hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte CHP'nin istediği 2 bakanlık

    İşte CHPnin istediği 2 bakanlık
    expand

    AK Parti ile CHP istikşafi görüşmelerde CHP’nin 14 maddelik koalisyon ilkelerinden 10’unda uzlaştı ya da uzlaşmaya yaklaştı. CHP, dış politika ve eğitim alanındaki uzlaşmazlığın 2 bakanlığın CHP’ye bırakılmasıyla aşılacağına inanıyor. Kırmızı çizgilerde ise düğümü liderler çözecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti ile CHP arasında koalisyon için yapılan istikşafi görüşmelerin tamamlanmasının ardından son sözü liderler söyleyecek. Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun en geç pazartesi günü bir araya gelerek, heyetlerin hazırladığı raporlar ışığında “Tamam mı, devam mı?” kararını vermeleri bekleniyor. Habertürk'ten Düzgün Karadaş'ın haberine göre,AKP ile CHP istikşafi görüşmelerde CHP’nin 14 maddelik koalisyon ilkelerinden 10’unda uzlaştı ya da uzlaşmaya yaklaştı.

    ''Koalisyon duydum mu kaşınıyorum alerjim tutuyor''

    Haluk Koç'tan önemli açıklamalar

    Uğur Işılak'ın koalisyon şiirine CHP'den şiirli cevap

    10 madde tamam gibi

    CHP’nin koalisyon görüşmeleri başlamadan önce “evrensel hukuk kuralları” olarak kamuoyuna deklare ettiği 14 maddelik koalisyon ilkelerinden 10’unda, ayrıntılarda bazı görüş farklılıkları olsa da prensipte; iki partinin uzlaşmaya çok yaklaştığı ifade ediliyor. AK Parti’nin, kendi öneri ve görüşlerini saklı tutmak kaydıyla yeşil ışık yaktığı veya uzlaşmaya yakın durduğu maddeler şöyle sıralanıyor:

    1- Özgürlükçü ve demokratik yeni bir Anayasa.
    2- Türkiye’nin 12 Eylül darbe hukukundan bütünüyle arındırılması.
    3- Hukuk devletinin tüm kurum ve gerekleri ile birlikte tesis edilmesi.
    4- Siyasi ahlak yasasının çıkarılması.
    5- Vergi denetiminin siyasal araç olmaktan çıkarılması.
    6- Kamu maliyesinin şeffaf hale getirilmesi.
    7- Yolsuzlukların üzerine gidilmesi.
    8- Gençleri potansiyel suçlu gören anlayışa son verilmesi.
    9- Özgürlük alanlarının genişletilmesi.
    10- Medya üzerindeki baskılara son verilmesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sarı ışıkta

    CHP’nin 14 koalisyon ilkesinden biri olan “refahın tabana yayılması ve sosyal devletin inşası” üst başlığına AK Parti yeşil ışık yakıyor. Ancak CHP’nin emekliye 2 maaş ikramiye, asgari ücretin 1500 lira yapılması, aile sigortası gibi alt başlıklara ilişkin talepleri ise “müzakere edilecek başlıklar” arasında yer alıyor. Müzakereler başlarsa, ekonomik dengeler gözetilerek CHP’nin vaatlerinde orta yolun bulunabileceği vurgulanıyor.

    Farklı yaklaşım

    İki partinin uzlaşamadığı konuların başında dış politika geliyor. CHP’nin, 14 maddelik ilkeleri arasında yer almamasına rağmen görüşmelerde masaya getirdiği eğitim konusunda da iki parti farklı yaklaşım sergiliyor. CHP, olası bir koalisyonda Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendilerine bırakılması durumunda anlayış farklılığının aşılacağını düşünüyor.

    Bakan Zeybekci: "Gönlüm CHP ile koalisyon kurulsun diyor"

    Liderler çözecek

    CHP’nin 14 maddelik koalisyon ilkeleri arasında yer alan “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarına çekilmesi” ile “örtülü ödeneğin sadece Başbakan tarafından kullanılması” konuları liderlerin inisiyatifine bırakıldı. Tüm konularda mutabakata varılması durumunda CHP’nin bu iki başlığı esnetebileceği, koalisyonun önünde engel olarak tutmayacağı kaydediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow