hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'den de çocuklara hapis kararı

    İzmirden de çocuklara hapis kararı
    expand

    İzmir’de Gezi direnişi eylemlerine katıldıkları için “kanuna aykırı yürüyüşe katılmakla” yargılanan çocuklara hapis ve para cezası verildi. Çocuklar arasında İstanbul’da başından gaz fişeğiyle ağır yaralanan M.A.T. de var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konya'da rüşvet ve yolsuzluk ile yeni Cumhurbaşkanlığı sarayının kaçak inşa edildiği iddialarıyla ilgili eleştirilerini bir basın açıklamasıyla dile getiren 16 yaşındaki bir çocuğun mahkeme tarafından tutuklanmasının ardından, bir çocuklara hapis haberi de İzmir'den geldi. İzmir'de Gezi direnişine katılan çocuklara para ve hapis cezaları verildi.

    Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, İzmir 4. Çocuk Mahkemesi, beş suça sürüklenen çocuğun yargılandığı “Gezi davasında” karar verdi. Çocuklar “polise mukavemetten” beraat ederken, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar” suçlarından ceza aldı. Hakim Cahit Kargılı dört çocuk için cezanın ertelenmesine karar verirken bir çocuğun hapis cezasını ertelemedi ve 2 bin TL’lik para cezası verdi.

    16 yaşındaki liseli, Erdoğan'a hakaretten tutuklandı

    Yargılanan çocuklar arasında İstanbul’daki Gezi direnişinde başından ağır yaralanan ve halen tedavi gören M.A.T. de var.

    Çocuklar, Haziran 2013’te İzmir’deki Gezi eylemlerine destek amacıyla Gündoğdu Meydanı’nda çadır kurmakla suçlanıyorlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Barışçıl gösterilerdi”

    Çocuklar M.A.T., C.A.U., M.E., Z.M.K., B.S.’nin İzmir 4. Çocuk Mahkemesi’nde yargılandığı davanın dördüncü ve son duruşması dün görüldü.

    Avukatları Dinçer Çalım İzmir 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde aynı suçlamalarla 18 yaşından büyüklerin yargılandığı bir dava daha olduğunu, karar için bu davanın sonucunun beklenmesi gerektiğini söyledi ancak itirazı dikkate alınmadı.

    Erdoğan'dan İsmet İnönü mesajı

    Avukat Çalım savunmasında, Gezi direnişi sırasında İzmir’deki gösterilerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 11. maddesi kapsamındaki barışçıl gösteriler olduğunu, polise mukavemet suçunun da oluşmadığını söyledi. Ayrıca 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetin şartlarının da oluşmadığını ifade etti.

    “Şüpheden uzak, kesin, inandırıcı ve yeterli delil”

    Savunmanın ardından Hakim Cahit Kargılı kararı açıkladı.

    Polise mukavemet suçunun oluştuğuna dair “soyut iddia dışında her türlü şüpheden uzak, kesin, inandırıcı ve yeterli delil elde edilemediğinden” çocuklar bu suçlamadan beraat etti.

    3 ay 10 gün hapis

    Karardaki cezalar ise şöyle:

    “Suça sürüklenen çocukların kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katıldıkları, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar ettikleri anlaşıldığından suçun işleniş şekli, önem değeri göz önüne alınarak 2911 sayılı yasanın 32/1 maddesi gereğince ayrı ayrı 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suça sürüklenen çocukların suç tarihinde 15 yaşından büyük 18 yaşından küçük olmaları nedeniyle 5237 sayılı yasanın 31/3 maddesi uyarınca cezalarından 1/3 oranında indirim yapılarak 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına,

    Suça sürüklenen çocukların yargılama sürecindeki davranışları, sosyal ilişkileri ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri dikkate alınarak 5237 sayılı yasanın 62/1 maddesi uyarınca cezalarından 1/6 oranında indirim yapılarak ayrı ayrı 3 ay 10 gün hapis cezası ile cezalandırılmalarına,”

    Sedat Şahin'in kardeşi silahlı saldırıda öldürüldü

    2 bin TL para cezası

    “Suça sürüklenen çocuk C.A.U.’ya verilen kısa süreli hapis cezasının miktarı dikkate alınarak 5237 sayılı yasanın 50(3) maddesi uyarınca 50(1) maddesi deki seçenek yaptırımlardan birine çevrilmesi zorunlu olması nedeniyle 52(2) maddesi uyarınca suça sürüklenen çocuğun ekonomik durumu dikkate alınarak günlüğü 20 TL’den olmak üzere 50(1)a maddesindeki adli para cezasına çevrilmesine, bu suretle hapis cezasına karşılık olmak üzere 2 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına, (24 eşit takside bölünmesine),

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    C.A.U.’nun hakkında önceden hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiğinden CMK 231(5-11) maddesi uyarınca hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılması halinde yeniden suç işlemeyeceği yönünde mahkememizde kanaat oluşmadığından suça sürüklenen çocuk hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına takdiren yer olmadığına,”

    Karayolları'nda deprem

    Üç yıl adli kontrol

    “Çocuklar M.A.T., M.E., Z.M.K., B.S.’nin yargılama sürecindeki davranışları ve sabıkasız oluşları dikkate alınarak haklarındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılması halinde yeniden suç işlemekten çekineceklerine ilişkin mahkememize kanaat oluştuğundan CMK 231(5) maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına,

    Suça sürüklenen çocukların 5395 sayılı yasanın 5560 sayılı yasa ile değişik 23(l)maddesi uyarınca 3 yıl süreyle denetim altına alınmasına karar verildi.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TİB'in dinleme yapılan merkezi sırlarıyla gömülecek

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow