesi için her ayın ilk pazar günü İstiklal Caddesi Galatasaray Meydanı'nda Vicdan ve Adalet Nöbeti tuttuğu bilgisi paylaşılıyor. Ayrıca iş cinayetlerinde ölenlerin yakınlarının, 28 Nisan'ın dünyanın diğer ülkelerindeki gibi anma ve yas günü ilan edilmesi talebiyle sürdürdüğü imza kampanyası anlatılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rezidans inşaatından düşen işçi hayatını kaybetti!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow