hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Topçu Kışlası'nı yeniden gündeme aldı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Topçu Kışlasını yeniden gündeme aldı
    expand

    Ülke çapında Gezi Parkı eylemlerine yol açan Taksim Topçu Kışlası projesi yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminde. 8 gencin ölümüyle sonuçlanan eylemleri tetikleyen proje, İBB’nin Ekim ayında hazırladığı 2015-2019 yıllarını kapsayan Stratejik Plan’da ‘Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyon Projesi’ olarak yeniden yer buldu. Bütçe oylamasının yapıldığı oturumda bu duruma CHP’li Meclis üyeleri tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesi 12 milyar 250 milyon TL olarak kabul edildi. Bütçe, İBB Meclisi’nin Kasım ayı oturumunda, 152 kabul, 69 ret ve iki geçersiz oyla geçti.

    CHP Meclis üyesi Tonguç Çoban, İBB’nin hazırladığı 2015-2019 Stratejik Planı’nda "Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyon Projesi"nin de yer almasını eleştirdi.

    Çoban, “Bu sevdadan vazgeçmek gerekiyor. Bu ülkenin hafızasına, yakın geçmişine acılarla nakşetmiş bir olayı yeniden gündeme getirecek tarzda, artık ortak kabul haline gelmişken, Gezi Parkı park olarak kalmalı. Bugün yeniden bu rapora yazmak sıkıntı yaratır” dedi.

    Topçu Kışlası'na durdurma kararı

    Topçu Kışlası'na ret

    "Geceleri ben ne yapıyorum Kadir diye uyanıyorsunuzdur"

    Tonguç’tan sonra söz alan CHP’li Hakkı Sağlam da eleştirilerini "rant odaklı kent politikaları" üzerine getirdi. Sağlam şunları söyledi:

    “İstanbul’u 21 yıldır sizler yönetiyorsunuz. 11 yılın vebali Topbaş’ın üstünde. İnsanı çileden çıkaran trafik ile insanlarımızın hayatını altüst eden duruma nasıl bir iyileştirme yaptınız? Her tarafı AVM kuşatması sonucu biten küçük esnafla ilgili bir gelişme var mı? Kişiye özel imar düzenlemesi ile milletimize küfreden müteahhitlere rant sağladığınız konusunda ne düşünüyorsunuz?”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul’un deprem toplanma alanlarının imara açıldığını hatırlatan Sağlam, Topbaş’a, “Depremi bile rant kapısı yaptınız. Siz gece yattığınızda, gecenin bir yarısı ‘Ben ne yapıyorum Kadir’ diye çığlıklar atıp uyanıyor olabilirsiniz. Ama sabah ne yazık ki evinizden çıktığınızda, şaşaalı AVM’leri görünce, ‘Ne kadar güzel eserler yaptık, siyasi taraftarlarımıza ne kadar güzel rantlar sağladık’ diyorsunuz” diye seslendi.

    Topbaş'tan Topçu Kışlası açıklaması

    Topbaş: "Otobüs durağının yeri değişse halka sorulacak"

    Topçu Kışlası’na yorum yok

    Eleştirileri yanıtlayan İBB Başkanı Kadir Topbaş ise Taksim Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası projesine değinmedi ancak şöyle konuştu:

    “CHP’li iki üye gayet nezaketle eleştirilerini yaptı, biz de notlarımızı aldık. Ama maalesef bu atmosfer bozuldu. 42 yıllık bir siyasetçi olarak tavsiyede bulunuyorum: CHP eğer iktidara alternatif olmak istiyorsa, bu tarzı geride bırakması lazım.”

    Topbaş, yeniden seçilmesini ‘yaptıkları doğru işler’e bağlayıp, “Son dönemim olarak yetki istedim, İstanbullular da bana yetki verdi. Demek ki doğru işler yaptık. Başarımız desteklendiği için tekrar bizi görevlendirdiler” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Topçu Kışlası'nı halk neden sevmezdi?

    Ulaşım sistemine kaynak 5 milyar TL

    Taksim Gezi Parkı, kamunun kullanımına aitken Topçu Kışlası'nın yeniden yapılması projesi için özel bir şirkete ihale edilmişti.Bütçeye göre İstanbul’da önümüzdeki dört yılda ulaşım bütçeden büyük pay alacak. Gelecek yıl İstanbul’un Anadolu yakasındaki raylı sistem yatırımlarına ağırlık verilecek. Anadolu yakasındaki raylı sistemler için 1 milyar 188 milyon 528 bin TL bütçe ayrılırken, Avrupa yakası için ise 832 milyon 591 bin TL ayrıldı.

    Anadolu yakasındaki Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu için 732 milyon 430 bin TL, Kartal-Kaynarca Metrosu için 212 milyon 443 bin TL, Avrupa yakasındaki Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı için ise 400 milyon TL’lik yatırım yapılacak. Bunun yanında, 2019’a varıldığında 110 milyon metrekare yeşil alan oluşturulması da hedeflendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küba cami capsleri

    WhatsApp, "mavi tik"i revize ediyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow