hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Üniversitesi'nde "Dersim" sansürü

    İstanbul Üniversitesinde Dersim sansürü
    expand

    İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Nilüfer Sezer, "Dersim Katliamı"nı anlatan, bir çok ülkede gösterilen ve ödül alan "İki Tutam Saç-Dersim’in Kayıp Kızları" filminin üniversitede gösterimini yasakladı. Üniversite önce "yer yok" gerekçesini gösterdi, yer bulunduktan sonra ise “filmin içeriği”ni gerekçe olarak sundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden öğrencilerin kurduğu İletişim Sanatları Kulübü'nün 18 Mart 2015 tarihli ''İki Tutam Saç- Dersim'in Kayıp Kızları'' belgesel film gösterimi ve yönetmen Nezahat Gündoğan ile söyleşi etkinliğine Fakülte Dekanı Nilüfer Sezer izin vermedi.

    Gerekçe olarak; önce “fakültede fiziksel alan yetersizliği” bahane edildi.

    Ardından fakültede yer bulunmasına karşın “filmin içeriği” gerekçe gösterilerek gösterim programı iptal edildi.

    "Dersim Katliamı"nda kimyasal izi

    Bir açıklama yapan filmin ''İki Tutam Saç- Dersim'in Kayıp Kızları''nın yönetmeni Kazım Gündoğan, "Dekanlık tarafından 'böyle bir filmin iletişim fakültesinde gösterilemeyeceği' organizasyon komitesine bildirilmiştir" dedi.

    Gündoğan, "2010 yılında Dersim tartışmalarını başlatan film pek çok üniversite de, demokratik kurum da, sinemada uzun süre gösterildi. Ulusal ve uluslar arası film festivallerine katılmış bu eser ilk kez böyle yasakçı ve sansürcü uygulamayla karşılaşmıştır" diye konuştu.

    "Dersim Katliamı"ndaki o fotoğrafın sırrı ortaya çıktı

    Kazım Gündoğan, "İletişim fakültesi Dekanı Nilüfer Sezer’i bir toplumun acısını, yarasını ve yaşadığı travmayı yok sayan, anti bilimsel, sansürcü ve demokratik olmayan tutumu nedeniyle kınıyoruz" açıklamasında bulundu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘İki Tutam Saç – Dersim’in Kayıp Kızları’

    Nezahat Gündoğan ve Kazım Gündoğan’ın üç yıl sonunda hazırladığı ‘İki Tutam Saç – Dersim’in Kayıp Kızları’ 1937-38 Dersim harekatıyla birlikte ailelerinden alınarak rütbeli askerlere verilen Dersimli iki kadının öyküsü üzerinden ailelerinden kopartılan Dersimli kadınları anlatıyor.

    "Dersim Katliamı"ndaki askerler konuştu



    Çekimleri Adıyaman, Dersim, Bursa ve İstanbul’da gerçekleşen film Huriye Arslan ve Fatma İçin’nin anlatılarıyla başlıyor.

    İki kadın, 70 yıl sonra Adıyaman’da buluşup, acılardan, travmalarından, suskun geçirdikleri yıllardan, anne-babalarını, kardeşlerini özlediklerinden bahseder.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow