hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsmet Berkan'dan "Kabataş" açıklaması: "Benim hıyarlığım"

    İsmet Berkandan Kabataş açıklaması: Benim hıyarlığım
    expand

    İsmet Berkan Gezi Parkı eylemleri sırasında Kabataş'ta yaşandığı ileri sürülen olaya ilişkin video görüntülerini izlemiş ve iddiaların doğru olduğunu yazdığı tweet'ler ile iddia etmişti. Daha sonra Kanal D'nin ortaya çıkardığı görüntülerde iddia edilen olaya ilişkin hiçbir emare ortaya çıkmamıştı. Muhalefetin ve toplumun bir kesiminin "Kabataş yalanı" diye andığı olaya ilişkin konuşan Berkan, "Benim hıyarlığım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsmet Berkan, T24'ten Hazal Özvarış'ın basılı yayınına son veren Radikal gazetesinin eski genel yayın yönetmenleriyle yaptığı mülakatta "Kabataş olayı"na ilişkin soruları yanıtladı. Gezi Parkı eylemleri sırasında gündeme gelen ve AK Partili bir siyasetçinin yakını olan bir kadının, Kabataş'ta vapurdan indikten sonra, yanındaki bebeğiyle beraber, "yarı çıplak, deri kıyafetli ve deri eldivenli bir grubun saldırısına uğradığı" iddiası uzun tartışmalara yol açmıştı. Bazı gazeteciler saldırıya uğradığını ileri süren kadın ile röportajlar yaparak anlatımlarını aktarmışlardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da olayın sonrasında defalarca bu olayı anlatarak, Gezi Parkı eylemcilerini "eleştirmiş", bu olaya ilişkin görüntülerin bulunduğunu ve yayınlayacaklarını söylemişti.

    Aradan geçen bir yılı aşkın sürede iddia edilen saldırıyı gösteren hiçbir görüntü yayınlanmadı. Bu tartışmaların sürdüğü günlerde gazeteci İsmet Berkan da Twitter hesabından, "olayın gerçek" olduğunu, kendisinin de görüntüleri izlediğini söyleyen mesajlar yazdı.

    Sezen Aksu: "Hepsi üfürükten teyyare"

    Ancak saldırının gerçekleştiği gün ve saate ilişkin görüntüleri inceleyen savcılık iddiaları doğrulayacak hiçbir şey bulamadığı gibi, bu iddia edilen gün ve saate ilişkin Kabataş'ta toplanan görüntüler Kanal D'nin özel haberi olarak yayınlandı. Görüntülerde saldırıya uğradığını iddia eden kadın ile yanından yürüyüp geçen bir grup görülüyordu. Görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla grubun en sonundaki bir kişi geçip gittikten sonra başını geri çevirerek gerilerinde kalan kadına birkaç saniye bir şeyler söylüyor ve sonra da devam ediyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ne b.. yiyen bir yerçekimidir bu"

    Bu görüntülerde iddia edilen saldırının gerçekleştiğine dair hiçbir emare yoktu. Saldırının gerçekleştiğini değil ama gerçekleşmediğini gösteren görüntüler ortaya çıkmıştı.

    Bu olayın ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da toplumun çeşitli kesimlerinden isimler de Kabataş saldırısının bir yalan olduğu yönünde açıklamalarını yinelediler.

    Saldırıya ilişkin mülakat yapan, üzerine köşelerinde yazan gazetecilerden bir kısmı, kendilerinin bir sorumluluğu olmadığını, anlatılanı aktardıklarını, gerçekte olana dair bir araştırma yapmadıklarını yazdılar. "Saldırının gerçekleştiğine dair görüntüleri izlediğini" Twitter hesabından yazan İsmet Berkan da sosyal medyada ağır eleştirilere maruz kaldı.

    Berkan'ın T24 mülakatında "Kabataş saldırısı" iddialarına ilişkin soruları yanıtladığı bölüm şöyle:

    "- Konudan bağımsız ancak sizinle konuşurken sormadan geçilmeyecek bir soru: Kabataş olayında ne oldu?

    Ben de anlamadım aslında. Benim hıyarlığım, atmamalıydım o tweetleri. O tweetleri atarken tam olarak şurada oturuyordum. (Masanın kenarını gösteriyor.)

    - O iki tweetten birinde “Olanların savunulur tarafı olmadığını” söylemiştiniz. Neye istinaden söylediniz bunu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha sonra Kanal D’nin yayınladığı görüntüler için demiştim. Ama şimdi detay tartışmasına girmek de, kendimi savunmak da istemiyorum. Hataydı benim açımdan.

    - O görüntüleri tweetleri attğınız gün mü izlemiştiniz?

    Hayır, birkaç gün önce. Bu önemsediğim bir konu değil. Önemsesem yazı yazarım bununla ilgili, o yüzden tartışmanın detayına girmeyelim. Ama neden böyle olduğunu da anlamadım, iki tane tweet attım sonuçta.

    - O iki tweette önemli şeyler söylediniz.

    Hayır, onu söyleyen başkaları da oldu. Hatta yazanlar bile oldu. Ki o zamanlarda her şey olabilir. Bir kadın taciz edilmiş olabilir ya da o kadın yalan söylüyor olabilir. İnsanlar öldü diyenler oldu, gerçekten ölenler oldu, ama bir sürü yalan haber de yapıldı. Bu da o onlardan biri.

    - Kanal D’nin yayımladığı görüntüleri izlerken siz orada bir olayın olduğunu mu düşündünüz?

    Hata yaptığımın farkına vardım. Teyit etmeden böyle bir şey dememeliydim. Benim Twitter’ı yanlış anlamamdan da kaynaklanan bir şeydi. Daha fazla detaylara girip yine bu tartışmanın içine girmek istemiyorum. Ne olduysa oldu, ben geçtim orayı çoktan.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow